backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Hati-Hati, Ini 10 Tanda Ketidaksuburan Atau Kemandulan Yang Boleh Terjadi Pada Lelaki Dan Wanita

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 02/09/2020

Hati-Hati, Ini 10 Tanda Ketidaksuburan Atau Kemandulan Yang Boleh Terjadi Pada Lelaki Dan Wanita

Kehamilan dianggap sebagai salah satu peristiwa hidup yang paling penting bagi setiap wanita.

Namun, selepas bertahun-tahun berusaha, anda dan pasangan anda tidak dapat menerima sebarang tanda kehamilan.

Jika anda tertanya-tanya sama ada kemandulan/ketidaksuburan mungkin memberi kesan kepada anda dan pasangan, sila baca untuk mengetahui sepuluh tanda-tanda yang paling biasa bagi keadaan yang tidak diingini ini.

Menyedari tanda-tanda yang paling biasa kemandulan akan membantu anda membuat keputusan apa yang perlu dilakukan apabila anda tidak boleh mencapai kehamilan.

Setelah melakukan hubungan seks tidak dilindungi sehingga setahun, anda masih tidak menerima apa-apa tanda kemungkinan kehamilan.

Mungkin, ia adalah masa untuk berunding dengan seorang pakar kesuburan untuk pemeriksaan lanjut atau anda boleh meramalkan keadaan anda melalui sepuluh ini isyarat.

Lebih 35 tahun

Oleh kerana banyak sebab, wanita moden menunggu sehingga 30-an dan 40-an untuk mempunyai anak.

Ramai daripada mereka mempunyai anak pertama mereka pada usia 35 atau lebih. Anda perlu tahu usia yang menyebabkan semakin banyak masalah kesuburan.

Untuk hamil, badan wanita mesti melepaskan telur daripada salah satu ovarinya. Tetapi apabila seorang wanita lebih tua, ovari menjadi kurang mampu untuk melepaskan telur.

Bilangan telur yang sihat mungkin akan berkurangan.

Juga, proses penuaan boleh membawa banyak masalah kesihatan yang boleh menyebabkan masalah kesuburan dan risiko keguguran.

Dengan cara ini, apabila anda lebih daripada 35 tahun, peluang anda untuk mempunyai bayi akan mungkin berkurangan.

Haid tidak teratur

Mempunyai tempoh normal dan biasa adalah tanda peluang tinggi untuk ovulasi. Seorang wanita dengan tempoh yang tidak teratur mungkin tidak berlaku ovulasi.

Ini mungkin disebabkan beberapa keadaan. Punca paling biasa haid tidak teratur yang membawa kepada kemandulan adalah Polycystic Ovary Syndrome (PCOS).

Ini adalah sejenis penyakit ketidakseimbangan hormon yang boleh mengganggu ovulasi normal. Tanda-tanda PCOS termasuk tempoh jarang berlaku, pertumbuhan rambut yang berlebihan, jerawat, dan obesiti.

Usia pasangan lebih 40 tahun

Umur juga memberi kesan kepada lelaki ketika menghasilkan sperma dengan sihat dan jumlah sperma yang banyak.

Jika pasangan anda adalah lebih tua dan anda tidak mendapat mengandung, air mani beliau dianalisis untuk menolak apa-apa isu di pusat jagaan kesihatan.

Fibrod rahim

Fibroid uterus atau keabnormalan rahim boleh merosakkan bagaimana lapisan uterus dan embrio berinteraksi dengan implantasi yang lebih rendah dan kadar kehamilan.

Keabnormalan ini juga boleh menyebabkan pendarahan tidak teratur antara kitaran haid. Walau bagaimanapun, dengan kaedah pembedahan, anda mudah dirawat dengan keabnormalan ini.

Ada sejarah jangkitan pelvis atau penyakit kelamin

Jangkitan pelvis dan jangkitan kelamin boleh menyebabkan keradangan dan parut kekal ovari.

Kehadiran tiub terbuka adalah penting untuk konsep semula jadi, kerana sperma mesti merentasi tiub untuk mencapai dan menyuburkan telur diovulasi.

Mereka yang menghidapnya mungkin tidak subur tetapi boleh disembuhkan dengan rawatan antibiotik.

Tisu parut

Tisu parut yang disebabkan oleh jangkitan pelvis boleh menyebabkan tersumbat dalam tiub fallopio, yang membawa kepada masalah kesuburan.

Ini boleh dirawat dengan pembedahan, dan dalam kes-kes yang kurang serius, urut perut.

Mengalami lebih daripada dua keguguran

Walaupun berpeluang mengandung lagi selepas dua keguguran adalah agak tinggi, kajian praktikal menunjukkan bahawa kesuburan selepas keguguran mungkin rendah sekarang .

Walau bagaimanapun, kerana kemungkinan ini tidak terlalu tinggi, jika anda cuba untuk hamil selepas keguguran, tetap berharap dan meminta nasihat doktor.

Ketidakseimbangan hormon

Kitaran haid yang tidak teratur boleh menjadi tanda ketidakseimbangan hormon atau isu-isu kesuburan yang lebih serius lain.

Jika mana-mana hormon ini tidak berada di tahap yang betul, kitaran haid mungkin menjadi tidak teratur.

Ketidakseimbangan hormon boleh menyebabkan pelbagai masalah kesihatan lain yang berkaitan yang boleh menjejaskan bukan sahaja kesuburan anda.

Sista ovari/Ovarian cysts

Ramai wanita menghidap sista ovari pada suatu ketika dalam hidup mereka. Kantung berisi cecair ini kadang-kadang boleh tumbuh di ovari dan menghalang telur daripada berkembang atau dibebaskan.

Ia kadang-kadang boleh hilang dengan sendiri, tetapi pembedahan boleh membantu anda menyelesaikan masalah ini.

Endometriosis

Ramai wanita mendiagnosis bagi kemandulan mempunyai endometriosis. Jika anda telah didiagnosis, kemungkinan simptom anda lebih teruk dan ini mungkin menunjukkan anda akan berdepan masa yang lebih sukar hamil.

Sesetengah pasangan mungkin tidak mempunyai tanda-tanda kemandulan. Manakala yang lain tahu setelah didiagnosis dengan isu kesuburan pada masa lalu.

Jika anda dan pasangan sedang berjuang dengan masalah ini, penjadualan temu janji boleh membantu.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 02/09/2020

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan