home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Bila Saya Boleh Tahu Saya Dah Hamil?

Bila Saya Boleh Tahu Saya Dah Hamil?

Kehamilan boleh disahkan dengan dua cara. Pertama, melalui ujian air kencing dan kedua, melalui ujian darah. Kedua-dua ujian dibuat dengan mengesan hCG (human chorionic gonadotropin) yang ada dalam tubuh wanita. Plasenta menghasilkan hormon ini sebaik sahaja embrio menempel pada lapisan uterus. Semasa beberapa hari terawal selepas konsepsi, peringkat hormon ini terus bertambah dan mencetuskan simptom-simptom kehamilan.

Ujian air kencing (urin)

Ujian air kencing boleh dibuat di rumah ataupun di klinik/ hospital. Terdapat dua cara untuk melakukan ujian air kencing. Pertama adalah dengan meletakkan air kencing dalam bekas, kemudian celupkan alat penguji kehamilan pada urin. Cara kedua pula, letakkan alat penguji pada aliran air kencing anda. Setiap teknik mengambil masa yang berbeza untuk melihat keputusan. Keputusannya akan keluar apabila melihat perubahan pada warna alat penguji, garisan ataupun simbol. Dalam sesetengah jenis alat penguji digital, keputusan boleh dilihat dengan menunjukkan perkataan “pregnant” ataupun “not pregnant”.

Bila masa yang sesuai untuk mengambil ujian air kencing?

Anda disarankan untuk tidak melakukan ujian kehamilan sehinggalah anda telah melepasi hari haid anda, sekurang-kurangnya lewat sehari. Ini adalah masa di mana usia kandungan anda memasuki minggu kedua (jika anda hamil). Walau bagaimanapun, terdapat sesetengah alat penguji kehamilan yang bersifat sensitif untuk mengesan kehamilan anda lebih awal.

Adakah keputusan ujian air kencing tepat?

Jika dibuat mengikut prosedur yang betul di rumah, keputusan ujian kehamilan melalui air kencing adalah kira-kira 97% tepat.

Kelebihan melakukan ujian air kencing:

  • Boleh dilakukan sendiri di rumah
  • Mudah dilakukan
  • Kos rendah
  • Privasi anda terjaga
  • Keputusan cepat

Keburukan melakukan ujian air kencing:

Ujian air kencing boleh memberikan keputusan yang salah jika anda tidak mematuhi arahan dengan betul. Oleh itu, jika ujian urin anda memberikan keputusan negatif namun anda mengalami tanda-tanda kehamilan, anda mungkin juga telah hamil. Untuk mengetahui dengan lebih tepat, berjumpa doktor untuk pemeriksaan atau tunggu selepas seminggu dan jalani semula ujian urin di rumah. Antara simptom-simptom kehamilan termasuklah terlewat haid, lesu, payudara sensitif, loya dan sebagainya.

Ujian darah

Secara keseluruhannya, terdapat dua jenis ujian darah iaitu ujian darah kuantitatif dan ujian darah kualitatif. Dalam ujian darah kuantitatif, doktor akan mengukur jumlah sebenar hCG dalam darah anda sementara dalam ujian darah kualitatif, anda akan menerima keputusan “yes” ataupun “no” untuk kehadiran bayi dalam perut anda.

Kelebihan melakukan ujian darah:

  • Kesan kehamilan lebih awal berbanding ujian urin. (Ia boleh memberitahu anda jika anda hamil atau tidak seawal 7 hingga 12 hari selepas konsepsi, jika ada)
  • Memberitahu amaun sebenar hCG dalam darah anda. (Melalui statistik ini, doktor anda boleh tahu jika anda ada mengalami sebarang masalah dengan kehamilan anda)

Keburukannya:

  • Mesti dibuat dengan berjumpa doktor
  • Mahal (berbanding ujian urin)
  • Mengambil lebih masa untuk mendapatkan keputusan
health-tool-icon

Kalkulator Tarikh Bersalin

Gunakan kalkulator ini untuk menentukan tarikh akhir anda. Walau bagaimanapun, ini hanyalah anggaran semata-mata! Kebanyakan wanita akan melahirkan anak dalam masa seminggu sebelum atau selepas tarikh ini.

Kaedah Pengiraan

Panjang Kitaran

28 hari

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

Understanding Pregnancy Tests: Urine & Blood. http://americanpregnancy.org/getting-pregnant/understanding-pregnancy-tests/. Accessed June 01, 2017.

Gambar penulis
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin pada 26/09/2018
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x