home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Adakah Saya Akan Menghidap Kanser Payudara Seperti Ibu Saya?

Adakah Saya Akan Menghidap Kanser Payudara Seperti Ibu Saya?

Jika ibu anda mempunyai kanser payudara, anda mungkin tertanya-tanya sama ada anda juga akan mendapat kanser payudara suatu hari nanti. Anda mungkin berasa bimbang setiap kali melakukan pemeriksaan kesihatan dan setiap kali ditanya tentang sejarah kesihatan keluarga anda.

Pemeriksaan genetik dapat menentukan jika anda mempunyai mutasi gen yang meningkatkan risiko kanser payudara atau ovari. Jika ibu dan nenek anda mempunyai kanser payudara, atau jika ahli keluarga yang lain mempunyai kanser payudara atau ovari, ini mungkin bermakna anda mempunyai risiko yang lebih tinggi.

Mengetahui risiko kanser payudara yang anda miliki tidak sepatutnya membuatkan anda pesimistik dalam hidup. Terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan untuk menangani rasa takut akan risiko yang anda hadapi.

Tingkatkan pengetahuan anda

Kebanyakan kes kanser payudara bukanlah disebabkan genetik warisan. Bahkan ibu dan anak perempuan boleh mengalami jenis kanser payudara yang berbeza. Oleh itu, mengetahui diagnosis jenis kanser payudara yang dihadapi ibu anda bukanlah maklumat terpenting.

Pun begitu, sekiranya ibu anda masih hidup, minta agar diberikan butiran daripada rekod perubatannya. Sekiranya dia telah meninggal dunia dan rekod perubatannya rahsia, cari maklumat yang mungkin disimpannya di rumah atau rujuk kepada keluarga dan saudara terdekat.

Amalkan gaya hidup sihat

Perkara yang paling penting untuk kesihatan anda sekarang adalah dengan kekal mengamalkan gaya hidup sihat. Ini dapat mengurangkan faktor risiko lain. Pastikan pakar kesihatan anda tahu mengenai sejarah kanser payudara dalam keluarga anda.

Jangan membiarkan diri anda hidup dalam kegelisahan dan kerisauan tentang masa depan. Sebaliknya, amalkan sikap optimistik agar kesihatan mental anda turut terjaga. Jangan sempitkan diri anda dengan sejarah kesihatan dalam keluarga anda atau keputusan mammogram anda. Anda lebih daripada itu.

Jangan takut dengan pemeriksaan

Dengan sentiasa menjalani ujian saringan yang disarankan doktor, anda dapat memastikan pengesanan kanser seawal mungkin dan peluang rawatan yang lebih berkesan. Kemajuan dalam rawatan kanser payudara menunjukkan kadar survival sehingga 5 tahun kini sehingga 90% dan jika dikesan sebagai ketumbuhan setempat yang tidak merebak, anda mempunyai kemungkinan 98.7 peratus untuk hidup.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.verywellhealth.com/mother-and-daughter-breast-cancer-is-it-inevitable-430161

https://www.verywellhealth.com/what-family-history-of-breast-cancer-means-for-women-430163

 

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 15/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x