backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan

1

Tanya Doktor
Simpan

5 Cara Meningkatkan Hemoglobin Secara Semula Jadi

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/10/2022

5 Cara Meningkatkan Hemoglobin Secara Semula Jadi

Hemoglobin adalah sejenis protein yang kaya dengan iron dalam sel darah merah dan bertanggungjawab membawa oksigen ke seluruh tubuh. Adalah perlu mengekalkan paras hemoglobin yang normal dalam darah anda untuk badan berfungsi dengan baik iaitu 14 hingga 18 g/dL untuk lelaki dewasa dan 12 hingga 16 g/dL untuk wanita dewasa. Sekiranya tahap hemoglobin berkurangan dengan ketara, keadaan boleh didiagnosis sebagai anemia dan simptom boleh menjadi teruk. Bagaimana meningkatkat hemoglobin?

1. Makan makanan yang kaya zat besi

Menurut Majlis Tindakan Anemia Nasional, kekurangan zat besi adalah penyebab utama hemoglobin rendah. Makanan yang kaya besi utama termasuk sayur-sayuran berdaun hijau seperti bayam, tauhu, asparagus, hati ayam, telur, tiram, epal, delima, aprikot, tembikai, prun, benih labu, kurma, badam dan kismis, tambah Dr. Anshul Jaibharat.

2. Tambahkan pengambilan vitamin C

Adalah penting untuk mendapatkan gabungan zat besi dan vitamin C kerana ia kaya dengan molekul pembawa untuk penyerapan zat besi yang lebih baik, kata Dr. Anju Sood, Pakar Nutrisi yang berpusat di Bangalore. Makan makanan kaya vitamin C seperti oren, limau, strawberi, betik, brokoli, limau gedang dan tomato.

3. Tingkatkan pengambilan asid folik

Asid folik, vitamin B-kompleks, diperlukan untuk membuat sel darah merah dan kekurangan asid folik secara automatik membawa kepada paras hemoglobin yang rendah, kata Dr. Ahuja, Hospital Fortis. Beberapa sumber makanan asid folik adalah sayur-sayuran berdaun hijau, pucuk, kacang kering, pisang, brokoli dan hati ayam. Ubi bit juga sangat disyorkan untuk meningkatkan jumlah sel darah merah kerana ia tinggi asid folik serta besi, kalium dan serat, kata Pemakanan dan Dietis Sheela Krishnaswamy.

4. Pengambilan epal

Pengambilan epal sehari boleh membantu mengekalkan paras hemoglobin yang normal, kerana epal kaya dengan besi ditambah komponen kesihatan lain yang diperlukan untuk menghitung jumlah hemoglobin yang sihat. Anda boleh makan 1 epal sehari, atau minum jus yang dibuat dengan ½ cawan setiap epal dan jus ubi bit dua kali sehari. Tambah sedikit halia atau jus lemon untuk rasa tambahan. Delima juga kaya dengan besi, kalsium, serat dan protein. Nilai pemakanannya boleh membantu meningkatkan hemoglobin dan menggalakkan aliran darah yang sihat, kata Dr Jaibharat.

5. Senaman

Sederhanakan latihan intensiti tinggi sangat disyorkan, kerana apabila anda bersenam badan anda menghasilkan lebih banyak hemoglobin untuk memenuhi peningkatan permintaan oksigen ke seluruh tubuh.

Makan makanan yang seimbang adalah cara terbaik untuk memastikan anda mendapatkan bekalan harian semua nutrien penting. Dapatkan ahli kesihatan anda untuk mencadangkan cara untuk memperbaiki diet anda untuk meningkatkan kiraan hemoglobin anda.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Disemak secara perubatan oleh

Dr. Joseph Tan

Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 19/10/2022

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan