Simpanan Ovum dan Ujian AMH

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Simpanan atau rizab ovum adalah kumpulan telur yang terdapat di ovari pada suatu masa tertentu. Ia adalah terma yang digunakan untuk menjelaskan potensi kesuburan seseorang wanita berdasarkan bilangan telur dalam ovari.

Simpanan ovum rendah apabila terdapat penurunan fisiologi dalam bilangan telur menyebabkan jumlahnya tidak mencukupi untuk memastikan peluang untuk hamil.

Secara amnya, ia adalah disebabkan penuaan ovari yang mana apabila umur meningkat, bilangan dan kualiti telur dalam ovari semakin berkurang.

Bagaimana telur berkurang?

Setiap wanita dilahirkan dengan sejumlah telur. Namun, bermula daripada akil baligh telur-telur ini akan diovulasi sehingga semuanya selesai. Apabila semua telur berkenaan terovulasi, haid akan berhenti dan keadaan ini dipanggil sebagai monopaus.

Keadaan ini berbeza dengan lelaki yang mana testis boleh menghasilkan jutaan sperma setiap hari tanpa sebarang had umur.

Gambar ihsan klfertility.com

Ujian Hormon Anti-Mullerian

Simpanan ovum dalam kata mudah adalah pengiraan telur yang biasanya diambil daripada AMH, ujian darah dan kiraan folikel antral.

AMH adalah hormon protein yang dihasilkan oleh sel dalam folikel ovari. Tahap AMH dalam darah boleh membantu doktor menganggarkan jumlah folikel di dalam ovari.

Sebaliknya, kaedah folikel antral dilakukan oleh doktor semasa ultrasound. Selepas menggambarkan ovum, doktor boleh mengira folikel yang diaktifkan dan menggunakan jumlah itu untuk menganggarkan simpanan ovum keseluruhan wanita.

Ujian AMH ini mengambil masa kurang daripada 15 minit dan anda boleh mendapat keputusan ujian hormon dalam tempoh 24 jam.

Mengukur simpanan ovum termasuk hormon merangsang folikel (FSH), estradiol (sejenis hormon steroid yang merupakan estrogen semula jadi daripada plasenta dan ovari yang paling poten, yang terdapat pada manusia), dan ujian inhibin pada hari ketiga tempoh haid.

FSH adalah bahan kimia yang membantu folikel ovari menjadi matang dan melepaskan telur. Berbeza dengan AMH, tahap FSH yang tinggi dikaitkan dengan simpanan ovum yang rendah.

Hasil Ujian Simpanan Ovum

 • Yang tidak diketahui

Kepentingan kualiti telur menjelaskan mengapa ujian simpanan ovum semata-mata tidak dapat menganggarkan kemungkinan wanita hamil dalam sebulan.

Walaupun seorang wanita berusia 40 tahun mempunyai banyak telur simpanan ovum tinggi bagi umurnya, jika 75% daripada telur itu tidak normal seperti biasa dia akan mengalami kesukaran untuk hamil.

Sebaliknya, jika seorang wanita berusia 25 tahun mempunyai simpanan ovum yang rendah bagi umurnya menurut hasil ujiannya, dia masih mempunyai peluang yang cukup baik untuk hamil, kerana kemungkinan 75% atau lebih telurnya secara genetik adalah normal.

 • Yang diketahui

Sebaliknya, ujian simpanan ovum mempunyai beberapa kegunaan penting dalam ubat kesuburan. Ujian ini boleh memberitahu seseorang wanita semakin dekat dengan menopaus. Tahap FSH tinggi yang berkekalan dalam darah atau air kencing, bersama-sama dengan kekurangan haid, sering digunakan untuk mengesahkan menopaus, dan tahap AMH sangat terikat pada masa sehingga menopaus. Jadi ujian berkenanan boleh memberitahu sama ada anda berisiko menopaus awal atau sebaliknya.

Ujian AMH dan kiraan folikel antral juga boleh menunjukkan isu pembiakan yang berpotensi lain, seperti sindrom ovarium polikistik (PCOS), yang dicirikan sebagai suatu keadaan di mana ovari wanita menghasilkan banyak folikel tetapi sebenarnya tidak melepaskan telur, biasanya dikaitkan dengan AMH yang luar biasa dan tanda-tanda tertentu pada ultrasound.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wanita Sudah Ada Telur Sejak Lahir? Ini Fakta Menarik Tentang Ovum, Dari Dalam Rahim Sampai Menopaus

  Anda mungkin pernah mendengar istilah 'jam biologi wanita' yang dikaitkan dengan telur wanita, tetapi apakah maksudnya dan pada usia berapa ia bermula?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 04/09/2020 . 3 minit bacaan

  Benarkah Pil Perancang Mempengaruhi Fasa Menopaus? Wanita ‘Tengah Merancang’ Wajib Baca!

  Menopaus boleh menjadi masa yang sukar dan membingungkan bagi para wanita. Namun, bagaimana pula bagi mereka yang mengamalkan pil pencegah kehamilan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 26/08/2020 . 3 minit bacaan

  Senaman Adalah KUNCI Sperma Berkualiti & Berkuantiti! Berapa Kerap Lelaki Perlu Buat Ya?

  Semua lelaki mengimpikan sperma berkualiti dan berkuantiti bukan? Kunci utamanya adalah semudah melakukan senaman! Jom klik untuk baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 19/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Berjimat, Guna Kit Ujian Kehamilan Berkali-kali, Boleh Ke? Ini Cara Betul Guna UPT

  Ujian kehamilan murah dan mudah untuk didapatkan tetapi masih ramai lagi menggunakannya berulang kali. Boleh ke? Jika anda ingin tahu, baca artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 18/08/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  ubat untuk masalah kesuburan

  Wanita Yang Nak Hamil, Sebelum Ambil Ubat Kesuburan, Ketahui Kesan Sampingan Jangka Panjang

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 23/09/2020 . 3 minit bacaan
  pil perancang

  Pil Perancang Keluarga Untuk Lelaki – Adakah Ia Sudah Wujud Atau Masih Dalam Kajian?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 22/09/2020 . 3 minit bacaan
  testis lelaki

  Jangan Sangka Testis Lelaki Tidak Punya Bakteria, Kajian Kata Ia Boleh Jejaskan Kesuburan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan
  parut czer

  Aduh, Ada Jangkitan Dekat Parut Czer? Jangan Pandang Remeh, Kenal Pasti Tandanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 09/09/2020 . 3 minit bacaan