Ketidakseimbangan Otot dan Pekerja Malas di Barisan Pemasangan

Ditulis oleh

Kemas kini Tarikh 03/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Terdapat banyak individu yang sedang berhadapan dengan pelbagai jenis kesakitan tidak kira sakit kronik, sakit akut dan sakit otot, saraf atau sendi. Seperkara yang saya perlu berulang kali jelaskan kepada klien adalah hanya kerana kesakitan itu berpunca daripada satu kawasan, tidak bermakna ia merupakan punca kesakitan itu berlaku.

Anda tidak boleh melihat kesakitan itu sebagai satu perkara yang asing, walaupun ia agak mudah untuk dilakukan.

Sambungan badan dan kesakitan

Konsep ini selalunya agak mengelirukan bagi kebanyakan individu. Jika lutut mereka sakit, mengapa masalah itu bukan datangnya daripada lutut mereka? Kadangkala ia agak sukar untuk memahami bahawa ia sebenarnya mungkin masalah berkaitan bahu atau pinggang. Ini kerana kesemua anggota dalam badan adalah bersambung dan setiap daripadanya akan mempengaruhi fungsi anggota yang lain.

Untuk memahami ini dengan lebih dalam, selak baju anda. Anda boleh lihat bahawa perbuatan itu bukan sahaja akan memberi kesan kepada bahagian baju yang diselak bahkan turut memberi kesan kepada keseluruhan fabrik. Ini merupakan contoh apa yang berlaku dalam badan kita.

Kecederaan di barisan pemasangan

Kebanyakan klien tidak dapat memahami bahawa sesuatu kecederaan itu berpunca daripada ketidakseimbangan otot. Soalan yang kerap ditanyakan kepada saya adalah ‘’jika ketidakseimbangan otot ini telah berlanjutan sehingga bertahun-tahun, mengapa saya secara tiba-tiba akan merasai kesakitan? Bagaimanakah ia boleh berlaku? Bukankah ia lebih kepada kesakitan akut?”.

“Anda perlu melihat kesakitan dan kecederaan dengan pendekatan yang lebih umum. Anda perlu lihat secara keseluruhannya”.

Cara yang paling mudah untuk saya jawab soalan ini adalah dengan menggunakan analogi barisan pemasangan di kilang. Bayangkan satu barisan pemasangan dengan pekerja yang mengendalikannya. Bayangkan terdapat dua pekerja bekerjasama sebelah-menyebelah. Seorang pekerja mula hilang fokus. Lama-kelamaan, dia akan berhenti bekerjasama dengan pekerja yang seorang lagi.

Pekerja yang seorang lagi pula merupakan seorang yang rajin dan dia mahukan barisan itu terus beroperasi tanpa gangguan. Walaupun pekerja pertama sudah mula malas, pekerja kedua memikul kerja yang lebih dan memastikan pekerjaan itu siap. Namun demikian, pekerja yang kedua akan berasa agak terbeban lalu mengadu kepada orang atasannya. Lama-kelamaan kerjanya juga menjadi agak kurang berkualiti lalu mengakibatkan produktiviti akhirnya terjejas.

Dalam analogi ini anda dapat lihat bahawa bukan pekerja malas yang akan mengadu terlebih dahulu, tetapi pekerja yang terpaksa melakukan kerja yang berlebihan. Samalah juga halnya dengan badan kita. Kebiasaannya, otot dan sendi yang akan ‘’mengadu’’ terlebih dahulu lalu membuatkan individu percaya kawasan itu merupakan puncanya. Sebenarnya, terdapat kawasan lain yang menjadi punca kesakitan yang berlaku. Ya, ia memang agak rumit. Sehingga kawasan lain ini masih tidak dapat ditemui, selagi itu kesakitan itu akan berlanjutan.

Mempertimbangkan badan secara keseluruhan

Ini merupakan punca mengapa anda tidak boleh lihat kesakitan atau kecederaan sebagai satu perkara yang asing. Jika anda mengalami sakit bahu, ia tidak semestinya menunjukkan bahawa bahu itu merupakan punca permasalahannya. Anda mungkin boleh merawat bahu anda bagi mengurangkan kesakitan menggunakan teknik urutan dan lain-lain. Ini adalah penting dan tidak boleh diabaikan. Ia sangat membantu untuk melegakan ketegangan otot serta melancarkan perjalanan darah dan nutrisi kepada otot. Ini sangat penting. Namun begitu, sehingga anda masih tidak ketemu punca sebenarnya, rasa sakit pada bahu anda akan sentiasa muncul kembali.

