Ketidakseimbangan Otot dan Pekerja Malas di Barisan Pemasangan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat banyak individu yang sedang berhadapan dengan pelbagai jenis kesakitan tidak kira sakit kronik, sakit akut dan sakit otot, saraf atau sendi. Seperkara yang saya perlu berulang kali jelaskan kepada klien adalah hanya kerana kesakitan itu berpunca daripada satu kawasan, tidak bermakna ia merupakan punca kesakitan itu berlaku.

Anda tidak boleh melihat kesakitan itu sebagai satu perkara yang asing, walaupun ia agak mudah untuk dilakukan.

Sambungan badan dan kesakitan

Konsep ini selalunya agak mengelirukan bagi kebanyakan individu. Jika lutut mereka sakit, mengapa masalah itu bukan datangnya daripada lutut mereka? Kadangkala ia agak sukar untuk memahami bahawa ia sebenarnya mungkin masalah berkaitan bahu atau pinggang. Ini kerana kesemua anggota dalam badan adalah bersambung dan setiap daripadanya akan mempengaruhi fungsi anggota yang lain.

Untuk memahami ini dengan lebih dalam, selak baju anda. Anda boleh lihat bahawa perbuatan itu bukan sahaja akan memberi kesan kepada bahagian baju yang diselak bahkan turut memberi kesan kepada keseluruhan fabrik. Ini merupakan contoh apa yang berlaku dalam badan kita.

Kecederaan di barisan pemasangan

Kebanyakan klien tidak dapat memahami bahawa sesuatu kecederaan itu berpunca daripada ketidakseimbangan otot. Soalan yang kerap ditanyakan kepada saya adalah ‘’jika ketidakseimbangan otot ini telah berlanjutan sehingga bertahun-tahun, mengapa saya secara tiba-tiba akan merasai kesakitan? Bagaimanakah ia boleh berlaku? Bukankah ia lebih kepada kesakitan akut?”.

“Anda perlu melihat kesakitan dan kecederaan dengan pendekatan yang lebih umum. Anda perlu lihat secara keseluruhannya”.

Cara yang paling mudah untuk saya jawab soalan ini adalah dengan menggunakan analogi barisan pemasangan di kilang. Bayangkan satu barisan pemasangan dengan pekerja yang mengendalikannya. Bayangkan terdapat dua pekerja bekerjasama sebelah-menyebelah. Seorang pekerja mula hilang fokus. Lama-kelamaan, dia akan berhenti bekerjasama dengan pekerja yang seorang lagi.

Pekerja yang seorang lagi pula merupakan seorang yang rajin dan dia mahukan barisan itu terus beroperasi tanpa gangguan. Walaupun pekerja pertama sudah mula malas, pekerja kedua memikul kerja yang lebih dan memastikan pekerjaan itu siap. Namun demikian, pekerja yang kedua akan berasa agak terbeban lalu mengadu kepada orang atasannya. Lama-kelamaan kerjanya juga menjadi agak kurang berkualiti lalu mengakibatkan produktiviti akhirnya terjejas.

Dalam analogi ini anda dapat lihat bahawa bukan pekerja malas yang akan mengadu terlebih dahulu, tetapi pekerja yang terpaksa melakukan kerja yang berlebihan. Samalah juga halnya dengan badan kita. Kebiasaannya, otot dan sendi yang akan ‘’mengadu’’ terlebih dahulu lalu membuatkan individu percaya kawasan itu merupakan puncanya. Sebenarnya, terdapat kawasan lain yang menjadi punca kesakitan yang berlaku. Ya, ia memang agak rumit. Sehingga kawasan lain ini masih tidak dapat ditemui, selagi itu kesakitan itu akan berlanjutan.

Mempertimbangkan badan secara keseluruhan

Ini merupakan punca mengapa anda tidak boleh lihat kesakitan atau kecederaan sebagai satu perkara yang asing. Jika anda mengalami sakit bahu, ia tidak semestinya menunjukkan bahawa bahu itu merupakan punca permasalahannya. Anda mungkin boleh merawat bahu anda bagi mengurangkan kesakitan menggunakan teknik urutan dan lain-lain. Ini adalah penting dan tidak boleh diabaikan. Ia sangat membantu untuk melegakan ketegangan otot serta melancarkan perjalanan darah dan nutrisi kepada otot. Ini sangat penting. Namun begitu, sehingga anda masih tidak ketemu punca sebenarnya, rasa sakit pada bahu anda akan sentiasa muncul kembali.

