backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan
Senarai kandungan

Ini Perihal Penjagaan Bayi Minggu Ke-13, Sentiasa Waspada Dengan Risiko Kematian Mengejut!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 18/08/2023

Ini Perihal Penjagaan Bayi Minggu Ke-13, Sentiasa Waspada Dengan Risiko Kematian Mengejut!

Sedar tak sedar, si kecil semakin membesar. Jadi bagaimana dengan perkembangan bayi 3 bulan yang perlu ibu ayah fahami? Ini penjelasannya.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Keibubapaan, sila dapatkannya di sini.

Perkembangan & Pelakuan

Perkembangan bayi 3 bulan anda.

Pada minggu pertama bulan ketiga, dia boleh:

  • Mengenali anda apabila hanya berusia beberapa hari. Bagaimanapun pada minggu ke-13, bayi boleh menunjukkannya dengan lebih jelas. Kira-kira separuh daripada semua kanak-kanak dalam usia ini mula menunjukkan keupayaan mengenal pasti ibu bapa mereka cukup baik.
  • Tersenyum pada orang yang tidak dikenali, terutamanya apabila orang lain melihat terus ke dalam matanya, bermain atau bercakap dengannya. Walau bagaimanapun dia akan merenung, membezakan siapa mereka dan sudah tentu bayi akan menyukai ibu bapa atau orang di sekeliling mereka
  • Dia boleh berdiam diri, hubungan mata dengan anda; atau dia boleh mendapatkan anda di dalam bilik dan menggerakkan tangan atau ketawa teruja apabila mencari anda. Bayi anda juga mungkin kenal bau anda.
  • Mengangkat kepalanya 45 darjah apabila berbaring.

Sokong bayi anda.

perkembangan bayi 3 bulan

Kajian menunjukkan bahawa kanak-kanak sering bercakap dengan ibu bapa mempunyai IQ yang lebih tinggi dengan ketara dan kaya perbendaharaan kata yang kaya apabila mereka matang berbanding kanak-kanak lain.

Oleh itu, interaksi dengan bayi anda sekarang adalah sangat penting adalah perkembangan bayi 3 bulan yang penting.

Bercakap dengan anak tentang perkara di sekeliling apabila bawa bayi berjalan, perhatikan perkara yang dilakukannya ketika melintasi kedai runcit.

Bayi anda tidak boleh mengulanginya untuk anda tetapi dia akan menangkap semua maklumat dan  sentiasa meningkatkan ingatan anda.

Kesihatan & Keselamatan

Apa yang patut saya bincangkan dengan doktor?

Kebanyakan doktor tidak akan membuat temujanji, bulan ini adalah pemeriksaan kesihatan berkala bayi. Tetapi anda sentiasa boleh menghubungi doktor jika mempunyai sebarang soalan yang tidak boleh menunggu sehingga tempoh peperiksaan yang akan datang.

Apakah yang patut saya tahu mengenai perkembangan bayi 3 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang perlu tahu:

Ruam lampin

Ruam kulit apabila ruam lampin biasanya disebabkan oleh kebasahan dan geselan dengan lampin.

perkembangan bayi 3 bulan

Air kencing atau najis terperangkap dalam masa yang lama pada lampin akan merengsakan kulit dan meningkatkan pertumbuhan bakteria atau kulat, kadang-kadang menyebabkan jangkitan kulit (dermatitis).

Sebilangan kecil kes, puncanya mungkin disebabkan oleh bau lampin atau kain lap boleh menyebabkan kerengsaan kulit.

Menjaga bayi anda dengan selamat dan persekitaran kering adalah cara terbaik untuk merawat ruam lampin. Perhatikan perubahan lampin si kecil dengan kerap dan jangan biarkan lampin bayi kotor atau basah untuk masa yang lama.

Anda boleh menggunakan ointment/salap untuk mewujudkan sebuah tembok di antara kulitnya dan sisa yang boleh menyebabkan kerengsaan dan jangkitan.

Cuba krim yang mengandungi zink oksida kerana ia akan membuat lapisan pelindung tebal daripada pelinciran dan kekal lebih lama pada kulit anda, supaya ia boleh melindungi kulit bayi dengan lebih selamat.

Kajian menunjukkan bahawa penyusuan ketika memakai lampin pakai buang dengan kurang ruam lampin. Oleh itu, anda perlu menyusukan bayi dengan kerap.

Daripada menggunakan tuala kertas, cuba gunakan air suam dalam botol semburan untuk membersihkan kawasan lampin bayi anda tanpa menggosok.

Jika dia perlu dibersihkan lebih berhati-hati, anda perlu menggunakan kain lembut atau kapas lap perlahan-lahan. Anda boleh menggunakan sabun yang lembut untuk menambah wangian. Kemudian, keringkan pada suhu rendah untuk bayi.

Kadang-kadang, anda tidak perlu memakai lampin untuk bayi ketika bayi berada di tempat tidur bayi atau bermain di kawasan itu. Anda boleh meletakkan bayi di atas tilam kalis air.

Sekiranya bayi anda mempunyai ruam lampin serius yang disebabkan oleh kulat, hubungi doktor anda untuk mendapatkan nasihat rawatan yang berkesan.

Sindrom kematian bayi mengejut (SIDS)

Sesungguhnya, keupayaan bayi mengalami sindrom ini agak jarang berlaku, jadi anda tidak boleh terlalu bimbang.

Ketika dia berumur setahun, bayi hampir tidak mempunyai risiko kematian bayi mengejut. Jadi jangan biarkan kebimbangan memberi kesan kepada anda dan si kecil.

Baca juga:

https://wp.hellodoktor.com/keibubapaan/bayi/penjagaan-bayi/sids-dan-selimut-bayi/

Kerisauan saya

Apa yang saya risaukan mengenai perkembangan bayi 3 bulan?

Berikut adalah beberapa perkara yang anda mungkin bimbang tentang:

perkembangan bayi 3 bulan

Menetapkan jadual tetap untuk si kecil

Ramai kanak-kanak tidak menjalankan fungsinya mengikut jadual tertentu,  walaupun dia lebih daripada tiga bulan.

Masa tidur atau makan bayi sekarang betul-betul mendadak dan bukannya satu hari seperti hari-hari lain.

Jika anak anda dalam keadaan ini, anda perlu membuat keputusan sama ada mengambil inisiatif mengawal jadual bayi atau mengikuti permintaan bayi anda.

Di bawah adalah ringkasan untuk manfaat yang kedua-dua kaedah.

  • Mengikut jadual ibu bapa: Menjadualkan bayi tidak bermakna anda tidak akan memenuhi permintaannya bahawa bahawa permintaannya akan dipenuhi dalam rangka kerja dan jadual tertentu.
  • Ibu bapa mengikut keperluan si kecil, anda boleh menggunakan kaedah ini jika bayi anda membesar dengan sihat tanpa jadual waktu. Mereka yang menyokong pendekatan ini percaya bahawa memenuhi keperluan bayi akan membantu anda lebih memahami bayi anda, memupuk keyakinan dan mewujudkan platform komunikasi yang baik antara ibu bapa dan bayi.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 18/08/2023

advertisement iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

advertisement iconIklan
advertisement iconIklan