backup og meta

Ketidakjaminan Makanan Pengaruhi Keupayaan Belajar

Fakta Disemak oleh Dr. Shelby


Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

Ketidakjaminan Makanan Pengaruhi Keupayaan Belajar

Ketidakjaminan makanan (food insecurity) – iaitu akses terhad kepada makanan yang cukup, selamat dan berkhasiat di rumah – telah memberi impak yang negatif terhadap keupayaan pembelajaran remaja di India, berdasarkan penemuan penyelidikan baharu.

Pasukan penyelidik menyiasat ketidaksamaan dalam pencapaian pembelajaran pada 12 tahun dengan mengkaji skor ujian. Mereka kemudiannya melihat sama ada ketidakjaminan makanan di rumah pada usia 5, 8 dan 12 tahun dikaitkan dengan skor ujian yang rendah pada usia 12 tahun. Sekitar 47% kanak-kanak yang dikaji telah mengalami ‘ketidakjaminan makanan’ di rumah mereka – ini termasuklah mengabaikan atau melangkau waktu makan, makan secara kurang berbanding apa yang diperlukan oleh tubuh dan faktor keluarga yang tidak mempunyai wang yang cukup untuk membeli makanan – pada beberapa tahap semasa tempoh pemerhatian. 18% daripada keluarga terkaya dalam kajian tersebut juga mengalami ketidakjaminan, sekaligus menerangkan bahawa ketidakjaminan makanan bukanlah semata-mata satu masalah bagi kemiskinan.

Ketidakjaminan makanan bagi semua peringkat umur telah menghalang pembelajaran. Data menunjukkan skor-skor bagi perbendaharaan kata, bacaan, matematik, bahasa tempatan (Telugu) dan skor bahasa Inggeris, lebih rendah bagi kanak-kanak di awal keremajaan. Kanak-kanak yang mengalami ketidakjaminan makanan pada usia 5 tahun atau ketidakjaminan makanan yang kronik mempunyai skor terendah dalam semua hasil kajian. Ketidakjaminan makanan awal dan kronik adalah ramalan yang paling konsisten terhadap kemahiran kognitif yang merosot pada usia 12 tahun, terutamanya bagi perkembangan membaca dan perbendaharaan kata.

Ketidakjaminan makanan pada pertengahan zaman kanak-kanak dan awal remaja dikaitkan dengan keupayaan yang terjejas dalam matematik dan bahasa Inggeris. Perbezaan ini berdasarkan subjek menunjukkan bahawa pengaruh ketidakjaminan makanan tidak bersifat menyeluruh sepanjang zaman kanak-kanak. Bagi subjek seperti membaca dan perbendaharaan kata, mewujudkan kemahiran asas pada peringkat awal adalah sangat penting. Ketidakjaminan makanan pada peringkat awal kehidupan boleh mengganggu pembinaan kemahiran asas ini.

Bagi subjek seperti matematik, di mana pembelajaran di satu tahap terbina secara langsung apabila belajar di peringkat sebelumnya, ketidakjaminan makanan pada bila-bila masa boleh menjejaskan pembelajaran semasa dan masa hadapan. Melalui tahap pembelajaran yang lebih rendah, ketidakjaminan makanan semasa zaman kanak-kanak boleh mempunyai kesan terhadap pendapatan dan kesihatan masa hadapan, yang mana ianya penting untuk individu dan untuk pembangunan ekonomi keseluruhan negara.

Penyelidikan tersebut yang bertajuk ‘Inequalities in adolescent learning: Does the timing and persistence of food insecurity at home matter?’ telah ditulis oleh Dr Elisabetta Aurino dari Imperial College, London, Dr Jasmine Fledderjohann, seorang penyelidik di Lancaster University, dan Dr Sukumar Vellakkal, dari BITS Pilani, Goa, India. Ia telah diterbitkan secara atas talian dalam jurnal Economics of Education Review pada 9 April 2019.

Ini adalah kertas pertama seumpamanya untuk melihat perbezaan pembelajaran remaja dan ketidakjaminan makanan di rumah, pada tiga peringkat zaman kanak-kanak – iaitu awal, pertengahan dan remaja di India. Data yang melibatkan hampir 2,000 individu tersebut diperoleh daripada Young Lives Study di India.

Pasukan penyelidik berharap agar hasil kajian mereka akan memaklumkan kepada program pendidikan yang mensasarkan kanak-kanak pada risiko yang lebih tinggi terhadap ketidakjaminan makanan terutamnya di kawasan puak-puak, miskin bandar dan kawasan terpencil dengan menyediakan mereka dengan sokongan pendidikan tambahan.

Mereka juga mahu penemuan mereka digunakan oleh pembuat dasar yang bekerja dalam program makanan dan perlindungan sosial yang lain untuk merangka cara-cara yang berpotensi di mana skim tersebut dapat meningkatkan sensitiviti pendidikan mereka.

Berdasarkan hasil penyelidikan mereka yang berlangsung selama 5 tahun, pasukan penyelidik mencadangkan agar:

 • Memperkukuhkan program ‘food-for-education’ bagi prasekolah. Sebagai contoh, sarapan pagi atau catuan makanan untuk dibawa pulang ke rumah di kawasan terdedah;
 • Memperbaiki kandungan nutrisi makanan yang diterima melalui sistem pengedaran awam untuk isi rumah yang mempunyai kanak-kanak di tahap pra-sekolah;
 • Memperkukuh kualiti keseluruhan tahap awal pendidikan bagi memastikan permulaan program yang kuat.
 • Pasukan penyelidik juga telah menyediakan satu ringkasan dasar khas di Site4Society yang memberi tumpuan kepada perkaitan penemuan tersebut untuk memenuhi Sustainable Development Goals yang dirangka oleh PBB, dengan menggesa penggubal dasar untuk mengambil pelbagai cara penyelesaian secara pantas.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Fakta Disemak oleh

  Dr. Shelby


  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz · Disemak pada 10/07/2020

  advertisement iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  advertisement iconIklan
  advertisement iconIklan