home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Salah Faham Tentang Ketidaksuburan

Salah Faham Tentang Ketidaksuburan

Banyak konsep tentang ketidaksuburan yang salah. Artikel ini akan memberikan sedikit pencerahan tentang kesuburan.

40 adalah 30 yang baru

Umur adalah komponen yang paling kritikal bagi potensi kesuburan. Semakin berumur, semakin kurang peluang untuk hamil bagi wanita. Kini, dengan tekanan sosial dan ekonomi, ramai wanita lebih memilih untuk mendapat bayi di umur pertengahan 30 atau lebih lewat. Mereka percaya bahawa kesuburan kebiasaannya sehingga berumur 40 tahun. Konsep ini adalah tidak betul sama sekali.

Tidak perlu terburu-buru

Kajian telah menunjukkan bahawa dalam 5000 pasangan, sekurang-kurangnya 85% daripadanya hamil dalam tempoh setahun percubaan. Oleh itu, apabila satu pasangan gagal mencapainya, mereka perlu mendapatkan bantuan perubatan. Ramai wanita yang mengalami masalah untuk hamil kebiasaannya disebabkan oleh masalah tiroid atau masalah ginekologi seperti haid yang menyakitkan. Jika seorang wanita merasakan dirinya mengalami masalah ini, beliau harus berjumpa dengan doktor.

Adakah saya harus dipersalahkan?

Dalam banyak negara di mana lelaki mendominasi, mereka kebiasaannya menyangka bahawa masalah kesuburan ini sentiasa disebabkan oleh wanita. Ini adalah tidak benar sama sekali. Malah, 25% ke 35% pasangan yang menghadapai masalah kesuburan adalah disebabkan kiraan sperma rendah atau sperma tidak sihat. RUndingan dengan pakar sakit tuan atau ujian lanjutan diperlukan untuk menyingkirkan masalah yang serius.

Rawatan kesuburan bermaksud saya akan mendapat anak kembar

Walaupun kehamilan berganda adalah risiko paling besar bagi rawatan kesuburan, tidak semua yang menjalaninya akan mendapat kehamilan berganda. Organisasi kesuburan profesional telah mengusahakan dan memberikan garis panduan berkenaan bilangan embrio yang dipindahkan bagi membantu mengurangkan kehamilan berganda.

Saya tidak mampu IVF

Disebabkan permintaan yang tinggi kepada IVF, satu rawatan boleh mencecah sehingga $10,000. Ia bukanlah jumlah yang sedikit bagi kebanyakan orang. Mujurlah terdapat banyak pelan insuran komersial pada hari ini termasuk yang memfokuskan pada IVF. Di samping itu, banyak ubat kesuburan telah menjadi semakin murah apabila banyak syarikat farmasi menawarkan program khusus bagi membantu pesakit yang kurang mampu.

Para selebriti boleh mendapat anak semasa berumur 40-an dan 50-an – Saya juga boleh

Malangnya kepercayaan ini adalah tidak benar. IVF memberikan hasil yang terbaik pada wanita muda. Kebanyakan klinik tidak akan membenarkan wanita berumur 45 tahun dan ke atas menggunakan telur mereka sendiri di dalam IVF. Sebaliknya, mereka perlu menggunakan telur penderma dari perempuan yang lebih muda.

Ketidaksuburan adalah masalah psikologi, bukannya masalah fizikal

Tidak seperti kebanyakan orang yang percaya jika satu pasangan itu berhenti rasa bimbang, mereka akan hamil. Ketidaksuburan adlaah penyakit sistem reproduktif, bukannya gangguan psikologi. Oleh itu, masalah ini tidak akan selesai hanya dengan bertenang atau bercuti tanpa mendapatkan rawatan doktor.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

A Top Doc Reveals 8 fertility misconception http://www.health.com/health/article Assessed December 10, 2016.

Misconception about fertility http://www.empowher.com/infertility-fertility/content/misconceptions-about-infertility-10-facts-you-should-know Assessed December 10, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim Disemak pada 28/11/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x