Perasan Tak Kalau Anda Di Tempat Baru Atau Keseorangan, Susah Betul Nak Tidur! Ini Puncanya!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/06/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Tidur separa otak adalah merupakan salah satu keupayaan yang penting buat sebahagian binatang untuk menghindari bahaya. Walaupun kebolehan ini tampak lebih dramatik pada binatang, namun, tahukah anda bahawa manusia mempunyai kapasiti untuk meniduri separa otak walau tidak sehebat binatang? Ikuti artikel ini untuk penerangan selanjutnya.

Separa badan berjaga…

Jika anda merupakan seorang yang sering mengembara ke serata tempat, anda pasti biasa dengan situasi yang dipanggil first night effect. Ia merupakan keadaan di mana anda berasa penat walaupun mendapat rehat yang cukup di tempat asing. Tidak kira di mana anda berada, di hotel, di rumah tumpangan atau di dalam khemah, jika anda berada di tempat yang anda tidak biasa, anda akan letih berbanding dengan malam sebelumnya (di tempat yang anda biasa).

Kajian yang dibuat oleh Yuka Sasaki dan Takeo Watanabe telah mendapati hemisfera otak kiri dalam kalangan 11 orang subjek kajian tidak mendapatkan tidur yang cukup pada malam pertama. Subjek-subjek tersebut telah diarahkan untuk tidur dibawah pengimbas neuroimaging bagi merakamkan gelombang otak ketika tidur. Hemisfera kiri mereka tidak menunjukkan pola gelombang sedalam hemisfera kanan namun pola gelombang ini kembali normal pada malam kedua apabila mereka diarahkan tidur di tempat yang sama.

Ini menunjukkan bahawa hemisfera kiri merupakan bahagian otak yang lebih aktif dalam mengesan perubahan persekitaran ketika tidur di tempat asing. Kajian ini diteruskan dengan 13 subjek yang baru bagi mengekalkan ketidakbiasaan dengan lokasi tidur. 13 subjek ini perlu menggunakan fon telinga yang akan menghantar signal yang sama diselitkan dengan satu signal asing. Ketika mereka sedar, signal asing tersebut akan merangsang hemisfera kanan namun apabila mereka tidur, signal tersebut memberi kesan lebih kepada hemisfera kiri.

Seperti 11 subjek yang pertama, rangsangan terhadap stimulasi asing tersebut kembali menjadi normal pada malam yang kedua.

Rehat tidak cukup kerana tidur berseorangan

Melalui kajian ini, kita boleh rumuskan bahawa otak kiri mempunyai kebolehan yang unik dalam memantau persekitaran yang asing bagi menghindarkan perkara yang merbahaya daripada berlaku.

Kalau kita gunakan tentera sebagai contoh, mereka perlu berjaga-jaga dalam mengawasi kawasan agar penceroboh atau musuh tidak menyerang. Namun tidur merupakan perkara asas yang perlu dijaga kerana tanpa tidur, badan akan menjadi lemah dan pemikiran akan menjadi lembab. Sewaktu tidur, perkara yang mempunyai potensi untuk mereka lebih berjaga-jaga adalah hemisfera otak kiri mereka. Kebolehan ini tidak boleh dibandingkan dengan kebolehan tidur separa otak yang dimiliki oleh binatang.

Sebagai contoh, ikan lumba-lumba, walau sewaktu tidur pun mereka perlu berenang ke permukaan air untuk mendapatkan oksigen. Tanpa tidur separa otak, mereka akan mati kelemasan. Manusia boleh dikatakan mempunyai kebolehan yang sederhana dalam konteks tidur separa otak. Kita masih tidur namun separa otak tidak tidur nyenyak.

Apabila anda selalu tidur bersama dengan isteri anda, anda akan mendapati bahawa tidur adalah lebih berkualiti bersama dengannya berbanding dengan jika anda tidur berseorangan (jika isteri anda terpaksa bekerja lebih masa dan sebagainya). Otak kiri anda akan mengesan sesuatu yang hilang di persekitaran anda dan ini akan membuatkan ia lebih aktif berbanding otak kanan.

Kesimpulan

Jangan rasa pelik jika anda berasa letih walaupun anda tidur di hotel lima bintang pada malam pertama anda melancong ke negara lain. Ini adalah proses fisiologikal yang direka secara semula jadi untuk memastikan anda berada di persekitaran yang selamat. Anda akan berasa lebih selesa pada malam kedua.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Sukar Nak Lelap? Cuba Teknik Ini Untuk Tidur Lena Dalam Masa 10, 60 & 120 SAAT

  Manusia bukan mesin yang boleh terus berfungsi selagi mempunyai bateri, tubuh badan kita memerlukan tempoh masa untuk rehat dengan cara tidur waktu malam.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Selalu Tak Cukup Tidur? Ini Sebab Mengapa Tidur Malam Penting Untuk Kesihatan

  Tidur malam sememangnya penting untuk kesihatan manusia. Tetapi, sejauh manakah anda mengetahui akan kepentingan tidur terhadap kesihatan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 29/12/2020 . 4 minit bacaan

  Jangan Amalkan Minum Air Sebelum Tidur! Jika Tak Kena Gayanya, Boleh Ganggu Tidur

  Air, seperti yang kita tahu, adalah sumber penghidratan yang penting buat tubuh manusia. Tetapi, apakah manfaat atau keburukan minum air sebelum tidur?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Tidur Berkualiti 17/12/2020 . 3 minit bacaan

  Tanpa Sedar, Pujian Boleh Buat Orang ‘Makan Dalam’, Ini 4 Tip Cara Memuji Yang Betul

  Pujian terutamanya jika melibatkan tubuh badan seseorang boleh jadi suatu perkara yang sangat sensitif. Apa yang positif pada pendengaran kita mungkin...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 10/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  tak cukup tidur

  Berapa Jumlah Tidur Yang Mencukupi? Tidur 5 Jam Sehari Tingkatkan Risiko Osteoporosis!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 15/01/2021 . 3 minit bacaan
  apa punca tidur berdengkur

  Tidur Berdengkur Tanda Tidur Lena? SALAH! Ada Kajian Kata Ia Berkait Dengan Genetik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 12/01/2021 . 3 minit bacaan
  melelapkan mata

  Masih Tak Tidur Lagi? Cuba 5 Teknik Bernafas Ini, Bantu Anda Mudah Tidur & Lebih Lena

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  bentuk badan

  Mengapa Ahli Gimnastik Berbadan Kecil? Ada Kaitan Antara Bentuk Badan Dengan Prestasi Sukan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 30/12/2020 . 3 minit bacaan