‘’Kadangkala, agak sukar untuk memahami mengapa rasa sakit pada satu kawasan mempunyai kaitan dengan kawasan yang lain. Hakikatnya, badan adalah bersambung antara satu sama lain dan bagaimana satu anggota badan bekerja sudah pasti akan memberi kesan kepada anggota yang lain juga”.

Untuk lebih memahaminya, lihat secara umum apabila berdepan dengan kesakitan dan kecederaan. Lihat secara keseluruhannya. Selalunya, kesakitan adalah berpunca daripada disfungsi struktur yang proksimal seperti ketidakstabilan pada pinggang, bahu atau pergerakan yang lemah pada tulang belakang.

Sama juga, adalah lebih baik untuk melihat pendekatan yang lebih umum untuk mencegah dan merawat kecederaan. Libatkan senaman yang melibatkan keseluruhan badan yang akan memberi kesan kepada keseimbangan badan dan pergerakan motor seperti mengangkat beban atau ‘turkish get ups’. Anda juga tidak perlu terkejut jika perlu memperbaiki disfungsi pinggang untuk merawat bahu anda atau sebaliknya.

Sentiasa ingat analogi menyelak baju anda. Ketahui bahawa perkara yang berlaku kepada sesuatu kawasan sesungguhnya akan memberi kesan kepada bahagian lain badan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali 4 Fungsi UTAMA Organ Buah Pinggang Kepada Tubuh Badan Anda, WAJIB Ambil Tahu

  Organ buah pinggang merupakan sebahagian badan yang cukup penting supaya dapat menjalani kehidupan dengan sihat seperti mana manusia yang lain.

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  organ buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Lelaki Dewasa Tetapi Suara Seperti Budak, Meski Kedengaran Aneh, Kan? Ini Sejenis Penyakit!

  Tahukah kalian bahawa ada sejenis penyakit yang akan menyebabkan suara lelaki dewasa seperti budak kecil? Jom klik artikel ini untuk tahu tentangnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Tekak, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Encik Suami Nak Bersama, Tapi Ada Jangkitan Kulat Pula… Sebelum Proceed, Ambil Tahu Risiko Ini!

  Jangkitan kulat pada kemaluan amat menjengkelkan! Bukan saja gatal dan menyakitkan, malah ia boleh mengganggu aktiviti di ranjang dengan pasangan tercinta.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Ini 5 Kaedah Rawatan Alternatif Bagi Gangguan Skizofrenia, Terbukti Boleh Kurangkan Simptom

  Ada beberapa kaedah rawatan skizofrenia yang tersedia, termasuklah beberapa kaedah alternatif. Berikut adalah cara merawat skizofrenia yang telah terbukti.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Isu Kesihatan Mental Lain, Kesihatan Mental 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Anda Risau Bayi Tidur Berdengkur? Ini 5 Punca Lazim Yang Perlu Ibu Bapa Tahu

  Bayi berdengkur bukanlah sesuatu yang asing. Malah, mereka juga sering mengeluarkan bunyi bising semasa tidur yang mungkin merupakan dengkuran..

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gangguan Tidur, Tidur Berkualiti 25/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sukan wanita

  Wanita Hendak Selesa Ketika Bersenam, Yang Mana Perlu Pakai: Bra Sukan Atau Coli Biasa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  cara merawat ulser mulut

  Jangan Terus Sapu Ubat Gel Jika Terkena Ulser Mulut, Lagi-lagi Pada Anak Kecil! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  memberus lidah

  Sebab Inilah Kita Kena Berus Lidah Sekali Masa Gosok Gigi! Kalau Tidak, Akan Jadi Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan
  diet tinggi protein

  Amal Diet Tinggi Protein Untuk Turunkan Berat Badan? Tunggu Dulu! Ada 6 Risiko Perlu Tahu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/01/2021 . 3 minit bacaan