Pencemaran Udara: Pembunuh yang Tidak Disedari

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 27/11/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Mengikut data Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengenai bandar yang paling tercemar, wilayah timur Mediterranean dan Asia Tenggara mempunyai pencemaran udara luar yang paling teruk di dunia. India sahaja mendahului senarai dengan enam bandar-bandarnya berada di 10 bandar teratas di dunia yang paling tercemar. Terdapat banyak faktor yang menyebabkan keadaan yang tidak semulajadi ini berlaku. Asap yang dihasilkan oleh kereta, bas dan kapal terbang semakin banyak di udara terutamanya di bandar-bandar besar. Aktiviti membakar hutan serta pembakaran terbuka menyebabkan keadaan udara memburuk secara langsung. Selain itu, asap yang tidak ditapis daripada kilang-kilang dan kemudahan perindustrian juga memberi kesan kepada kualiti udara yang selalu kita bergantung.

Kesan-kesan pencemaran udara

Gas berbahaya seperti karbon monoksida dan nitrogen dioksida boleh menyebabkan banyak penyakit kepada manusia. Malah, 1 dalam 9 kematian yang berlaku di seluruh dunia disebabkan oleh pencemaran udara sahaja. 1.4 juta kematian berlaku setiap tahun akibat strok dan 2.4 juta kematian akibat penyakit jantung. WHO menyatakan bahawa negara berpendapatan rendah dan sederhana mempunyai pendedahan yang tinggi terhadap pencemaran udara dan bukannya negara berpendapatan tinggi. Orang yang terdedah kepada udara yang tercemar sama ada pencemaran udara diluar rumah atau didalam rumah berisiko tinggi untuk mendapat penyakit kronik lain seperti kanser paru-paru dan jangkitan pernafasan termasuk pneumonia.

Cara-cara untuk mengurangkan pencemaran udara

Terdapat beberapa cara yang lestari yang boleh kita gunakan untuk sekurang-kurangnya mengurangkan risiko mengalami penyakit sedemikian serta mengekalkan kesejahteraan bumi. Pertama, gunakan dan menggalakkan orang lain menggunakan pengangkutan awam berkuasa elektrik yang disediakan di bandar-bandar dan bukannya memandu kereta persendirian. Ini membantu  mengurangkan zarah halus dalam udara yang tercemar. Kaedah kedua yang boleh membantu untuk mengurangkan asap adalah dengan menggunakan sumber tenaga boleh diperbaharui seperti turbin angin sepertimana yang dilaksanakan oleh Perancis dan Kanada untuk menghasilkan tenaga atau menggunakan tenaga solar yang dituai daripada cahaya matahari sepertimana Jerman dan China sedang laksanakan. Ketiga, bertukar daripada bahan bakar diesel kepada gas asli mampat (CNG) untuk mengurangi pelepasan karbon dioksida. Bahan api diesel mengeluarkan lebih banyak karbon hitam yang menjadikan alam sekitar lebih tercemar. Di samping itu, CNG boleh menggantikan diesel, petrol dan propana dan menghasilkan gas yang kurang berbahaya semasa pembakaran bahan api.

Bencana alam sering berlaku apabila aktiviti tidak semulajadi yang berlaku tidak dikawal dan sememangnya menjejaskan kehidupan manusia. Sejarah mengajar kita bahawa beberapa dekad yang lalu apabila reaktor nuklear dimatikan di Kemudahan Nuklear Chernobyl di Ukraine, bahan radioaktif tersebar melalui udara dan menyebabkan 4000 kematian kanser yang berkaitan dengan udara tercemar di sekitar kemudahan nuklear itu. Penjagaan alam sekitar adalah penting untuk menjaga kesejahteraan planet bumi itu sendiri dan kualiti kehidupan manusia yang baik.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  MENGEJUTKAN! Udara Luar Kotor Buat Rambut Anda Mudah Gugur!

  Jika anda adalah salah seorang yang sering bersenam di luar rumah, anda perlu tahu bahawa rambut mudah gugur kerana ia berkaitan dengan udara luar tersebut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Penjagaan/Keguguran Rambut 21/11/2019 . 3 minit bacaan

  Berdasarkan Kajian, Pencemaran Udara Boleh Jadi Pembunuh Senyap Kehamilan

  Keguguran berlaku disebabkan faktor seperti pemakanan atau tekanan emosi. Tetapi ada kajian mengatakan pencemaran udara juga boleh menjadi punca, betul ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 01/11/2019 . 2 minit bacaan

  Bayi Berisiko Mati Sebelum Usia Setahun Akibat Membesar Dalam Udara Tercemar – Kajian

  Berdasarkan kajian terkini, membesar dalam udara tercemar meingkatkan risiko kematian bayi sebelum mencapai usia setahun. Baca lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Wazir Aiman Mohd Abdul Wahab
  Berita, Berita Antarabangsa 04/10/2019 . 3 minit bacaan

  Bumbung Hijau Tapis Udara Tercemar Dalam Bangunan

  kaedah bumbung hijau (green roof) - iaitu bumbung yang ditanam dengan tumbuh-tumbuhan, boleh meningkatkan kualiti udara dalaman bangunan komersial.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 11/04/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  persekitaran-dan-tahap-kesihatan-manusia

  Nak Keluarga Sihat & Bahagia? Jaga 5 Aspek Persekitaran Penting Ini: Hari Alam Sekitar Sedunia -5 Jun

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 04/06/2020 . 3 minit bacaan
  udara-tingkatkan-risiko-skizofrenia

  Betul Ke Udara Boleh Meningkatkan Risiko Skizofrenia?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 23/01/2020 . 4 minit bacaan

  Bahaya Fenomena Hujan Asid, Ia Boleh Sebabkan Individu Alami Radang Paru-paru?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/01/2020 . 3 minit bacaan
  pencemaran

  Basmi Pencemaran Udara Secara Semula Jadi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 12/12/2019 . 2 minit bacaan