Kanak-kanak yang Tinggal Berhampiran Jalan Utama Berisiko Mengalami Kelewatan Perkembangan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kanak-kanak yang tinggal berdekatan dengan jalan utama adalah dua kali ganda untuk mendapat skor yang rendah dalam ujian-ujian kemahiran komunikasi, berbanding mereka yang tinggal lebih jauh daripada jalan utama, menurut analisis oleh para penyelidik di National Institutes of Health dan University of California, Merced. Tambahan lagi, kanak-kanak yang dilahirkan oleh wanita yang terdedah kepada paras pencemar yang berkaitan dengan lalu lintas yang lebih tinggi daripada biasa semasa hamil, iaitu zarah-zarah udara ultra-halus dan ozon, mempunyai kemungkinan kelewatan perkembangan yang kecil tetapi jauh lebih tinggi semasa mereka masih bayi dan di awal zaman kanak-kanak. Kajian tersebut diterbitkan dalam jurnal Environmental Research.

Menurut Pauline Mendola, seorang penyiasat di Division of Intramural Population Health Research, Eunice Kennedy Shriver National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) yang juga pengarang senior penyelidikan ini menyatakan, penemuan kajian ini mencadangkan agar meminimumkan pendedahan kanak-kanak dan wanita hamil kepada pencemaran udara semasa kehamilan, peringkat bayi dan peringkat kanak-kanak yang mana kesemuanya merupakan tempoh utama untuk perkembangan otak.

Kajian terdahulu mengaitkan pendedahan kepada pencemar udara biasa semasa kehamilan dengan kekurangan berat bayi semasa dilahirkan, kelahiran pramatang dan kelahiran mati. Beberapa kajian telah menemui risiko autisme yang lebih tinggi dan fungsi kognitif yang lebih rendah pada kanak-kanak yang tinggal berhampiran jalan raya, tetapi hasil kajian tentang bagaimana pendedahan pranatal dan zaman awal kanak-kanak terhadap pencemaran udara yang mungkin menjejaskan pembangunan, masih tidak konsisten.

Memandangkan sebahagian besar populasi di Amerika Syarikat tinggal berdekatan dengan jalan raya utama, yang merupakan punca utama pencemaran udara, para penyelidik berusaha untuk menentukan sama ada tinggal berdekatan jalan raya yang banyak dilalui dikaitkan dengan skor yang lebih rendah pada analisis perkembangan melalui soal selidik atau senarai semak yang menunjukkan sama ada seorang kanak-kanak sedang berkembang secara normal atau perlu dirujuk kepada pakar untuk ujian lanjut.

Para penyelidik menganalisis data daripada Upstate KIDS Study. Mereka memadankan alamat 5,825 peserta kajian ke set data jalan raya, mengira jarak setiap alamat ke jalan utama yang terdekat. Bagi setiap peserta, mereka memadankan alamat rumah, alamat ibu semasa mengandung, dan alamat tempat penjagaan kanak-kanak kepada data Agensi Perlindungan Alam Sekitar yang ditetapkan untuk menganggarkan tahap pencemaran udara. Bermula daripada umur 8 bulan hingga 36 bulan, kanak-kanak itu disaring bagi setiap 4 hingga 6 bulan dengan Soal Selidik Peringkat dan Umur (Ages and Stages Questionnaire), satu ukuran pemeriksaan yang disahkan yang menilai lima domain perkembangan kanak-kanak: kemahiran motor halus, kemahiran motor yang besar, komunikasi, fungsi sosial peribadi dan keupayaan menyelesaikan masalah.

Berbanding dengan kanak-kanak yang tinggal lebih daripada setengah batu dari jalan raya utama, kanak-kanak yang tinggal dalam lingkungan kira-kira 164 kaki ke .3 batu dari jalan utama adalah dua kali ganda untuk gagal sekurang-kurangnya satu saringan bagi domain komunikasi.

Penyelidik juga menganggarkan pendedahan kepada ozon dan zarah-zarah halus yang boleh disedut (PM2.5), iaitu dua bahan pencemar yang dihasilkan oleh lalu lintas kereta. Zarah-zarah halus yang boleh disedut adalah 30 kali lebih kecil daripada lebar rambut manusia, boleh melepasi pertahanan paru-paru, dan diserap terus ke dalam aliran darah.

Hasil penyelidikan ini menyebabkan para penyelidik menyimpulkan bahawa pendedahan zaman awal kanak-kanak kepada pencemaran udara mungkin menyebabkan risiko yang lebih tinggi bagi kelewatan dalam perkembangan, berbanding dengan pendedahan serupa semasa dalam rahim. Kajian ini adalah kajian bersekutu (associational) dan tidak dapat membuktikan sebab dan akibatnya. Para penulis menyatakan bahawa kajian yang lebih besar diperlukan untuk mengesahkan hubungan ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan