Ketidakseimbangan Otot dan Pekerja Malas di Barisan Pemasangan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat banyak individu yang sedang berhadapan dengan pelbagai jenis kesakitan tidak kira sakit kronik, sakit akut dan sakit otot, saraf atau sendi. Seperkara yang saya perlu berulang kali jelaskan kepada klien adalah hanya kerana kesakitan itu berpunca daripada satu kawasan, tidak bermakna ia merupakan punca kesakitan itu berlaku.

Anda tidak boleh melihat kesakitan itu sebagai satu perkara yang asing, walaupun ia agak mudah untuk dilakukan.

Sambungan badan dan kesakitan

Konsep ini selalunya agak mengelirukan bagi kebanyakan individu. Jika lutut mereka sakit, mengapa masalah itu bukan datangnya daripada lutut mereka? Kadangkala ia agak sukar untuk memahami bahawa ia sebenarnya mungkin masalah berkaitan bahu atau pinggang. Ini kerana kesemua anggota dalam badan adalah bersambung dan setiap daripadanya akan mempengaruhi fungsi anggota yang lain.

Untuk memahami ini dengan lebih dalam, selak baju anda. Anda boleh lihat bahawa perbuatan itu bukan sahaja akan memberi kesan kepada bahagian baju yang diselak bahkan turut memberi kesan kepada keseluruhan fabrik. Ini merupakan contoh apa yang berlaku dalam badan kita.

Kecederaan di barisan pemasangan

Kebanyakan klien tidak dapat memahami bahawa sesuatu kecederaan itu berpunca daripada ketidakseimbangan otot. Soalan yang kerap ditanyakan kepada saya adalah ‘’jika ketidakseimbangan otot ini telah berlanjutan sehingga bertahun-tahun, mengapa saya secara tiba-tiba akan merasai kesakitan? Bagaimanakah ia boleh berlaku? Bukankah ia lebih kepada kesakitan akut?”.

“Anda perlu melihat kesakitan dan kecederaan dengan pendekatan yang lebih umum. Anda perlu lihat secara keseluruhannya”.

Cara yang paling mudah untuk saya jawab soalan ini adalah dengan menggunakan analogi barisan pemasangan di kilang. Bayangkan satu barisan pemasangan dengan pekerja yang mengendalikannya. Bayangkan terdapat dua pekerja bekerjasama sebelah-menyebelah. Seorang pekerja mula hilang fokus. Lama-kelamaan, dia akan berhenti bekerjasama dengan pekerja yang seorang lagi.

Pekerja yang seorang lagi pula merupakan seorang yang rajin dan dia mahukan barisan itu terus beroperasi tanpa gangguan. Walaupun pekerja pertama sudah mula malas, pekerja kedua memikul kerja yang lebih dan memastikan pekerjaan itu siap. Namun demikian, pekerja yang kedua akan berasa agak terbeban lalu mengadu kepada orang atasannya. Lama-kelamaan kerjanya juga menjadi agak kurang berkualiti lalu mengakibatkan produktiviti akhirnya terjejas.

Dalam analogi ini anda dapat lihat bahawa bukan pekerja malas yang akan mengadu terlebih dahulu, tetapi pekerja yang terpaksa melakukan kerja yang berlebihan. Samalah juga halnya dengan badan kita. Kebiasaannya, otot dan sendi yang akan ‘’mengadu’’ terlebih dahulu lalu membuatkan individu percaya kawasan itu merupakan puncanya. Sebenarnya, terdapat kawasan lain yang menjadi punca kesakitan yang berlaku. Ya, ia memang agak rumit. Sehingga kawasan lain ini masih tidak dapat ditemui, selagi itu kesakitan itu akan berlanjutan.

Mempertimbangkan badan secara keseluruhan

Ini merupakan punca mengapa anda tidak boleh lihat kesakitan atau kecederaan sebagai satu perkara yang asing. Jika anda mengalami sakit bahu, ia tidak semestinya menunjukkan bahawa bahu itu merupakan punca permasalahannya. Anda mungkin boleh merawat bahu anda bagi mengurangkan kesakitan menggunakan teknik urutan dan lain-lain. Ini adalah penting dan tidak boleh diabaikan. Ia sangat membantu untuk melegakan ketegangan otot serta melancarkan perjalanan darah dan nutrisi kepada otot. Ini sangat penting. Namun begitu, sehingga anda masih tidak ketemu punca sebenarnya, rasa sakit pada bahu anda akan sentiasa muncul kembali.

