backup og meta

Membaca Meningkatkan Keupayaan Otak Anak Anda

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/06/2020

Membaca Meningkatkan Keupayaan Otak Anak Anda

Membaca menjadi satu kemahiran yang amat penting yang telah diajarkan sejak di peringkat umur kanak-kanak. Membaca adalah amat penting untuk bahasa dan memahami perkembangan anak anda. Walau bagaimanapun, anak anda kadangkala mungkin akan berasa bosan dengan aktiviti ini. Oleh itu, ibu bapa perlu menjadi peneman anak bagi membantu kanak-kanak berasa bahawa membaca adalah aktiviti yang menyeronokkan. Artikel ini akan memberikan anda pandangan yang lebih jelas mengenai membaca, terutamanya aktiviti membaca bersama anak.

Mulakan aktiviti membaca pada awal usia

Anak anda memberi reaksi kepada bahasa dengan cepat. Pada usia yang masih kecil, bayi boleh mendengar anda bercakap, menunjukkan objek yang diperkatakan atau bertindak balas kepada tona suara anda. Bagi meningkatkan kebolehan ini, bantu anak anda untuk menghubungkan perkataan dengan gambar tertentu.

Kanak-kanak sudah membesar dengan menyukai perkataan sebelum mereka melihat pada versi cetak dalam buku. Dalam kes ini, bacaan kuat kepada bayi adalah amat baik, bukan hanya untuk mengembangkan kemahiran mendengar, tetapi juga untuk memahami bahasa dan perkataan yang ditulis di kemudian hari.

Ingatlah bahawa seandainya anak anda boleh membuat pembacaan sendiri, adalah penting untuk anda bersama-sama dengannya membaca dengan kuat. Ini akan menunjukkan contoh kepada anak anda bahawa ibu bapanya juga mempunyai minat pembacaan bersama mereka dan menggalakkan kanak-kanak untuk meningkatkan kemahiran membaca mereka.

Beberapa tip membaca bersama kanak-kanak

membaca

 • Luangkan masa berharga anda untuk membuat pembacaan bersama anak.
 • Pilih tempat yang senyap tanpa gangguan.
 • Minta anak anda untuk pilih buku. Ini akan membuatkan mereka rasa seperti pendapat mereka diambil kira dan akan menggalakkan mereka untuk lebih membaca.
 • Galakkan anak anda untuk menukar halaman buku dan menunjuk gambar sendiri.
 • Minta anak anda untuk menceritakan kembali buku cerita yang dibaca atau melontarkan pendapat mereka tentang cerita dan ilustrasi buku.
 • Terangkan sebahagian cerita pada buku kepada anak anda dan bertanyakan pada mereka apa yang diramalkan bakal terjadi pada cerita tersebut.
 • Buat suara lucu semasa membacakan anak buku cerita. Ini penting untuk menjadikan membaca sebagai aktiviti yang menghiburkan dan melucukan.

Bersabar

Mungkin akan ada beberapa waktu di mana anak anda akan menyukai satu-satu buku sahaja dan ingin mengulang membacanya berkali-kali, sekali gus menimbulkan rasa bosan pada ibu bapa. Namun, sebenarnya jika dilihat dari sudut positif, buku kegemaran anak boleh memberitahu anda bahawa itu adalah minatnya. Oleh itu, anda perlu bersabar dengan kerenah anak bagi memahaminya dengan lebih baik.

Bersedia lebih awal

 • Bayi dalam kandungan boleh mendengar suara anda mulai usia kandungan 18 minggu. Oleh itu, dodoikannya lagu dan bercerita dengannya supaya dia boleh mengenali suara anda.
 • Dapatkan pandangan doktor atau pakar untuk memilih buku yang baik.
 • Pergi ke perpustakaan. Di sana, terdapat pelbagai pilihan dan jenis buku.
 • Sediakan ruang perpustakaan mini di rumah anda. Anda boleh meletakkan buku-buku untuk aktiviti membaca anak anda nanti.

Melalui buku, minda anak anda akan lebih terbuka dan ilmu pengetahuannya juga akan bertambah. Dengan bantuan anda, kanak-kanak akan mempunyai pandangan yang baik terhadap buku dan aktiviti pembacaan, yang boleh membantu mereka untuk kehidupan masa hadapan.

Menggalakkan minat pembacaan dalam diri anak anda

Membantu memupuk kebiasaan membaca anak anda dari usia awal adalah sangat baik untuk kesedaran perkembangan dan pengetahuan mereka. Sama ada anak anda suka membaca novel, majalah, artikel atau kad hari lahir sekalipun, mereka sentiasa boleh belajar sesuatu yang baharu dan menarik. Oleh itu, sebagai ibu bapa, untuk menggalakkan tabiat yang baik, anda harus cuba membuat bacaan lebih menyeronokkan untuk anak anda.

