Anak Mengadu Sakit Gigi Sebab Berlubang? Ini Cara Mencegah Gigi Anak Rosak

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 16/09/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Alamak! Gigi anak berlubang dan rosak? Apakah punca gigi berlubang yang mungkin tidak anda sedari? Jom selidiknya dan ketahui cara pencegahannya.

Masalah gigi anak berlubang

Dental caries atau lebih mudah dipanggil sebagai masalah gigi berlubang merupakan antara masalah normal yang boleh berlaku kepada sesiapa sahaja, tidak kira individu dewasa mahupun kanak-kanak.

Tetapi, masalah ini lebih kerap dialami oleh kanak-kanak, khususnya mereka yang menyusu botol. Pastinya ia mendatangkan kebimbangan dalam kalangan ibu bapa jika anak anda mengalami masalah gigi berlubang, bukan?

Cara cegah  gigi anak berlubang

Ilmu mengenai penjagaan gigi adalah sangat penting. Jadi perkara pertama sekali adalah untuk memastikan bahawa anda juga mementingkan aspek penjagaan gigi dan kesihatan oral anda terlebih dahulu.

Bagaimana gigi berlubang terjadi? Masalah ini boleh berlaku apabila bakteria dalam plak memetabolisma karbohidrat, yang akhirnya menghasilkan asid yang mengurangkan pH dalam rongga mulut. 

Asid ini bertindak ‘mencairkan’ (demineralization) struktur gigi anda. Maka terjadilah gigi berlubang.

Berikut adalah antara beberapa tip untuk mencegah gigi berlubang yang boleh anda amalkan:

1. Penjagaan awal

Sama ada anda memilih untuk menyusukan bayi anda secara eksklusif ataupun menggunakan susu botol, adalah penting untuk anda memberikan perhatian dalam aspek penjagaan gigi bayi anda dengan baik. Ini boleh elakkan punca gigi berlubang.

  • Awal kelahiran hingga usia 12 bulan – lap mulut dan gusi bayi anda dengan perlahan-lahan menggunakan kain lap yang bersih. Sekiranya gigi pertama bayi anda sudah kelihatan, anda boleh menggunakan berus gigi bayi yang lembut.
  • 12 hingga 36 bulan – beruskan gigi anak anda 2 kali sehari selama 2 minit. Gunakan sedikit ubat gigi berfluorida sehinggalah anak anda berusia 3 tahun. Sebaiknya berus gigi anak anda selepas sarapan pagi dan sebelum tidur.  

9-cara-cegah-gigi-anak-berlubang

2. Tiada susu botol

Sememangnya sudah menjadi kebiasaan ibu bapa untuk membenarkan anak tidur sambil menyusu botol.

Tahukah anda perbuatan ini bukan sahaja meningkatkan risiko masalah gigi kepada anak anda, tetapi turut mendedahkan anak anda kepada masalah jangkitan telinga dan tersedak?

3. Bukan pengganti puting

Terdapat sesetengah ibu bapa yang memilih untuk memberikan anak mereka menghisap botol susu bagi menggantikan penggunaan puting, kerana menyangka ia adalah lebih baik berbanding puting.

Jangan pernah menggunakan botol susu sebagai pengganti kepada puting bagi penggunaan tempoh waktu yang panjang. Sekiranya anak anda masih mahukan botol susu, sebaiknya isi botol dengan air kosong sahaja. 

4. Cawan biasa

Sebolehnya, apabila anak anda mencapai usia seawal setahun, cuba untuk melatihnya minum menggunakan cawan minum yang biasa. Mengajar anak untuk minum dengan cawan biasa dapat mengelakkan kecenderungan cecair daripada terkumpul di sekitar gigi.

5. Air kosong

Sekiranya anak anda sudah terbiasa dengan tabiat untuk menghisap botol susu untuk tempoh yang panjang, terutamanya ketika waktu hendak tidur atau dalam perjalanan jauh di dalam kereta, pastikan anda hanya mengisinya dengan air kosong.

Elakkan daripada memberikan air manis mahupun susu. 

punca gigi berlubang

6. Hadkan makanan manis

Sama ada individu dewasa mahupun kanak-kanak, pasti tidak menolak makanan manis, bukan? Sudah tentu ia boleh menjadi punca gigi berlubang.

