Pengambilan Anak Angkat di Malaysia

Fakta Perubatan Disemak oleh | Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 12/09/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Proses pengambilan anak angkat di Malaysia sebenarnya tidak semudah yang disangkakan. Tidak semua individu dibenarkan untuk mengambil anak angkat dan terdapat kriteria-kriteria yang akan menentukannya. Pasangan yang telah berkahwin namun masih belum mempunyai anak akan mempunyai kelebihan namun bagi individu yang masih bujang, masih wujud harapan untuk mengambil anak angkat.

Jika anda dan pasangan sudah mempunyai anak, anda masih boleh mengambil anak angkat tetapi namun pasangan yang telah berkahwin namun masih belum mempunyai anak akan diberi keutamaan.

Piawaian pengambilan anak angkat

Di Malaysia, keutamaan akan diberikan kepada pasangan berkahwin yang masih belum mempunyai anak dan menepati piawaian berikut:

 • Berumur kurang 45 tahun bagi yang ingin mengambil bayi. Umur 60 tahun pula merupakan had umur bagi yang ingin mengambil kanak-kanak.
 • Telah berkahwin sekurang-kurangnya 5 tahun.
 • Pendapatan pasangan sekurang-kurangnya RM5,000 sebulan.
 • Bebas hutang (hutang piutang anda akan diperiksa oleh OrphanCARE). Sekiranya pendapatan pasangan sebanyak RM8,000 sebulan namun mempunyai tanggungan hutang sebanyak RM9,000, permohonan anda akan ditolak.
 • Salah seorang daripada pasangan adalah warganegara Malaysia.
 • Tinggal dan bekerja di Semenanjung Malaysia.
 • Kriteria untuk mengambil bayi atau kanak-kanak adalah sama sahaja, kecuali untuk satu perkara. Bayi hanya boleh diambil sebagai anak angkat bagi pasangan yang tidak mempunyai anak sahaja.

Apakah prosedur mengambil anak angkat?

Anda perlu pergi ke OrphanCARE untuk mengisi borang lalu mendaftar sebagai bakal ibu bapa angkat. Organisasi ini kemudiannya akan memeriksa kriteria-kriteria yang perlu dipatuhi dan sekiranya anda menepati piawaian tersebut, anda akan dihubungi untuk menghadiri temuduga. Semasa temuduga ini, organisasi ini akan menolak permohonan pasangan yang ingin mengambil anak angkat atas dasar yang salah. Contohnya, mereka ingin mengambil anak angkat kerana kesunyian atau untuk menjaga mereka apabila tua kelak. Namun begitu, tidak semua permohonan yang dirasakan salah ini akan ditolak kerana kadang-kadang pasangan ini juga tidak memahami apa yang mereka jawab ketika sedang ditemuduga.

Isu-isu lain yang berkaitan

Pasangan boleh memilih sama ada bayi lelaki atau perempuan, warganegara Malaysia atau bayi dari luar negara. Selain itu, mereka juga boleh memilih untuk mengambil bayi dari baby hatch atau walk in. Terdapat beberapa perbezaan antara mengambil bayi dari baby hatch dengan mengambil bayi dari ibu yang telah berdaftar dengan organisasi.

Bayi yang berada di baby hatch tidak mempunyai warganegara. Selain itu, bayi ini juga tidak lagi mempunyai hubungan dengan ibu kandungnya. Ini akan menyebabkan ibu bapa angkat perlu hadir ke mahkamah setiap bulan dalam sekitar dua tahun.

Sementara itu, mereka yang mengambil anak angkat daripada ibu kandungnya sendiri tetap akan mempunyai hubungan sepanjang hayat bayi tersebut. Ini dapat membantu untuk mengetahui sejarah perubatan keluarga bayi tersebut. Sebagai contoh, jika anda mungkin memerlukan rawatan seperti pendermaan darah atau organ untuk bayi tersebut, sejarah perubatan ini akan membantu.

Selain itu, pasangan yang mengambil anak angkat daripada ibu kandungnya sendiri, perlu membantu dari segi kewangan ketika ibu kandung melahirkan bayi tersebut. Jika ibu kandung tersebut masih bekerja, pasangan juga boleh membantu ketika ibu kandung tersebut sedang dalam waktu pantang. Pasangan perlu menyediakan apa yang diperlukan oleh ibu kandung. Selain itu, ibu kandung juga boleh mengunjungi OrphanCARE sebelum melahirkan sekiranya berhasrat menyerahkan bayi mereka atas dasar yang tersendiri.

Bagi pengambilan kanak-kanak, prosesnya mungkin akan sedikit berlainan. Kanak-kanak tersebut akan diperiksa terlebih dahulu sesuai dan serasi dengan bakal ibu bapa kandung mereka.

Selepas proses pengambilan anak angkat ini selesai, OrphanCARE masih lagi akan memeriksa dan mengikuti perkembangan pasangan yang mengambil anak angkat bagi memastikan segalanya berjalan lancar dan tidak berlaku sebarang kesalahan tingkah laku terhadap anak angkat mereka.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  1
  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Jangan Ambil Mudah Masalah Urat Simpul Semasa Hamil! Ini Keadaan PERIT Yang Dialami Bakal Ibu

  Bengkak kaki adalah antara perkara normal dilalui ibu hamil. Begitu juga dengan masalah urat simpul. Pastinya ia punca rasa perit bagi wanita mengandung.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ada Cara Untuk Lambatkan Penuaan, Cubalah Jus Mengkudu, Tinggi Kandungan Antioksidan!

  Tahukah anda, jus mengkudu boleh membantu mengurangkan penuaan akibat daripada radikal bebas. Khasiat mengkudu yang tinggi antioksidan ini jadi penawarnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Hah, Migrain Boleh Buat Buta Sebelah Mata? Ini Yang Anda Perlu Tahu Tentang Risiko Migrain Okular!

  Pernahkah anda menghadapi masalah penglihatan seperti buta sebelah mata semasa diserang migrain? Ini mungkin tanda anda menghidap migrain okular!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Pusat Kesihatan, Masalah Neurologikal 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  AWAS! Ubah Tabiat Makan Laju, Bukan Saja Buat Anda Jadi GEMUK, Tapi Ada Banyak Risiko Lain!

  Salah satu daripada punca gemuk adalah disebabkan oleh makan dengan gelojoh. Jadi, apa yang perlu anda lakukan untuk elak jadi gemuk?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  minum kopi

  Warga Emas Yang Gemar Minum Kopi, Ini Berita Baik! Kopi Boleh Kurangkan Risiko Nyanyuk & Parkinson

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 29/09/2020 . 3 minit bacaan
  tip hubungan seks

  Kepuasan Seks Kian Menurun? Mungkin Ini Masanya Untuk Cuba 2 Teknik Mustahak Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan tidur menghantar mesej

  Dalam Banyak-Banyak Gangguan Tidur, ‘Sleep Texting’ Paling RARE! Mungkin Anda Pernah Alaminya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan
  air besar

  Ini Sebab Mengapa Lelaki ‘LEPAK’ Lebih Lama Dalam Bilik Air, Ada Kaitan Dengan Psikologi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 28/09/2020 . 3 minit bacaan