Jadikan membaca aktiviti yang menyeronokkan

membaca

Pembacaan boleh menjadi lebih menarik kepada kanak-kanak jika ibu bapa mereka menghabiskan masa membaca dengan mereka. Aktiviti ini bukan sahaja meningkatkan ikatan keluarga tetapi juga mewujudkan insentif positif untuk membantu anak anda mengembangkan cinta mereka terhadap buku. Sekiranya anak anda lebih muda, anda boleh mencuba membuat pembacaan sebelum tidur. Setiap kali mereka berfikir tentang buku, mereka mungkin mengaitkan tabiat pembacaan dengan masa yang indah bersama anda.

Membaca mestilah menyeronokkan, tidak membosankan

Jangan bunuh tabiat pembacaan anak anda dengan buku yang membosankan yang hanya untuk individu dewasa dengan suara mendatar anda. Anda harus membuat tanggapan positif tentang bacaan untuk menarik perhatian mereka. Apabila membaca kepada anak anda, anda boleh menjadikannya lebih seronok dan menyeronokkan dengan menggunakan kesan bunyi, gerak isyarat, dan gerakan. Secara beransur-ansur, anak anda mungkin cenderung mengaitkan pembacaan dengan keseronokan. Sebaik sahaja anda selesai membaca, beritahu anak anda tentang watak kegemaran mereka atau bahagian kegemaran cerita yang diceritakan.

Selain itu, jangan hanya teruskan bacaan demi bacaan kepada anak anda. Anda berdua boleh membuat pembacaan secara bergilir dengan cerita dan hanya membantu apabila anak anda mempunyai masalah dalam menyebut perkataan. Cuba sebut perkataan secara perlahan-lahan dan jelas supaya anak anda dapat mendengar dan menirunya.

Ambil buku dan baca

Ia akan menjadi agak pelik jika anda ingin melahirkan pembaca yang baik tanpa anda sendiri menjadi seorang pembaca. Oleh itu, anda perlu menghabiskan lebih banyak masa pembacaan dan biarkan anak anda melihat detik-detik ini.

Biarkan anak anda memilih apa yang hendak dibaca

Untuk menggalakkan anak anda membuat bacaan dengan lebih banyak, biarkan mereka memilih buku di perpustakaan atau kedai buku itu sendiri. Kanak-kanak cenderung “menggunakan’ sesuatu dengan lebih kerap jika mereka suka. Tambahan lagi, bersedia untuk menjawab semua soalan yang boleh ditanya oleh anak anda. Anda tidak perlu menjadi individu yang serba tahu untuk menjawab pertanyaan anak anda. Sebaliknya, anda boleh membantu mereka mencari jawapan untuk pengetahuan baru dalam bahan bacaan secara bersemangat.

Jadilah kreatif dengan pembacaan seberapa banyak yang anda boleh

Jangan sekali-kali menyempitkan takrif bacaan kerana tidak bererti ia hanya daripada sumber buku. Pastikan anda memperkenalkan anak anda beberapa jenis bahan bacaan dan memotivasi mereka untuk membaca sepanjang masa. Sebagai contoh, anda boleh meminta mereka membaca daripada menu di restoran, kotak bijirin, risalah pasaraya, risalah, dan lain-lain. Semua ini mengandungi frasa dan perkataan yang berguna untuk dipelajari.

Cadangan ini mungkin adalah apa yang anda perlukan untuk melahirkan pembaca muda. Ingatlah untuk memastikannya positif, menjadikannya seronok dan anda boleh yakin bahawa anda akan mempunyai anak yang menyukai aktiviti pembacaan.

Bagaimana memilih buku yang sesuai untuk anak anda yang gemar membaca?

membaca

Ketahui langkah-langkah yang boleh anda lakukan dalam usaha untuk melatih anak gemar membaca melalui tip pemilihan bahan bacaan yang sesuai seperti berikut:

 • Bahan yang menarik

Kanak-kanak akan lebih tertarik kepada bahan yang berwarna. Jadi, faktor warna amatlah penting jika anda ingin mula mendidik anak gemar membaca. Cari buku yang mengandungi gambar dan warna yang menarik untuk memikat hati anak anda mencintai buku.

 • Apa yang digemari anak anda?

Fahami kegemaran anak anda. Jika anak anda menyukai kereta, cari buku yang berkisarkan tentang kereta. Begitu juga jika anak anda seorang penggemar kartun, carilah buku yang berkaitan dengan kartun kegemaran anak anda.