‘’Kadangkala, agak sukar untuk memahami mengapa rasa sakit pada satu kawasan mempunyai kaitan dengan kawasan yang lain. Hakikatnya, badan adalah bersambung antara satu sama lain dan bagaimana satu anggota badan bekerja sudah pasti akan memberi kesan kepada anggota yang lain juga”.

Untuk lebih memahaminya, lihat secara umum apabila berdepan dengan kesakitan dan kecederaan. Lihat secara keseluruhannya. Selalunya, kesakitan adalah berpunca daripada disfungsi struktur yang proksimal seperti ketidakstabilan pada pinggang, bahu atau pergerakan yang lemah pada tulang belakang.

Sama juga, adalah lebih baik untuk melihat pendekatan yang lebih umum untuk mencegah dan merawat kecederaan. Libatkan senaman yang melibatkan keseluruhan badan yang akan memberi kesan kepada keseimbangan badan dan pergerakan motor seperti mengangkat beban atau ‘turkish get ups’. Anda juga tidak perlu terkejut jika perlu memperbaiki disfungsi pinggang untuk merawat bahu anda atau sebaliknya.

Sentiasa ingat analogi menyelak baju anda. Ketahui bahawa perkara yang berlaku kepada sesuatu kawasan sesungguhnya akan memberi kesan kepada bahagian lain badan anda.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  DARI PAKAR Morteza Tafakory

  Saraf Siatik

  Saraf Siatik Saraf siatik adalah saraf besar yang berasal dari saraf tunjang distal dan memanjang sepanjang hampir seluruh anggota badan belakang. Dalam kebanyakan vertebrata, ia adalah cabang utama dari pleksus ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  the-sciatic-nerve

  Kenali Organ-Organ Anda: Buah Pinggang

  Semua orang tahu bahawa sesetengah organ adalah penting untuk kemandirian anda: Otak, Jantung, Paru-paru, Buah pinggang…. BUAH PINGGANG? Tepat sekali. Walaupun anda tidak akan jumpa kad hari Valentine yang ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory
  buah pinggang

  Fleksibiliti Tubuh Badan

  Jika anda mengalami masalah dalam fleksibiliti tubuh badan, anda tidak keseorangan. Otot hamstring, bahu atau otot lain tegang Badan berasa keras dan sukar untuk bergerak Pergerakan fizikal terbatas Kebanyakan ...

  Ditulis oleh Morteza Tafakory

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Masalah Mati Pucuk? Mari Fahami Disfungsi Ereksi Dan Cara Mengatasinya!

  Berdepan masalah ereksi, dan malu dengan pasangan? Ia pasti berkaitan masalah mati pucuk. Tapi ada ke cara penyelesaian untuk keadaan itu? Jawapannya ada!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Mitos Mengenai Mati Pucuk (ED)

  Apabila bercakap berkenaan masalah seksual lelaki, pastinya ia topik yang kurang digemari. Tapi apa mitos tentang mati pucuk yang biasa anda dengar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Batuk Teruk? Nanti Dulu, Ibu! Jangan Bagi Si Kecil Makan Ubat Batuk Sembarangan, Bahaya!

  Boleh ke saya berikan anak saya ubat batuk jika mereka belum lagi mencecah umur 6 tahun? Jika anda ingin tahu jawapannya, jom baca artikel kami!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 30/09/2020 . 3 minit bacaan

  Selamat Ke Untuk Wanita Mengandung Pakai Pelitup Muka? Ini Penjelasan Pakar!

  Penggunaan face mask merupakan keperluan penting dalam mencegah jangkitan wabak COVID-19. Namun adakah pemakaian pelitup muka selamat buat wanita hamil?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 29/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  masalah pendengaran

  Boleh Ke Orang Pekak Mendengar Semula? Ini Jenis-Jenis Rawatan Yang Dapat Membantu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  sindrom iritasi usus

  Bolehkah Saya Makan Telur Jika Mempunyai Sindrom Iritasi Usus, Ada Kesan Negatif Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  atrofi otot

  Makin Tua, Makin Cepat Penat? Anda Mungkin Kehilangan Jisim Otot! Nak Atasi, Ambil Makanan Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan
  hidung tersumbat

  Kenapa Hidung Saya Berdarah Setiap Hari? AWAS! Ia Mungkin Petanda Penyakit Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 30/09/2020 . 3 minit bacaan