Simpanan Ovum dan Ujian AMH

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Simpanan atau rizab ovum adalah kumpulan telur yang terdapat di ovari pada suatu masa tertentu. Ia adalah terma yang digunakan untuk menjelaskan potensi kesuburan seseorang wanita berdasarkan bilangan telur dalam ovari.

Simpanan ovum rendah apabila terdapat penurunan fisiologi dalam bilangan telur menyebabkan jumlahnya tidak mencukupi untuk memastikan peluang untuk hamil.

Secara amnya, ia adalah disebabkan penuaan ovari yang mana apabila umur meningkat, bilangan dan kualiti telur dalam ovari semakin berkurang.

Bagaimana telur berkurang?

Setiap wanita dilahirkan dengan sejumlah telur. Namun, bermula daripada akil baligh telur-telur ini akan diovulasi sehingga semuanya selesai. Apabila semua telur berkenaan terovulasi, haid akan berhenti dan keadaan ini dipanggil sebagai monopaus.

Keadaan ini berbeza dengan lelaki yang mana testis boleh menghasilkan jutaan sperma setiap hari tanpa sebarang had umur.

Gambar ihsan klfertility.com

Ujian Hormon Anti-Mullerian

Simpanan ovum dalam kata mudah adalah pengiraan telur yang biasanya diambil daripada AMH, ujian darah dan kiraan folikel antral.

AMH adalah hormon protein yang dihasilkan oleh sel dalam folikel ovari. Tahap AMH dalam darah boleh membantu doktor menganggarkan jumlah folikel di dalam ovari.

Sebaliknya, kaedah folikel antral dilakukan oleh doktor semasa ultrasound. Selepas menggambarkan ovum, doktor boleh mengira folikel yang diaktifkan dan menggunakan jumlah itu untuk menganggarkan simpanan ovum keseluruhan wanita.

Ujian AMH ini mengambil masa kurang daripada 15 minit dan anda boleh mendapat keputusan ujian hormon dalam tempoh 24 jam.

Mengukur simpanan ovum termasuk hormon merangsang folikel (FSH), estradiol (sejenis hormon steroid yang merupakan estrogen semula jadi daripada plasenta dan ovari yang paling poten, yang terdapat pada manusia), dan ujian inhibin pada hari ketiga tempoh haid.

FSH adalah bahan kimia yang membantu folikel ovari menjadi matang dan melepaskan telur. Berbeza dengan AMH, tahap FSH yang tinggi dikaitkan dengan simpanan ovum yang rendah.

Hasil Ujian Simpanan Ovum

 • Yang tidak diketahui

Kepentingan kualiti telur menjelaskan mengapa ujian simpanan ovum semata-mata tidak dapat menganggarkan kemungkinan wanita hamil dalam sebulan.

Walaupun seorang wanita berusia 40 tahun mempunyai banyak telur simpanan ovum tinggi bagi umurnya, jika 75% daripada telur itu tidak normal seperti biasa dia akan mengalami kesukaran untuk hamil.

Sebaliknya, jika seorang wanita berusia 25 tahun mempunyai simpanan ovum yang rendah bagi umurnya menurut hasil ujiannya, dia masih mempunyai peluang yang cukup baik untuk hamil, kerana kemungkinan 75% atau lebih telurnya secara genetik adalah normal.

 • Yang diketahui

Sebaliknya, ujian simpanan ovum mempunyai beberapa kegunaan penting dalam ubat kesuburan. Ujian ini boleh memberitahu seseorang wanita semakin dekat dengan menopaus. Tahap FSH tinggi yang berkekalan dalam darah atau air kencing, bersama-sama dengan kekurangan haid, sering digunakan untuk mengesahkan menopaus, dan tahap AMH sangat terikat pada masa sehingga menopaus. Jadi ujian berkenanan boleh memberitahu sama ada anda berisiko menopaus awal atau sebaliknya.

Ujian AMH dan kiraan folikel antral juga boleh menunjukkan isu pembiakan yang berpotensi lain, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), yang dicirikan sebagai suatu keadaan di mana ovari wanita menghasilkan banyak folikel tetapi sebenarnya tidak melepaskan telur, biasanya dikaitkan dengan AMH yang luar biasa dan tanda-tanda tertentu pada ultrasound.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wanita Yang Ambil Pil Perancang Berisiko Alami KECUT OTAK? Ini Kesan Pada Mental Kaum Hawa!

  Ya, jangan terkejut dengan kenyataan di mana memang wujud kesan ambil pil perancang! Apakah ia? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kontraseptif 03/02/2021 . 3 minit bacaan

  Selain Muka, 4 Bahagian Tubuh Ini Juga Berisiko Jadi GELAP Ketika Hamil! Ini Cara Nak Rawat

  Kondisi kulit gelap ketika hamil sebenarnya adalah perkara yang normal. Namun tahukah anda di mana ia akan muncul lagi selain muka? Jom klik artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Perkembangan Kehamilan, Trimester Ketiga 28/01/2021 . 3 minit bacaan

  Kalau Nak Kurangkan Stres, Boleh Cuba 7 Jenis Makanan Penghilang Stres Ini

  Selain bersiar-siar, bagaimana pula jika anda gunakan strategi makanan penghilang stres? Adakah makanan hilangkan stres ini betul-betul berkesan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tak Hamil, Tapi Kenapa Ada Garis Hitam Di Perut? Ini Punca & Cara Hilangkannya!

  Perasan tak garisan hitam di perut? Garis hitam itu linea nigra yang selalu ada pada perut wanita hamil. Tapi anda tidak mengandung, jadi kenapa ia wujud?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  bahaya kencing manis

  Ini Kesan Diabetes Masa Hamil Kepada Bayi Dalam Kandungan, Mak Buyung MESTI Tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 22/02/2021 . 3 minit bacaan
  waktu subur perempuan

  Kalau Nak ‘Family Planning’, Kena Tahu Waktu Subur Isteri Tau! Jom Fahami Kitaran Haid

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 17/02/2021 . 3 minit bacaan
  apa itu gdm

  Ibu Hamil Sudah Tahu Apa Itu GDM? Jika Belum, Baca Ini Sekarang, PENTING!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 15/02/2021 . 3 minit bacaan
  berapa hari selepas bersama boleh mengandung

  Berapa Hari Selepas Bersama Boleh Mengandung? (Klu: Lebih Dari Seminggu)

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/02/2021 . 3 minit bacaan