 • Pilihan bacaan pertama anak

Pilih buku yang sesuai mengikut usia anak anda. Buat permulaan, carilah buku yang mengandungi teks yang ringkas dan sedikit, dengan gambar yang besar dan menarik. Jangan terus memberikan anak anda buku yang mengandungi banyak teks.

 • Bawa anak bersama

Salah satu cara untuk melatih anak gemar membaca adalah dengan menyuruhnya memilih sendiri bahan bacaan yang dia inginkan. Jadi, sesekali bawa anak anda bersama ke kedai buku ataupun perpustakaan untuk dia memilih buku yang ingin dibaca. Walau bagaimanapun, anda masih perlu membantu kanak-kanak memilih buku yang sesuai mengikut usia mereka.

Peranan ibu bapa di rumah

Budaya membaca perlu bermula dari rumah. Ini tips untuk ibu bapa perkasakan budaya membaca di rumah:

 • Sediakan ruangan bacaan di rumah. Jika tiada ruang untuk membuat perpustakaan mini di rumah anda, apa kata anda sediakan rak buku dan ruangan bacaan di dalam bilik anak anda. Dengan adanya tempat khas yang membolehkannya duduk dan membaca, anak anda pasti akan bermotivasi untuk meluangkan masa setiap hari dengan membaca. Paling utama, hias ruangan bacaan anak anda dengan warna yang menarik supaya dia lebih tertarik.
  • Baca bersama anak. Untuk hari-hari pertama, temani anak anda dengan pembacaan buku ceritanya bersama-sama. Jika anak anda belum pandai membaca, anda boleh mulakan dengan membacakannya buku cerita dahulu. Kelak, si kecil akan berminat untuk belajar mengeja dan membaca supaya dia dapat membaca sendiri buku kegemarannya.
  • Jadikan sesi pembacaan sebagai rutin keluarga anda.
  • Dengar anak membaca. Jika anak anda sudah boleh membaca, jangan biarkannya bersendirian. Tunjukkan minat untuk mendengar pembacaannya. Anak anda lebih suka jika ada yang mendengar semasa dia sedang membaca. Malah, dia juga boleh terus bertanya kepada anda jika ada perkataan atau ayat yang tidak difahami.

  Sebagai ibu bapa, berikan galakan dan motivasi kepada anak untuk terus baca. Anda juga boleh membelikan buku sebagai ganjaran atau hadiah jika dia dapat melaksanakan sesuatu kerja. Jadikan buku sebagai teman baik anak anda.

  Pemakanan yang baik yang menyokong kemahiran membaca kanak-kanak

  membaca

  Penyelidik di Finland menemui kaitan antara pengambilan pemakanan dan keupayaan pembacaan dalam kalangan kanak-kanak sekolah rendah. Kajian tersebut dijalankan pada 161 pelajar Finland yang berumur 6 hingga 8 tahun. Kanak-kanak ini ditanya mengenai pemakanan yang mereka ambil dan kemahiran pembacaan mereka diuji dalam beberapa ujian. Kanak-kanak ini juga turut menyimpan catatan harian (diari) makanan mereka. Keputusannya amat memberangsangkan. Kanak-kanak yang tidak mengambil terlalu banyak daging merah, makanan diproses atau makanan manis, serta makan banyak buah-buahan, sayur-sayuran, ikan, bijirin penuh dan lemak tidak tepu dalam diet mereka mempunyai keupayaan membaca yang lebih baik, berbanding dengan sebaliknya. Berikut merupakan senarai beberapa makanan yang boleh meningkatkan kemahiran pembacaan anak anda:

  • Ikan:

  Ikan mengandungi omega-3 atau asid lemak yang penting untuk fungsi normal dan perkembangan otak. Cuba tambahkan ikan yang kaya dengan asid lemak- omega seperti salmon dalam hidangan anak anda, untuk membantu mereka meningkatkan kemahiran pembacaan dan pembelajaran.

  • Telur:

  Bukan sahaja rasanya yang sedap, malahan telur juga adalah sumber baik protein, choline, dan nutrien penting lain untuk perkembangan mental dan memori.

  • Mentega kacang:

  Salah satu snek berkhasiat terbaik yang tidak akan ditolak oleh kebanyakan kanak-kanak. Dipenuhi dengan antioksidan terkenal – vitamin E, mentega kacang dapat membantu melindungi membran otak, merangsang kuasa dan menyediakan tenaga untuk otak.