‘’Kadangkala, agak sukar untuk memahami mengapa rasa sakit pada satu kawasan mempunyai kaitan dengan kawasan yang lain. Hakikatnya, badan adalah bersambung antara satu sama lain dan bagaimana satu anggota badan bekerja sudah pasti akan memberi kesan kepada anggota yang lain juga”.

Untuk lebih memahaminya, lihat secara umum apabila berdepan dengan kesakitan dan kecederaan. Lihat secara keseluruhannya. Selalunya, kesakitan adalah berpunca daripada disfungsi struktur yang proksimal seperti ketidakstabilan pada pinggang, bahu atau pergerakan yang lemah pada tulang belakang.

Sama juga, adalah lebih baik untuk melihat pendekatan yang lebih umum untuk mencegah dan merawat kecederaan. Libatkan senaman yang melibatkan keseluruhan badan yang akan memberi kesan kepada keseimbangan badan dan pergerakan motor seperti mengangkat beban atau ‘turkish get ups’. Anda juga tidak perlu terkejut jika perlu memperbaiki disfungsi pinggang untuk merawat bahu anda atau sebaliknya.

Sentiasa ingat analogi menyelak baju anda. Ketahui bahawa perkara yang berlaku kepada sesuatu kawasan sesungguhnya akan memberi kesan kepada bahagian lain badan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali 4 Fungsi UTAMA Organ Buah Pinggang Kepada Tubuh Badan Anda, WAJIB Ambil Tahu

  Organ buah pinggang merupakan sebahagian badan yang cukup penting supaya dapat menjalani kehidupan dengan sihat seperti mana manusia yang lain.

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  organ buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Apa Itu Urologi: Kenali Simptom, Punca Dan Rawatan Untuk Masalah Saluran Kencing Anda

  Ramai yang kurang tahu mengenai kepakaran urologi dan kepentingannya bukan sahaja buat lelaki malahan wanita. Mari kenali apa itu urologi dalam artikel ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Urologi 21/01/2021 . 6 minit bacaan

  Maut Disebabkan Terkena Jangkitan Saluran Kencing? Tak Mustahil Terjadi Jika Alami Keadaan Ini…

  Bolehkah seseorang itu maut hanya disebabkan oleh jangkitan saluran kencing? Jawapannya adalah ya jika ada tanda sepsis yang berlaku. Apa itu sepsis?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Jangkitan Saluran Kencing, Urologi 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Anak Menangis Sampai Muka Jadi Biru? Mak Ayah Usah Biarkan! Ini Namanya Raungan Senyap

  Siapa tak risau apabila melihat bayi menangis jadi kebiruan akibat tahan nafas. Lebih teruk lagi jika perkara ini sering menjadi punca anak pengsan...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Tinggalkan Hand Sanitiser Di Dalam Kereta, Masih Boleh Guna Atau Sudah Tidak Berkesan?

  Susah untuk membasuh tangan dan lebih suka gunakan pensanitasi tangan? Pastikan anda tahu bila anda perlu beli botol baharu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 21/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kesan buruk melancap

  Kerap Melancap Punca Pundi Kencing Lemah & Selalu Ke Tandas, Benarkah?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  miss v gatal wanita

  Miss V Terasa Gatal-gatal? Ini 5 Penyebab Utama Faraj Wanita Kerap Alami Kegatalan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 3 minit bacaan
  batu karang

  Awas.. Syok Makan Ini, Makan Itu, Rupa-rupanya Agen Utama Batu Karang Ginjal!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 5 minit bacaan
  sakit buah pinggang

  7 Tanda Penyakit Buah Pinggang Yang Harus Anda Perhatikan, Jangan Biar Ia Semakin Parah!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 21/01/2021 . 5 minit bacaan