Migrain & Strok: Apa Hubungannya?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/11/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Kedua-dua migrain dan strok adalah gangguan biasa, tetapi biasanya berlaku pada populasi yang berbeza. Strok paling menjejaskan lelaki berusia dan migrain membabitkan wanita muda. Tetapi sejak 40 tahun yang lalu, kajian selepas kajian menunjukkan hubungan bebas antara migrain dan strok. Walaupun banyak penyelidikan, hubungan kompleks migrain dan strok masih berlaku.

Berikut adalah cara dua keadaan berkenaan mungkin berkait:

 • Migrain menyebabkan strok (migrainous infarction), strok berlaku semasa serangan migrain
 • Migrain mungkin faktor risiko strok lebih kerap berlaku kepada orang yang mempunyai migrain, tetapi bukannya semasa serangan
 • Migrain meniru strok dan sebaliknya
 • Migrain disebabkan oleh strok (simptom migrain), iskemia atau pendarahan menyebabkan keadaan seperti migrain
 • Punca migrain dan strok sama, contohnya jantung shunt, atau ketidakstabilan saluran darah (dikenali sebagai vasculopathy) disebabkan oleh keadaan genetik, seperti CADASIL
 • Migrain dikaitkan dengan luka seperti stroke, apabila dilihat pada MRI tanpa simptom strok

Siapa yang Berisiko?

Jenis migrain yang utama dikaitkan dengan strok adalah migrani dengan aura, subjenis yang menjejaskan kira-kira 25% orang yang mempunyai migrain. Manakala jenis strok utaman yang dikaitkan dengan migrain ialah strok iskemia (akibat daripada pengurangan aliran darah ke bahagian otak) tetapi orang yang mempunyai migrain juga mengalami peningkatan risiko strok pendarahan (akibat pendarahan ke dalam atau sekitar otak).

Bagi wanita dengan aura 2 ke 3 kali ganda berisiko mendapat strok berbanding wanita tanpa migrain. Wanita dengan aura juga berisiko tinggi mendapat strok berbanding lelaki dengan aura.

Mekanisme ‘ABC’ Menghubungkan Migrain dan Strok

A: Arteri

Aterosklerosis penyebab strok yang paling biasa dalam populasi umum tidak dipertingkatkan pada orang mengalami migrain. Strok yang berlaku semasa migrain dengan serangan aura mungkin disebabkan oleh vasospasme, yang merupakan pembetulan pembalikan satu atau lebih arteri. Keadaan yang jarang berlaku dikenali sebagai infark migrain.

Pembedahan arteri serviks satu lagi penyebab stroke, merujuk kepada air mata dalam lapisan dalaman arteri yang membawa darah ke otak. Ini mungkin disebabkan pergerakan cepat trauma leher terhadap arteri.

Pembedahan arteri lebih cenderung berlaku terhadap orang muda dengan sejarah migrain. Keadaan genetik yang jarang berlaku, CADASIL menunjukkan keabnormalan saiz arteri bersaiz kecil dan sederhana dan ciri-ciri kilinkal migrain aura, strok, akhirnya ke demensia vaskular.

Walaupun dalam keadaan normal, terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa serangan migrain mengganggu atau mengaktifkan lapisan sel dalaman (endothelium) dari arteri, yang membawa kepada pembebasan bahan-bahan yang terlibat dalam keradangan, dan pembekuan, dan mengurangkan keupayaan pembuluh darah enyebarkannya sepenuhnya.

B: Darah

Penyumbatan arteri daripada gumpalan boleh menyebabkan strok, tetapi jika penyumbatan itu bersifat sementara, hasilnya mungkin episod Serangan Iskemia Sementara (TIA) atau aura. Apabila darah beku lebih daripada biasa, ini dirujuk kepada hiperkoagulabiliti. Ia mungkin disebabkan oleh faktor genetik atau gaya hidup, seperti merokok atau penggunaan estrogen yang mengandungi kontraseptif (risiko berbeza dengan dos).

Satu kajian terhadap orang muda dengan strok menunjukkan bahawa mereka yang mempunyai migrain dengan aura lebih dari dua kali mungkin mempunyai sekurang-kurangnya satu faktor yang menyebabkan kebergantungan seperti orang-orang dengan migrain tanpa aura, atau tiada migrain sama sekali. Bagi sesetengah orang yang menggunakan aspirin harian menghalang aura.

C: Jantung (Cardiac)
Kira-kira 15-25% orang dilahirkan dengan laluan antara kanan dan kiri atas atrium (jantung), dan ini dikenali sebagai paten foramen ovale (PFO). Bekuan yang membentuk atau menghindar melalui PFO boleh dipam ke otak dan mengakibatkan stroke, TIA, atau aura.

Berbagai variasi hasil daripada kajian yang menyiasat kekerapan PFO pada orang dengan migrain (julat: 15 hingga 90%), dan migrain pada orang mengalami PFO (julat: 16 hingga 64%) telah mengaitkan potensi PFO sebagai hubungan antara migrain dan strok. Percubaan klinikal penutupan PFO tidak membuktikan bahawa ini adalah cara yang berkesan untuk mencegah migrain.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  AWAS, Ada 7 Bahaya Jika Terlebih Tidur, Boleh Sampai Hilang Nyawa!

  Tidur malam berkualiti baik untuk proses pemulihan tubuh. Tapi wujud masalah kesihatan jika tidur berlebihan. Tak percaya? Hello Doktor ada penjelasannya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 26/11/2020 . 3 minit bacaan

  Hubungan Intim Bersama Pasangan Boleh Tingkatkan Kesihatan Jantung Anda, Betul Ke?

  Ada individu yang bertanya, adakah terdapat manfaat seks untuk kesihatan jantung? Dan, berbahaya ke untuk melakukan seks jika mempunyai penyakit jantung?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Seksual 19/11/2020 . 3 minit bacaan

  Bahaya! 6 Keadaan Kulit Ini Mungkin Petunjuk Anda Menghidap Penyakit Jantung

  Penyakit jantung berpotensi menjadi antara punca kematian sesetengah individu. Tapi, tahukah anda tanda amaran ia juga boleh dilihat dengan perubahan kulit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Kesihatan Jantung, Pusat Kesihatan 06/11/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Jaga Jantung Anda? Gunakan Kaedah Polymeal, Amalkan Menu Diet Baik Untuk Jantung!

  Kaedah polymeal adalah kaedah yang menekankan makanan untuk jantung. Selain badam dan sayur, berikut adalah contoh menu diet jantung yang patut anda amalkan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pemakanan Sihat, Tips Pemakanan Sihat Lain 04/11/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kolesterol lemak

  Apa Itu Kolesterol? Ini Maklumat Mengenainya Yang Wajib Anda Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit strok

  Kenali Penyakit Strok Dengan Lebih Mendalam- Ini Jenis, Penyebab & Rawatan Angin Ahmar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 5 minit bacaan
  aritmia jantung

  Maklumat Aritmia Jantung Yang Anda Wajib Tahu: Jenis, Diagnosis & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  degupan jantung

  Info Lengkap Tentang Kesihatan Jantung; Fahami Fungsi & Cara Jaga Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 23/12/2020 . 3 minit bacaan