Hadkan jumlah pengambilan makanan manis untuk dimakan oleh anak anda, seperti gula-gula, biskut, kerepek kentang dan segala makanan yang tinggi kandungan gula. 

7. Jus buah-buahan

Jus segar yang diperah daripada buah-buahan sememangnya baik. Tetapi American Academy of Pediatrics (AAP) tidak mengesyorkan pemberian jus kepada bayi di bawah usia 6 bulan.

Jika ingin memberikan jus bagi anak anda yang berusia di antara usia 6 hingga 12 bulan, hadkan kepada 4 auns sehari dan perlu dicampurkan air, dengan kiraan separuh air dan separuh jus.

Untuk kanak-kanak berusia 1 hingga 6 tahun pula, pemberian jus perlu dihadkan dalam jumlah 4 hingga 6 auns sehari.

8. Hindari produk pemutihan

Terdapat kajian yang mengkaji mengenai kesan penggunaan produk pemutihan kepada kanak-kanak.

Tetapi apa yang pasti, penggunaannya produk seperti itu cenderung menyebabkan gigi anak anda menjadi nipis dan mendatangkan kesan tindak balas yang berbeza berbanding kesannya kepada enamel gigi kekal.

Sebaiknya elakkan sebarang produk pemutihan bagi kanak-kanak di bawah usia 12 tahun.

9. Rawatan berkala

cara mencegah gigi berlubang

Sebaiknya biasakan anak anda untuk berjumpa dengan doktor gigi. Ia boleh dimulakan seawal ketika anak anda berusia 12 bulan

Langkah penjagaan elak gigi anak berlubang

Masalah berkaitan gigi seperti gigi berlubang mahupun gigi reput boleh dicegah daripada berlaku kepada anak-anak anda.

Cara yang paling penting adalah dengan memastikan langkah penjagaan yang betul diamalkan bagi mencegah sebarang kerosakan daripada berlaku.

Jangan ambil mudah soal penjagaan gigi anak-anak anda. Mulakan seawal mungkin. Dengan langkah penjagaan yang betul, gigi anak anda akan dapat tumbuh dengan sihat dan baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Apa Itu Kaviti?

Definisi Apa itu kaviti? Kaviti atau kerosakan gigi berlaku apabila zarah gula dari makanan yang menggalakkan bakteria dalam plak menghasilkan asid dan menyerang enamel gigi. Ketumpatan plak mengekalkan asid ini ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Keadaan Gigi, Kesihatan Mulut 05/09/2018 . 2 minit bacaan

5 Punca Gigi Sensitif

Adakah anda pernah mengalami “pembekuan otak” dengan hanya minum segelas air? Adakah ais krim hampir tidak boleh ditahan kerana sakit gigi? Secara keseluruhannya, kepekaan gigi boleh membawa kepada perasaan ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Farah Aziz
Keadaan Gigi, Kesihatan Mulut 31/05/2018 . 2 minit bacaan

Cara Berkesan Menangani Sakit Gigi Semasa Puasa

Berpuasa ketika sakit gigi memang sangat menjengkelkan. Sakit gigi biasanya disebabkan oleh kerosakan gigi seperti gigi berlubang, bernanah akibat jangkitan, gigi retak, bengkak gusi, tumbuh gigi dan sebagainya ...

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Kesihatan Mulut, Penjagaan Mulut 24/04/2018 . 2 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

gigi kanak-kanak

Ibu Ayah, Buat 11 Perkara Penting Ini Untuk Elak Gigi Si Manja Cepat Rosak & Berlubang!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
sakit gigi

Sakit Gigi dalam Kalangan Kanak-kanak: Bagaimana Menghadapinya?

Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 11/02/2019 . 9 minit bacaan

Hakisan Gigi

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 31/12/2018 . 2 minit bacaan
putihkan-gigi-dengan-baking-soda

Gigi Cantik & Mulut Berbau Harum Tentunya Jadi Idaman, Ini 7 Cara Pantas Untuk Jaga Kesihatan Mulut

Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Farah Aziz
Diterbitkan pada 20/09/2018 . 2 minit bacaan