Alahan Haiwan

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 28/11/2018 . 3 minit bacaan
Share now

Apa itu alahan pada haiwan?

Alahan ataupun alergi haiwan adalah tindak balas alergi terhadap protein yang terdapat dalam sel kulit, air liur atau air kencing haiwan. Bulu atau rambut haiwan tidak mempunyai banyak alergen (bahan penyebab alahan) tetapi ia boleh perangkap debunga, debu, kulat, dan pelbagai alergen. Alergen adalah bahan biasanya tidak berbahaya yang mencetus sistem imun untuk bereaksi berlebihan pada individu yang mengalami alergi.

Punca

Alahan berlaku apabila sistem imun anda bertindak balas kepada bahan asing seperti debunga, kulat atau haiwan kesayangan. Sistem imun anda akan menghasilkan protein yang dikenali sebagai antibodi. Antibodi ini melindungi anda daripada penceroboh yang tidak diingini yang boleh membuatkan anda sakit atau menyebabkan jangkitan. Apabila anda mengalami alergi, sistem imun anda akan mengeluarkan antibodi yang mengenal pasti alergen tertentu sebagai sesuatu yang bahaya atau tidak.

Apabila anda menyedut alergen ketika bernafas atau bersentuhan dengannya, sistem imun anda akan bertindak balas dan menghasilkan tindak balas keradangan di bahagian hidung atau paru-paru anda. Perdedahan berpanjangan atau biasa kepada alergen boleh menyebabkan keradangan saluran pernafasan (kronik) yang berkaitan asma.

Simptom

Kebiasaannya alergi haiwan akan muncul semasa atau tidak lama selepas terdedah kepada haiwan. Simptom-simptom ini mungkin berlanjutan selepas haiwan itu hilang. Ini kerana alergen tetap berada di udara, di atas perabot, ataupun di pakaian anda.

Tindak balas ini boleh menyebabkan simptom alahan seperti:

 • Bersin.
 • Mata gatal, berair, merah.
 • Hidung berair.
 • Hidung tersumbat.
 • Batuk.
 • Kesukaran bernafas.
 • Bengkak, kulit berwarna biru di bawah mata.

Sekiranya alahan haiwan menyumbang kepada asma, anda juga mungkin mengalami:

 • Kesukaran bernafas.
 • Kesesakan atau kesakitan dada.
 • Nafas berbunyi.
 • Masalah tidur disebabkan batuk, sesak nafas.

Sesetengah orang yang mengalami alergi terhadap haiwan turut akan mengalami gejala kulit yang dikenali sebagai alahan dermatitis. Ia adalah reaksi sistem imun yang menyebabkan keradangan kulit. Antara simptom alahan dermatitis adalah:

 • Tompokan merah.
 • Ekzema.
 • Kulit gatal.

Bagi kanak-kanak yang mempunyai alahan terhadap haiwan, sistem imum kanak-kanak tersebut akan bertindak serta melepaskan histamina dan lebih 40 jenis bahan kimia untuk melawan alergen tersebut. Histamia yang dibebaskan bagi menyingkir antigen seperti hama, habuk dan spora.

Kebanyakan asma yang terjadi di awal zaman kanak-kanak tercetus disebabkan haiwan. Jika alergen bersentuhan dengan kulit bayi anda, ruam dan gatal-gatal boleh berlaku. Setiap jenis haiwan termasuk anjing, hamster, tikus belanda, dan terutamanya kucing, boleh menyebabkan tidak balas terhadap kanak-kanak yang mengalami alahan.

Jika anda terdedah kepada haiwan kesayangan untuk jangka panjang, anda mungkin mempunyai lebih banyak gejala kronik seperti kesesakan hidung berterusan dan bukan gejala mendadak yang dilihat dengan pendedahan jangka pendek, menjadikannya kelihatan seperti haiwan kesayangan itu tidak bukan penyebab masalah kesihatan anda.

Bila perlu berjumpa doktor?

Sesetengah tanda dan simptom alahan haiwan, seperti hidung berair atau bersin, adalah serupa dengan selsema biasa. Kadang-kadang sukar untuk mengetahui sama ada anda mempunyai keradangan ataupun alahan. Sekiranya gejala berterusan selama lebih dari dua minggu, anda mungkin mengalami alergi.

Sekiranya simptom dan gejala anda teruk – bahagian hidung terasa disekat dan kesulitan tidur atau bunyi berdengung – sila berjumpa doktor anda. Dapatkan rawatan kecemasan sekiranya rasa berdengung atau sesak nafas anda bertambah teruk atau sekiranya anda sesak nafas walaupun hanya melakukan sedikit aktiviti.

Faktor-faktor risiko

Alahan kepada haiwan adalah perkara biasa. Walau bagaimanapun, anda lebih cenderung untuk menghidapi alahan haiwan sekiranya terdapat ahli keluarga anda yang mempunyai alahan atau asma.

Pendedahan kepada haiwan peliharaan pada usia muda boleh membantu mengelakkan terjadi alergi haiwan. Sesetengah kajian mendapati bahawa kanak-kanak yang hidup dengan haiwan kesayangan seperti anjing mahupun kucing pada tahun pertama kehidupannya mungkin mempunyai daya tahan yang lebih baik terhadap jangkitan berkaitan pernafasan berbanding kanak-kanak yang tidak memiliki haiwan kesayangan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  JANGAN Ambil Mudah! Alahan Kulit Kacang Tanah Boleh Sebabkan MAUT Jika Tidak Cepat Dirawat

  Anda penggemar kacang tanah? Hati-hati jika anda juga adalah seorang yang mempunyai alahan kulit terhadap kacang tanah kerana ia boleh sebabkan maut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya, Penjagaan Kulit 12/02/2020 . 4 minit bacaan

  Perkara Asas Yang Perlu Anda Tahu Tentang Tindak Balas Alahan

  Tindak balas alahan berlaku apabila sistem imun semula jadi anda bertindak menghalang bahan-bahan berbahaya. Bahan-bahan ini dipanggil "alergen".

  Fakta Perubatan Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pusat Kesihatan, Keadaan Alergi/Autoimun 12/12/2019 . 3 minit bacaan

  Alahan Rinitis

  Alahan rinitis merupakan satu keadaan di mana sistem imun bertindak balas terhadap zarah dalam udara terutamanya debu. Jom ketahui lebih lanjut mengenainya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Pusat Kesihatan, Keadaan Alergi/Autoimun 09/12/2019 . 2 minit bacaan

  Makanan Laut: Bagaimanakah Ia Menyebabkan Alahan?

  Ada individu yang tidak menyukainya atau mengalami alahan terhadap makanan laut. Ikuti artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 18/08/2019 . 8 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  sakit hidung

  Jaga-Jaga Penghidap Asma & Alahan, Cuaca Juga Boleh Buatkan Anda Diserang Alergi!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 20/08/2020 . 3 minit bacaan
  buah untuk bayi

  13 Jenis Buah Yang Sesuai Untuk Baby 6 Bulan Makan, Tapi Perlu Ke Masak Dahulu?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 01/06/2020 . 3 minit bacaan
  12-simptom-alahan-telur-pada-si-manja

  Nak Raya Ini Jangan Bagi Sebarangan Kuih Pada Anak, Ada 12 Tanda Si Manja Alami Alahan Telur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 15/05/2020 . 3 minit bacaan

  Ibu Hamil Suka Makan Pedas? Anda Sama Macam Fazura, Tapi Tak Bahaya Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 21/04/2020 . 3 minit bacaan