Ketidakjaminan Makanan Pengaruhi Keupayaan Belajar

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Ketidakjaminan makanan (food insecurity) – iaitu akses terhad kepada makanan yang cukup, selamat dan berkhasiat di rumah – telah memberi impak yang negatif terhadap keupayaan pembelajaran remaja di India, berdasarkan penemuan penyelidikan baharu.

Pasukan penyelidik menyiasat ketidaksamaan dalam pencapaian pembelajaran pada 12 tahun dengan mengkaji skor ujian. Mereka kemudiannya melihat sama ada ketidakjaminan makanan di rumah pada usia 5, 8 dan 12 tahun dikaitkan dengan skor ujian yang rendah pada usia 12 tahun. Sekitar 47% kanak-kanak yang dikaji telah mengalami ‘ketidakjaminan makanan’ di rumah mereka – ini termasuklah mengabaikan atau melangkau waktu makan, makan secara kurang berbanding apa yang diperlukan oleh tubuh dan faktor keluarga yang tidak mempunyai wang yang cukup untuk membeli makanan – pada beberapa tahap semasa tempoh pemerhatian. 18% daripada keluarga terkaya dalam kajian tersebut juga mengalami ketidakjaminan, sekaligus menerangkan bahawa ketidakjaminan makanan bukanlah semata-mata satu masalah bagi kemiskinan.

Ketidakjaminan makanan bagi semua peringkat umur telah menghalang pembelajaran. Data menunjukkan skor-skor bagi perbendaharaan kata, bacaan, matematik, bahasa tempatan (Telugu) dan skor bahasa Inggeris, lebih rendah bagi kanak-kanak di awal keremajaan. Kanak-kanak yang mengalami ketidakjaminan makanan pada usia 5 tahun atau ketidakjaminan makanan yang kronik mempunyai skor terendah dalam semua hasil kajian. Ketidakjaminan makanan awal dan kronik adalah ramalan yang paling konsisten terhadap kemahiran kognitif yang merosot pada usia 12 tahun, terutamanya bagi perkembangan membaca dan perbendaharaan kata.

Ketidakjaminan makanan pada pertengahan zaman kanak-kanak dan awal remaja dikaitkan dengan keupayaan yang terjejas dalam matematik dan bahasa Inggeris. Perbezaan ini berdasarkan subjek menunjukkan bahawa pengaruh ketidakjaminan makanan tidak bersifat menyeluruh sepanjang zaman kanak-kanak. Bagi subjek seperti membaca dan perbendaharaan kata, mewujudkan kemahiran asas pada peringkat awal adalah sangat penting. Ketidakjaminan makanan pada peringkat awal kehidupan boleh mengganggu pembinaan kemahiran asas ini.

Bagi subjek seperti matematik, di mana pembelajaran di satu tahap terbina secara langsung apabila belajar di peringkat sebelumnya, ketidakjaminan makanan pada bila-bila masa boleh menjejaskan pembelajaran semasa dan masa hadapan. Melalui tahap pembelajaran yang lebih rendah, ketidakjaminan makanan semasa zaman kanak-kanak boleh mempunyai kesan terhadap pendapatan dan kesihatan masa hadapan, yang mana ianya penting untuk individu dan untuk pembangunan ekonomi keseluruhan negara.

Penyelidikan tersebut yang bertajuk ‘Inequalities in adolescent learning: Does the timing and persistence of food insecurity at home matter?’ telah ditulis oleh Dr Elisabetta Aurino dari Imperial College, London, Dr Jasmine Fledderjohann, seorang penyelidik di Lancaster University, dan Dr Sukumar Vellakkal, dari BITS Pilani, Goa, India. Ia telah diterbitkan secara atas talian dalam jurnal Economics of Education Review pada 9 April 2019.

Ini adalah kertas pertama seumpamanya untuk melihat perbezaan pembelajaran remaja dan ketidakjaminan makanan di rumah, pada tiga peringkat zaman kanak-kanak – iaitu awal, pertengahan dan remaja di India. Data yang melibatkan hampir 2,000 individu tersebut diperoleh daripada Young Lives Study di India.

Pasukan penyelidik berharap agar hasil kajian mereka akan memaklumkan kepada program pendidikan yang mensasarkan kanak-kanak pada risiko yang lebih tinggi terhadap ketidakjaminan makanan terutamnya di kawasan puak-puak, miskin bandar dan kawasan terpencil dengan menyediakan mereka dengan sokongan pendidikan tambahan.

Mereka juga mahu penemuan mereka digunakan oleh pembuat dasar yang bekerja dalam program makanan dan perlindungan sosial yang lain untuk merangka cara-cara yang berpotensi di mana skim tersebut dapat meningkatkan sensitiviti pendidikan mereka.

Berdasarkan hasil penyelidikan mereka yang berlangsung selama 5 tahun, pasukan penyelidik mencadangkan agar:

 • Memperkukuhkan program ‘food-for-education’ bagi prasekolah. Sebagai contoh, sarapan pagi atau catuan makanan untuk dibawa pulang ke rumah di kawasan terdedah;
 • Memperbaiki kandungan nutrisi makanan yang diterima melalui sistem pengedaran awam untuk isi rumah yang mempunyai kanak-kanak di tahap pra-sekolah;
 • Memperkukuh kualiti keseluruhan tahap awal pendidikan bagi memastikan permulaan program yang kuat.

Pasukan penyelidik juga telah menyediakan satu ringkasan dasar khas di Site4Society yang memberi tumpuan kepada perkaitan penemuan tersebut untuk memenuhi Sustainable Development Goals yang dirangka oleh PBB, dengan menggesa penggubal dasar untuk mengambil pelbagai cara penyelesaian secara pantas.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ibu Ayah, Ini Cara Menilai Perkembangan & Tumbesaran Anak 1-3 Tahun

  Menyaksikan tumbesaran anak pastinya mengujakan. Tetapi sebenarnya terdapat beberapa aspek penting dalam perkembangan kanak-kanak penting untuk dipantau.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Perkembangan Kanak-Kanak 30/12/2020 . 3 minit bacaan

  Nutrien Penting Untuk Anak 1-3 Tahun, Ini Apa Yang Si Manja Perlukan

  Dalam tumbesaran kanak-kanak, nutrien makanan adalah penting. Pengambilan jenis diet yang betul akan dapat membantu perkembangan anak secara keseluruhan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kanak-Kanak, Keibubapaan, Pemakanan Kanak-Kanak 24/12/2020 . 3 minit bacaan

  Ada 6 Masalah Gigi Kanak-kanak Yang Ibu Bapa Perlu Waspada! Awas Dengan #4 Ya?

  Terdapat banyak masalah gigi kanak kanak yang ibu bapa perlu waspada untuk mereka senyum cantik dewasa kelak. Jom klik artikel untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Kesihatan Anak, Kesihatan Anak Lain 22/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  batuk berdarah

  Risaunya Jika Anak Batuk Keluar Darah, Cukupkah Sekadar Beri Air Kosong?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 18/02/2021 . 2 minit bacaan
  kesihatan anak

  8 Jenis Kanser Ini Berisiko Terjadi Kepada Si Kecil, Ibu Ayah Kena Ambil Tahu Simptomnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 12/02/2021 . 4 minit bacaan
  otak kanak kanak

  Ibu Bapa Lebih Suka Paksa Anak Semasa Mengajar? Ini 5 Teknik Berkesan Didik Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 08/02/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan