What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other
ask-doctor-icon

Tanya Doktor Secara Percuma

Jadi yang terawal untuk berkongsi pandangan anda kepada Hello Doktor

Manfaat Minyak Kelapa Terhadap Bayi

  Manfaat Minyak Kelapa Terhadap Bayi

  Minyak kelapa boleh dikategorikan sebagai minyak yang bagus untuk bayi kerana sifatnya yang antibakteria, antivirus serta antikulat. Minyak ini bukan sahaja dapat menjimatkan wang anda malahan membantu penjagaan kulit bayi anda. Kelapa merupakan produk semulajadi yang boleh digunakan untuk pelbagai tujuan. Berikut merupakan beberapa cadangan penggunaan minyak kelapa:

  Mengurangkan ruam bayi

  Minyak kelapa merupakan cara paling natural dan berkesan merawat ruam. Tidak terdapat sebarang kemungkinan ruam tersebut akan bertambah teruk kerana minyak kelapa tidak mempunyai bahan kimia yang mampu mengakibatkan reaksi alahan sepertimana yang disebabkan oleh krim ruam yang lain.

  Apa yang anda perlu lakukan adalah menyapu minyak ini pada kawasan yang dikehendaki. Minyak ini akan menjadi pelindung kepada kulit, mengehadkan kerengsaan kulit yang lain serta merawatnya. Minyak ini juga dapat berfungsi menyembuhkan infeksi yis. Selain itu, minyak ini tidak akan merosakkan pakaian sepertimana yang disebabkan oleh rawatan ruam yang lain.

  Melembutkan kulit badan bayi

  Kulit bayi anda sememangnya sudah semulajadi lembut tanpa penggunaan sebarang losyen atau krim. Namun jika bayi anda memerlukan sedikit bantuan, minyak kelapa merupakan pilihan semulajadi yang terbaik. Kawasan kulit kering pada bayi seperti pada lehernya dapat dirawat menggunakan minyak ini sekaligus membantu menghalang kulit daripada kerengsaan yang lain.

  Membersihkan kotoran pada bayi

  Bayi gemar membuat sepah terutamanya ketika makan. Minyak kelapa boleh digunakan sebagai agen pembersihan semulajadi untuk membersihkan kotoran yang terdapat pada anak anda. Apa yang anda perlukan hanyalah campuran minyak kelapa, sabun organik dan air. Anda tidak perlu tambahkan sebarang wangian kerana minyak kelapa itu sendiri sudah berbau wangi. Tambahan itu, anda juga boleh menggunakan minyak ini sebagai sabun mandian bayi anda.

  Merawat kerak kepala bayi

  Minyak kelapa merupakan rawatan semulajadi untuk kerak kepala. Anda hanya perlu sapukan minyak ini pada kawasan tersebut dan biarkannya sekitar 20 minit. Minyak kelapa ini akan bertindak sebagai pelembap kulit lalu menanggalkannya. Selepas 20 minit, bilas minyak kelapa ini dan gunakan berus yang lembut untuk menyikat rambut untuk menyingkirkan kepingan kerak kepala pada bayi ini.

  Mengurut bayi

  Umum mengetahui bahawa terdapat banyak kebaikan mengurut bayi. Selain mengeratkan hubungan sesama anda dan bayi, urutan bayi juga dapat membantu bayi anda untuk lebih relaks ketika waktu tidur mereka. Kebanyakan minyak untuk mengurut bayi sebenarnya diperbuat daripada petroleum iaitu satu bahan berbahaya yang perlu dijauhi daripada kulit bayi anda.

  Bagi menghasilkan krim urutan semulajadi buatan sendiri, anda hanya perlu mencampurkan sedikit minyak kelapa dengan minyak zaitun dan tambahkan sedikit minyak pati jika perlu. Lavender juga merupakan pilihan yang bagus kerana ia dapat membantu bayi anda relaks. pastikan anda memilih minyak kelapa yang suci dan tidak dicemari oleh sebarang bahan kimia atau bahan peluntur bagi menjaga keasliannya.

  Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.


  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!

  Ikuti topik yang paling relevan dan bertukar cerita. Sertai komuniti Keibubapaan hari ini!


  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Sumber Rujukan

  Coconut Oil – 5 Great Uses For Coconut Oil For Your Baby.
  https://www.bellybelly.com.au/baby/coconut-oil-5-great-uses-for-coconut-oil-for-your-baby/. Accessed January 8, 2017.

  Gambar penulisbadge
  Ditulis oleh Ahmad Farid Disemak pada 12/05/2022
  Disemak secara perubatan oleh Dr. Aisyah Syahira Abdul Hamid
  Next article: