home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Penderaan Kanak-kanak: Bagaimana Ingin Mengesan Anak Didera?

Penderaan Kanak-kanak: Bagaimana Ingin Mengesan Anak Didera?

Lagi kes dera bayi sehingga menyebabkan kematian berlaku! Terbaru, bayi berusia 11 bulan, Nur Muarzara Ulfa Muhammad Zainal, maut akibat didera secara fizikal dan seksual oleh suami pengasuh. Bayi malang ini disahkan meninggal dunia di Hospital Serdang, selepas dua hari berada dalam keadaan tenat.

Kes penderaan bayi dan kanak-kanak yang melibatkan pengasuh ini seakan tidak pernah surut. Sebagai ibu bapa, sudah tentu kita akan berasa bimbang akan keselamatan anak yang dihantar ke rumah pengasuh ataupun di pusat jagaan kanak-kanak. Seperti semua ibu bapa lain, anda tentu tertanya-tanya sama ada layanan yang diberikan oleh pengasuh atau nurseri cukup baik untuk si kecil anda. Kadangkala ibu bapa lihat penjaga anak mereka kelihatan seperti normal dan berkelakuan baik, justeru mereka tidak menyimpan sebarang syak wasangka pada pengasuh/ nurseri.

Sebagai ibu bapa yang prihatin, anda perlu memastikan keselamatan anak anda dengan cara memeriksa keadaan bayi anda setiap hari selepas mengambilnya daripada rumah pengasuh atau nurseri. Artikel ini membantu ibu bapa untuk mengenal pasti tanda-tanda jika bayi anda mengalami penderaan baik dari segi fizikal, mental mahupun seksual.

Tanda-tanda yang perlu diperhatikan pada anak anda

Penderaan fizikal

Bayi dan kanak-kanak yang didera secara fizikal mungkin akan menunjukkan tanda-tanda di bawah:

 • Menangis dan meragam apabila ingin dihantar ke rumah pengasuh atau nurseri. Kadangkala anak anda akan menunjukkan ketakutan apabila berada dekat dengan pengasuh atau orang dewasa lain.
 • Menunjukkan perubahan mengejut pada tingkah laku atau prestasi mereka di pusat jagaan kanak-kanak atau sekolah.
 • Pulang ke rumah dengan kesan lebam, bengkak, luka, patah tulang, tulang patah, mata lebam, kesan gigitan atau lain-lain kecederaan. Kecederaan berulang juga adalah salah satu tanda amaran yang perlu anda perhatikan. Jika bayi anda masih belum berjalan atau sedang bertatih untuk berjalan, anda perlu perhatikan sebarang kecederaan seperti patah tulang rusuk ataupun lebam kerana ini mungkin tanda-tanda dia didera.

Penderaan emosi

Kanak-kanak yang mengalami penderaan emosi akan:

 • Menunjukkan masalah atau perubahan tingkah laku seperti mengelakkan perhatian ibu bapa atau melekap keterlaluan. Kanak-kanak yang didera selalunya menunjukkan tingkah laku yang melampau. Kanak-kanak yang biasanya aktif akan menjadi pasif, sementara yang selalu berkelakuan biasa mungkin akan bertindak agresif.
 • Kurang bercakap atau tidak mahu bercakap langsung, atau menunjukkan tanda-tanda masalah pertuturan, seperti gagap.
 • Mengadu sakit kepala atau sakit perut tanpa sebab. Dia mungkin akan hilang selera makan.
 • Menunjukkan ketakutan seperti mengalami mimpi ngeri atau sukar untuk tidur.

Penderaan seksual

Jika anak anda mengalami penderaan seksual, dia mungkin akan menunjukkan tanda-tanda seperti:

 • Kesakitan, kegatalan, pendarahan, atau kesan lebam dalam atau sekeliling bahagian kemaluan.
 • Mengalami kesukaran untuk berdiri atau duduk, berkemungkinan disebabkan sakit pada alat kelamin atau dubur.
 • Menunjukkan keinginan untuk tahu mengenai seksual atau kelakuan yang melampaui umurnya (sikap ingin tahu berlebihan tentang seks, atau menunjukkan tingkah laku menggoda terhadap rakan sebaya atau orang dewasa.)
 • Menjadi seorang yang perahsia atau suka bersendirian pada kebanyakan masa.

Sindrom Goncang Bayi (SBS)

Jika anak anda masih bayi, ketahui tanda-tanda Sindrom Goncang Bayi (SBS), iaitu keadaan di mana bayi digoncang dalam keadaan marah. Dalam kes yang lebih teruk, penderaan melibatkan kepala bayi dipukul atau dihentak menggunakan objek keras seperti di dinding atau di lantai. Bayi yang mengalami SBS, walaupun parah, kadangkala kesannya tidak boleh dilihat segera. Kecederaan goncang bayi selalunya berlaku pada bayi usia setahun ke bawah, dan adakalanya sindrom ini berlaku pada kanak-kanak sehingga usia 5 tahun.

Bayi yang mengalami SBS mungkin mengalami mata berkaca, tubuhnya kelihatan mengeras, lemah dan meragam. Selain itu, bayi SBS juga akan kehilangan selera makan, mengalami kesukaran untuk makan, atau muntah. Jika bayi anda mengalami simptom-simptom ini dengan kesan lebam yang sukar dijelaskan, ini adalah petunjuk yang kuat kepada tanda-tanda penderaan.

Dalam kes yang teruk, bayi anda mungkin tidak boleh fokus pada objek atau mengangkat kepala. Dan, bayi juga boleh jadi tidak sedarkan diri, sukar untuk bernafas, mengalami sawan ataupun mungkin mendapat koma.

Jika anda mengesyaki si kecil anda mengalami SBS, segera bawa anak anda ke hospital untuk rawatan. Langkah segera anda dapat membantu menyelamatkan si kecil.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.babycenter.com/0_child-abuse-how-to-tell-if-somethings-wrong_6210.bc

https://www.webmd.com/children/child-abuse-signs#1

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Nurul Nazrah Nazarudin Disemak pada 02/12/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x