Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Mula Hantar Anak Ke Tadika? Semak Dulu 7 Kemahiran Anak Ini!

  Bilakah Waktu Yang Sesuai Untuk Mula Hantar Anak Ke Tadika? Semak Dulu 7 Kemahiran Anak Ini!

  Apakah trend “redshirting” dan kaitannya dengan tadika?

  Apakah kaitan antara tadika dan redshirting? Pada permulaannya, “redshirting” adalah istilah yang dicipta untuk pemain bola sepak kolej yang mengekalkan tahun tambahan kelayakan sukan dengan berlatih bersama pasukan sebagai orang baharu tetapi tidak bermain dalam permainan. Idea untuk redshirting kanak-kanak prasekolah telah berkembang sejajar dengan tahun pembelajaran 2006 di University of California at Santa Barbara.

  Penyelidik Kathy Bedard dan Elizabeth Dhuey mendapati bahawa pelajar sekolah menengah yang paling tua di kelas mereka mempunyai kelebihan pembelajaran yang kompetitif berbanding pelajar termuda dalam gred mereka, mendapat 4 hingga 12 peratus lebih tinggi pada ujian matematik dan sains yang dilakukan secara sama rata. Walaupun jurang pencapaian semakin sempit dari masa ke masa, ia tidak hilang, kerana kemahiran yang diperoleh pada peringkat awal adalah juga melengkapi pendidikan pada masa hadapan.

  Kajian yang sama menunjukkan bahawa pelajar sekolah menengah yang lebih tua mengatasi rakan sekelas yang lebih muda sebanyak 2 hingga 9 peratus, dan murid-murid sekolah menengah yang paling tua di kelas mereka hampir 12 peratus lebih berkemungkinan mendaftarkan diri dalam kolej atau universiti selama empat tahun .

  Faktor lain yang mempengaruhi redshirting adalah melalui buku Malcolm Gladwell yang diterbitkan pada tahun 2008, Outliers: The Story of Success. Melalui bukunya, dia menggunakan analisis statistik untuk membuktikan bahawa bilangan pemain hoki profesional yang tidak seimbang dilahirkan pada bulan Januari, Februari dan Mac, dengan memberi sokongan lebih lanjut kepada teori di mana anak-anak yang paling tua di kelas mereka mempunyai kelebihan pembangunan yang meningkatkan kemungkinan mereka ini akan cemerlang di sekolah, bidang sukan, dan dalam banyak aspek kehidupan yang lain.

  Pengaruh ini telah membantu mengubah idea untuk menahan kanak-kanak kembali ke arah trend kebangsaan, terutamanya dalam kalangan kanak-kanak lelaki (yang pada umumnya kurang matang berbanding perempuan pada umur 5 tahun) dan kanak-kanak yang lahir pada separuh akhir tahun ini. Bilangan kanak-kanak tadika yang berusia lebih 5 tahun telah meningkat tiga kali ganda daripada 5.4 peratus pada tahun 1970 kepada 17 peratus pada 2009, menurut Pusat Statistik Pendidikan Kebangsaan Amerika Syarikat.

  Adakah anda patut redshirting anak anda?

  tadika

  Bagi sesetengah ibu bapa, menangguhkan permulaan sekolah adalah cara yang logik untuk mengendalikan apa yang mereka rasakan adalah perubahan yang tidak diingini dalam sistem pendidikan awal. Untuk meningkatkan skor ujian, banyak tempat terutamanya di Amerika Syarikat dan mungkin juga di negara-negara lain telah mengubah proses pembelajaran ke bawah, jadi tadika kini kelihatan lebih seperti darjah satu.

  Contohnya, kanak-kanak berumur 5 tahun biasanya dijangka berkebolehan untuk membaca pada akhir tahun, dan mereka diajar untuk mengira dua, lima, dan sepuluh angka, selain mengenal pasti pecahan seperti separuh, satu pertiga dan satu perempat. Bilangan ibu bapa yang semakin meningkat telah bertindak balas terhadap peningkatan tekanan ini untuk dilakukan pada usia muda dengan menolak menghantar anak mereka ke tadika apabila sudah tiba masanya.

  Walau bagaimanapun, impak redshirting sebagai penyama umur mungkin terlalu berlebihan. Satu kajian yang diterbitkan dalam Journal of Human Resources, penerbitan akademik suku tahun dari University of Wisconsin Press, mendapati beberapa faktor yang berkaitan, termasuk status ekonomi keluarga dan bagaimana seorang kanak-kanak bersedia untuk kemasukan ke tadika, mempunyai kesan yang lebih besar terhadap pencapaian yang diramalkan ke atas kanak-kanak berbanding daripada usia kronologinya.

