backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Rawatan Pemutihan: Apa yang Anda Perlu Tahu

Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid · Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

Rawatan Pemutihan: Apa yang Anda Perlu Tahu

Terdapat banyak kaedah yang berbeza bagi anda untuk “memperbaiki” kulit anda seperti suntikan putih, ubat, mandian putih, krim, dan lain-lain. Walau bagaimanapun, pertimbangkan dengan teliti sebelum anda mahu mengubah diri anda. Artikel ini akan memberi anda maklumat mengenai beberapa rawatan pemutihan.

Warna kulit ditentukan oleh faktor melanin yang dihasilkan oleh melanosit. Melanin mempunyai tiga jenis termasuk eumelanin, pheomelanin, dan neuromelanin. Faktor utama yang menyebabkan warna gelap adalah eumelanin, manakala pheomelanin adalah faktor yang lebih baik untuk warna lebih cerah. Dan mengenai neuromelanin, ia hanya terdapat di dalam otak.

Oleh itu, rawatan pencerahan kulit adalah berdasarkan kepada pembalikan tindakan melanin. Kaedah atau produk dan prosedur pemutihan kulit mempunyai misi yang menjadikan eumelanin menjadi pheomelanin. Atau juga menghentikan penghasilan melanin.

Beberapa rawatan termasuk: 

Suntikan pemutihan

Suntikan membawa kesan serta-merta termasuk perubahan hormon, sel darah merah dan perencatan melanin. Melanin adalah faktor yang menentukan warna kulit bagi setiap orang. Semakin banyak melanin kulit anda, semakin gelap warna kulit. Oleh itu, suntikan adalah untuk mengurangkan jumlah melanin, yang akan menjadikan kulit anda beransur-ansur berubah menjadi putih. Glutathione adalah komponen utama suntikan putih yang menyebabkan beberapa kesan sampingan seperti kehilangan rambut, bintik putih pada kuku, mati rasa atau menggigil, kemurungan, kegelisahan, sindrom Stevens-Johnson yang disebabkan oleh dadah, sindrom Lyell atau epidermal necrolysis, kegagalan buah pinggang , disfungsi tiroid, dan sebagainya.

Mandian putih

Ini adalah kaedah yang paling biasa apabila merujuk kepada pemutihan teknologi. Berikut adalah kriteria untuk mandi putih yang selamat dan berkesan.

  • Selepas mandian putih kulit mestilah sihat, bukan selaran matahari, bercapuk, berbintik-bintik.
  • Bahan mandian putih mestilah 100% semula jadi, wangian.
  • Mandian putih sepatutnya membantu mencerahkan kulit, tidak menjadi selaran matahari, terbakar apabila terdedah kepada cahaya matahari, rambut kuning.

Selepas menyelesaikan rawatan, anda perlu meningkatkan perlindungan kulit harian anda. Seperti cermin mata hitam, pelindung matahari, losen, dll. Dan anda mesti mengambil mandian putih selepas 1-2 bulan untuk mengekalkan warna kulit.

Rawatan pemutihan lain

Dermabrasion. Dermabrasion adalah prosedur pembedahan. Ia melibatkan manual mengikis lapisan atas kulit. Ia menenangkan tepi kulit yang tajam. Oleh itu, pakar kulit menggunakannya di kawasan dengan bekas luka atau jerawat.

Cryotherapy. Cryotherapy melibatkan penggunaan nitrogen cecair. Ia digunakan pada kulit melalui kapas atau semburan. Ini membekukan sel-sel kulit. Jadi, ia membawa kepada pemusnahan dan pemulihan semula jadi yang dipaksa.

Laser skin resurfacing. Ini adalah kaedah yang menumpukan dan berdenyut diarahkan pada kawasan sasaran kulit. Itu membantu mengeluarkan satu lapisan pada satu masa.

Microdermabrasion. Rawatan ini menggunakan tongkat berlian. Lapisan sel-sel kulit yang rosak dan mati dibuang dengan perlahan. Ia mempunyai nama lain iaitu “Diamond Peel”.

Pengelupadan kimia. Ini dilakukan oleh anda sendiri atau ahli dermatologi. Kimia digunakan pada kulit anda untuk menghilangkan lapisan luar. Ia boleh mendedahkan lapisan yang lebih muda dan ringan di bawah.

Terdapat banyak rawatan yang boleh anda pilih. Jadi, apabila anda mengetahui mengenainya, anda akan mendapat kaedah terbaik untuk kulit anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid

Dokter Umum · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 07/06/2023

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan