Tidur Sambil Bermesej, Wujudkah?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 26/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Tidur sambil bermesej (tidur mesej) adalah apabila anda menggunakan telefon anda untuk menghantar atau membalas mesej semasa tidur. Walaupun ia kedengaran agak tidak munasabah, namun ia boleh berlaku.

Kebiasaannya, tidur sambil bermesej ini berlaku secara tiba-tiba. Dalam erti kata lain, ia cenderung berlaku apabila anda menerima mesej. Notifikasi mungkin akan ‘memberitahu’ bahawa anda mempunyai mesej baru, dan otak bertindak balas dengan cara yang sama seperti ketika anda berjaga.

Walaupun untuk menaip mesej semasa tidur adalah tidak mustahil, tetapi kandungan mesej itu mungkin tidak dapat difahami.

Tidur sambil bermesej mungkin akan berlaku kepada individu yang tidur berdekatan telefon dengan mod notifikasi yang boleh didengar.

Punca gangguan

Tingkah laku atau sebarang aktiviti tidur yang diingini ini adalah merupakan simptom kategori gangguan tidur yang dinamakan parasomnia, ia berbeza mengikut pelbagai peringkat kitaran tidur.

Sebagai contoh, tidur berjalan. Ketika seseorang individu berjalan dalam tidur, dia berada dalam tahap kesedaran yang rendah. Apabila berjalan, sebahagian otak anda yang mengawal pergerakan dan koordinasi, sementara sebahagian yang lain mengawal fungsi yang lebih tinggi, manakala fungsi rasional dan memori, dimatikan.

Tidur mesej mungkin berlaku dalam keadaan separa sedar. Dalam kajian 2013 mengenai kegunaan teknologi dan tidur, penyelidik mendapati bahawa 10 peratus peserta dilaporkan bangun kerana telefon bimbit mereka sekurang-kurangnya beberapa kali dalam masa seminggu.

Bergantung pada bila gangguan ini berlaku dalam kitaran waktu tidur, individu yang menerima gangguan tidur ini mungkin menghantar mesej tanpa menyedari tentang itu pada keesokkan harinya.

Beberapa faktor mungkin menyumbang kepada gangguan tidur mesej. Ini termasuk:

 • Tekanan
 • Kurang tidur
 • Tidur terganggu
 • Perubahan jadual tidur
 • Demam

Tidur mesej juga mungkin mempunyai komponen genetik, kerana individu yang mempunyai sejarah keluarga yang mempunyai masalah gangguan tidur, mempunyai risiko untuk mengalami parasomnia yang boleh berlaku kepada sesiapa tanpa mengira peringkat umur.

Contoh tidur mesej

Terdapat pelbagai senario berbeza untuk tidur mesej berlaku. Situasi paling kerap terjadi selepas menerima notifikasi. Telefon berdering atau bunyi ‘bip’ yang menandakan isyarat mesej baru.

Notifikasi yang berlaku juga mungkin bukan untuk mesej baru masuk, tetapi ia mendorong anda untuk mengambil telefon dan membalasnya, seperti yang anda biasa lakukan pada waktu siang.

Senario lain yang mungkin menyumbang kepada tidur mesej adalah apabila anda bermimpi menggunakan telefon atau menghantar mesej kepada seseorang.

Dalam kes lain, menghantar mesej semasa tidur mungkin berlaku tanpa notifikasi. Ini memandangkan menghantar mesej merupakan tingkah laku automatik bagi kebanyakkan individu.

Mencegah tidur mesej

Tidur mesej biasanya tidak mendatangkan masalah yang serius. Selain hanya ia sesuatu yang janggal dan agak lucu, tidur mesej tidak mendapatkan risiko pada kesihatan anda.

Namun anda perlu berbincang dengan doktor jika anda mengalami tidur mesej dengan parasomnia yang mengganggu atau berpotensi mendatangkan bahaya. Sekiranya anda mengekalkan rutin tidur konsisten dan masih mengalami parasomnia, ia boleh menjada petanda awal masalah kesihatan.

Bagi mereka yang mengalami masalah tidur meseh ini, ada penyelesaian mudah. Apabila tiba masa untuk tidur, anda boleh mencuba salah satu yang berikut:

 • Matikan telefon atau letakkan telefon anda dalam ‘mod malam’.
 • Matikan bunyi atau notifikasi
 • Letakkan telefon diluar bilik tidur
 • Elak menggunakan telefon sejam sebelum tidur.

Walaupun tidur mesej tidak mendatangkan sebarang masalah, meletakkan telefon di bilik tidur boleh memberi kesan terhadap kualiti dan kuantiti tidur anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penyelidikan Baharu Mengubah Pemahaman Kita Berkenaan Aktiviti Otak Ketika Tidur

  Ketidakmampuan untuk tidur atau insomnia menjadi salah satu beban kepada seseorang apabila keadaan seperti susah untuk tertidur atau kerap terjaga pada waktu malam dan sukar untuk kembali tidur membawa kepada kehilangan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 28/03/2019 . 2 minit bacaan

  Sering Mengigau Semasa Tidur, Ia Mungkin Tanda PENYAKIT!

  Ramai orang mengigau semasa tidur. Ada yang akan bercakap, berjalan atau keluar rumah tanpa sebarang pakaian. Ia sebenarnya mungkin tanda penyakit!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 17/03/2019 . 4 minit bacaan

  Kanser dan Masalah Tidur

  Menurut Institut Kanser Kebangsaan, sehingga 50 peratus pesakit kanser mempunyai masalah dalam tidur mereka. Jika anda menghadapi masalah dengan tidur, anda tidak bersendirian. Artikel ini akan membantu anda mengetahui ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Farah Aziz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat, Pusat Kesihatan 01/03/2019 . 2 minit bacaan

  Bahayakah Berjalan Semasa Tidur?

  Berjalan semasa tidur, sleepwalking atau dikenali sebagai somnambulism, adalah satu gangguan tidur yang menyebabkan individu bangun dan berjalan semasa mereka sedang tidur. Kebanyakan gangguan tidur ini berlaku ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Amy
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 04/02/2019 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  melatih bayi tidur sendiri

  Bukan Orang Dewasa Sahaja, Si Kecil Anda Pun Berisiko Alami Gangguan Tidur Apnea!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/09/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit anemia

  Sering Penat, Sukar Tidur Malam- Ini TANDA KETARA Anemia, Cepat Jumpa Doktor Jika Anda Alaminya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  tidur berjalan

  Terlihat Anak Selalu Tidur Berjalan? Ketahui Tentang Somnambulisme

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 21/01/2020 . 4 minit bacaan
  Tidur Awal Satu Fasa yang Jarang Berlaku

  Tidur Awal: Satu Fasa yang Jarang Berlaku

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 16/08/2019 . 3 minit bacaan