  Jadi bagaimana anda boleh menentukan sama ada anak anda bersedia untuk pergi ke tadika atau memerlukan satu tahun tambahan sebelum mendaftarkan diri mereka ke tadika? Berikut ialah petua dari pakar:

  • Perhatikan dengan teliti

  Sebelum memutuskan sama ada untuk mendaftarkan anak anda ke tadika, perhatikan mengenai tingkah laku dan perkembangannya. Nasihat ini mungkin kelihatan biasa, tetapi hakikatnya adalah sukar untuk menilai kebolehan anak anda secara objektif. Mungkin ketika kecil dahulu anda tidak sabar-sabar untuk memulakan sekolah, jadi secara semulajadinya, anda mengharapkan anak anda untuk mewarisi semangat yang sama.

  Tugas anda adalah untuk memberi tumpuan khusus kepada kemahiran kelas anak anda. Ini bukan sekadar bermakna sama ada dia tahu ABCnya tetapi juga sama ada dia tahu bagaimana untuk bersaing dengan rakan sekelasnya. Tanya guru prasekolahnya sama ada dia bermain secara berkumpulan dan bekerjasama dalam kumpulan.

  Interaksi sosial anak anda dengan rakan-rakan dan orang dewasa adalah kunci kejayaan pendidikan tadikanya. Lihat juga bagaimana anak anda berinteraksi dengan rakan sebayanya pada pesta sambutan ulang tahun, pada waktu bermain, dan dalam kelas. Jika dia satu-satunya kanak-kanak yang duduk di pinggir sementara semua kanak-kanak lain terlibat dengan pelbagai aktiviti, dia mungkin mempunyai tempoh pelarasan yang mencabar apabila dia mula bersekolah.

  • Semak tadika di tempat anda

  tadika

  Di luar umur purata pelajar, bilik darjah tadika berbeza mengikut keperibadian, walaupun di dalam daerah atau sekolah yang sama. Keperibadian para guru memainkan peranan yang besar dalam menetapkan nada kelas. Seseorang pengajar mungkin mengutamakan kaedah pembelajaran tradisional, seperti pengulangan yang kerap, tenaga pengajar yang lain pula mungkin menekankan pemikiran bebas dan penyelesaian masalah secara kreatif.

  Kurikulum sekolah juga akan membentuk pengalaman tadika anak anda. Menjelang akhir tahun, adakah dia dijangka dapat mengira hingga angka 100, menambah dan menolak – dan adakah anak anda dapat menangani cabaran-cabaran ini?

  Cheryl Roberts, Ed.D., Naib Presiden The Source for Learning, satu badan bukan keuntungan yang menyediakan sumber pendidikan untuk ibu bapa dan guru, mengesyorkan untuk duduk di kelas tadika tempatan pada musim cuti sebelum sesi tadika anak anda dijadualkan bermula. Selepas itu, mintalah guru untuk menerangkan kurikulum dan peraturan, bagaimana dia mengendalikan kanak-kanak yang tidak mengikut peraturan, dan apa yang dia lakukan untuk membantu kanak-kanak yang gigih mempelajari pelajaran.

  Jika sekolah anda tidak mempunyai hari lawatan, mintalah untuk membuat janji temu dengan guru (atau, jika dia tidak ada, dengan pengurus tadika) untuk membincangkan program tadika.

  Apabila anda mempunyai idea yang jelas mengenai apa yang ada untuk tahun yang akan datang, analisa apa yang anda ketahui tentang anak anda dan tadika, dan tanya diri anda, adakah dia akan berkembang atau terkeluar dalam persekitaran ini? Perlu diingat bahawa sejak tiga hingga enam bulan lagi sebelum anak anda bermula, dia akan terus berkembang maju dan akan mengejutkan anda dengan cemerlang pada perkara yang kelihatannya mustahil sekarang.

  • Menerima bahawa tiada pilihan yang benar-benar tepat.

  Walaupun keputusan anda mengenai masa yang sesuai untuk memulakan sekolah mungkin kelihatan tidak menentu untuk anak anda, jangan terlalu memikirkannya hingga anda menjadi tertekan.

  Tadika menandakan permulaan, bukan pengakhiran perjalanan akademik anak anda. Tanpa mengira bilakah dia memulakan persekolahan, kejayaannya akan bergantung pada sokongan yang anda beri kepadanya. Jangan tunggu sehingga perjumpaan ibu bapa dan guru diadakan. Semak dan bertanya kepada gurunya dengan kerap untuk melihat bagaimana anak anda melakukan dan apa yang boleh anda lakukan untuk membantunya di rumah. Tawarkan diri anak untuk menjadi sukarelawan di dalam bilik darjah atau untuk membantu dengan projek khas.