  • Bijirin penuh:

  Sarapan pagi anak anda ada kalanya perlu dipenuhi dengan roti dan bijirin supaya kanak-kanak mendapat cukup glukosa- iaitu sumber kaya tenaga untuk kuasa otak. Antara bijirin penuh yang baik untuk kanak-kanak adalah roti bijirin penuh, wrap, dan biskut kraker.

  • Beri:

  Dilengkapi dengan vitamin C dan antioksidan lain, beri seperti strawberi, ceri, beri biru, dan beri hitam bukan sahaja sedap, malahan juga berguna untuk meningkatkan kuasa otak. Anda boleh membuat smoothie, jus atau memberikan anak buahan beri segar.

  Kesimpulannya, apa yang anda makan boleh mempengaruhi kesihatan anak anda. Banyak kajian terdahulu yang membuktikan bahawa pemakanan mempunyai kaitan pada perkembangan kanak-kanak.

  Apakah manfaat membaca yang mungkin anda tidak ketahui?

  membaca

  Pembacaan untuk keseronokan adalah membaca secara sukarela untuk tujuan bersenang-senang. Kanak-kanak kecil mendapat manfaat daripada pembacaan untuk kegembiraan. Tabiat ini meningkatkan kefahaman kanak-kanak, kemahiran sosial, dan pemahaman emosi. Menurut penyelidikan OECD, tabiat membaca kanak-kanak untuk keseronokan lebih penting berbanding daripada latar belakang keluarga mereka. Ia mempunyai kesan yang lebih besar ke atas minda mereka, pemikiran mereka, dan kuasa otak mereka.

  Manfaat pembacaan untuk keseronokan

  Satu laporan yang dijalankan pada tahun 2012 yang dinamakan Research Evidence on Reading for Pleasure yang disusun oleh Education Standards Research Team (ESARD) telah menyatakan manfaat pembacaan untuk keseronokan pada kanak-kanak. Bukan sahaja menyokong perkembangan pendidikan dan peribadi, pembacaan untuk keseronokan juga mempunyai kesan positif terhadap:

  • Meningkatkan kemampuan dan kemampuan menulis
  • Pemahaman teks dan tatabahasa
  • Perbendaharaan kata
  • Sikap membaca yang positif
  • Kepercayaan diri sebagai pembaca
  • Keseronokan dalam membaca di kemudian hari
  • Pengetahuan umum
  • Pengetahuan budaya lain
  • Penglibatan masyarakat
  • Pengertian yang lebih mendalam tentang manusia
  • Membuat keputusan

  Selain itu, penyelidikan telah menunjukkan bahawa membaca untuk keseronokan boleh mempengaruhi prestasi akademik seseorang. Kanak-kanak yang membaca untuk bersenang-senang mempunyai kecekapan yang lebih tinggi terhadap kemahiran sosial dan kognitif. Fakta yang mengejutkan ialah membaca untuk keseronokan mempunyai hubungan dengan pemikiran logik dan kemahiran menyelesaikan masalah.

  Hubungan antara literasi dan pengiraan

  Satu kajian ke atas 17,000 orang menunjukkan bahawa membaca sebagai cara relaksasi bukan hanya meningkatkan keupayaan literasi tetapi juga pengiraan. Kanak-kanak pintar cenderung untuk mengembangkan kebiasaan membaca mereka untuk keseronokan sejak mereka masih muda. Ini menjadikan mereka lebih pintar daripada rakan sebaya mereka.

  Pembacaan untuk keseronokan dipercayai dapat meningkatkan keupayaan seseorang untuk menggunakan kata dengan bijak, termasuk perbendaharaan kata, ejaan, dan matematik. Para saintis percaya membaca untuk keseronokan membantu kanak-kanak mengambil konsep dan maklumat baharu di sekolah dengan lebih mudah dan lebih berkesan.

  Walaupun semua manfaat membaca untuk keseronokan boleh memberi kesan kepada kanak-kanak kecil, kebiasaan ini akan berkurangan apabila mereka bertambah tua dalam hidup. Mewujudkan tabiat ini untuk kanak-kanak kecil adalah cara terbaik bagi mereka untuk meningkatkan daya dan kecerdasan otak. Walaupun tidak ada bukti yang mencukupi untuk mewujudkan hubungan sebab dan akibat yang kukuh antara tabiat membaca untuk keseronokan dan kanak-kanak yang cerdas, membaca sememangnya terkandung dengan banyak faedah. Ibu bapa harus berusaha sebaik mungkin untuk membantu anak-anak mereka membaca seawal mungkin dan mengekalkan tabiat tersebut hingga mereka dewasa.

  Baca juga:

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin · Disemak pada 17/06/2020

  ad iconIklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  ad iconIklan
  ad iconIklan