  Dedahkan anak anda kepada seberapa banyak pengalaman pendidikan yang mungkin, seperti lawatan muzium, waktu bercerita, dan eksperimen sains buatan sendiri. Berada dengan pembelajarannya akan membantu memastikan bahawa dia betul-betul berada dalam keadaan yang diperlukan olehnya, sama ada di tadika dan di luar tadika.

  Adakah anda bersedia atau tidak dengan pendidikan tadika anak anda?

  tadika

  Anda boleh berasa selesa menghantar anak anda jika dia boleh melakukan perkara yang berikut:

  • Duduk diam dan mendengar cerita dengan penuh perhatian selama sepuluh minit.
  • Bermain bersama dengan orang lain (bergilir, berkongsi, selesaikan konflik dengan baik).
  • Ikuti dua langkah arahan yang mudah (“Sila pilih buku, dan kemudian bawa ke meja anda”).
  • Minta bantuan apabila dia memerlukannya.
  • Ekspresikan dirinya dalam ayat lengkap sekurang-kurangnya lima perkataan dan difahami oleh bukan ahli keluarga.
  • Menggunakan bilik mandi dengan sendiri.

  Walaupun kemahiran ini bukan prasyarat pertama, anda harus mula bekerja dengan anak anda satu atau dua bulan sebelum tadika bermula melalui aktiviti-aktiviti berikut:

  • Memotong dengan gunting.
  • Mengenal pasti beberapa bunyi berirama dan bunyi awal perkataan.
  • Mengira dari 1 hingga 10.
  • Zipping atau butang jaket sendiri.
  • Mengemas begnya sendiri.
  • Menggunakan pensil atau krayon dengan betul.
  • Membaca beberapa kata penglihatan biasa, seperti ibu dan pergi.
  • Menyanyi seluruh lagu abjad.
  • Menulis namanya.

  Ingat setiap kanak-kanak dan keluarga adalah unik.

  Ketepikan dahulu kebiasaan yang dilakukan oleh ibu bapa lain, umur anak anda tidak perlu menjadi satu-satunya kelayakan untuk sama ada dia harus memulakan tadika atau menunggu setahun lebih lewat.

  “Apa yang anda perlukan untuk menilai adalah sesuatu yang lebih mendalam dan lebih sukar untuk dipastikan,” jelas Dr Elizabeth Matheis, ahli psikologi klinikal berlesen. “Anda ingin jujur ​​memikirkan pertumbuhan emosi sosial anak anda,” katanya. Menurut Dr Elizabeth lagi, jangkaannya adalah apabila anak sudah bersedia untuk memulakan tadika, dia sepatutnya dapat menyatakan perasaannya melalui kata-kata selain dengan cara berteriak, meraih, menangis, atau melemparkan dirinya ke lantai.

  Berikut adalah beberapa soalan yang disyorkan oleh Dr Elizabeth untuk dijawab dengan jujur ​​untuk membantu anda membuat keputusan bilakah waktu yang sesuai untuk memulakan tadika bagi anak anda:

  • Adakah dia bersama rakan sekelas lain? (Adakah dia dapat memulakan perbualan? Adakah dia dapat mengekalkan perbualan yang singkat?) Bolehkah dia duduk diam selama beberapa minit?
  • Bolehkah dia meminta pertolongan?
  • Bolehkah dia menulis namanya?
  • Adakah dia mengetahui abjad?
  • Sebanyak manakah nombor yang boleh dikira olehnya?
  • Adakah dia bercakap dengan betul sepanjang masa?
  • Adakah perbendaharaan kata beliau mencukupi untuk usianya?

  Pada akhirnya, anda dan pasangan anda perlu selesa dalam keputusan anda berdasarkan tahap kesediaan sosial, emosi dan kognitif anak anda. Permulaan yang awal mempunyai kebaikan dan keburukannya, begitu juga jika anda memulakannya lewat.

  Jelas sekali, anda juga akan mempunyai idea dan senarai semak anda sendiri. Lakukan solat istikharah untuk membantu anda membuat keputusan yang tepat. Jika naluri anda mengatakan ini bukanlah tempat yang sesuai untuk anak anda, percayalah kepada kata hati anda. Ambil perhatian dan berusaha untuk mencari tadika lain yang sesuai.

  Baca juga:

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 10/07/2020

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan