3 Tip Mengelakkan Mimpi Basah Sewaktu Puasa

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 04/12/2019 . 3 minit bacaan
Share now

Mimpi basah berlaku ketika seseorang mengalami ejakulasi ketika tidur setelah menerima rangsangan seksual melalui mimpi. Bagaimana jika anda bermimpi basah ketika berpuasa? Adakah terdapat cara untuk mengelakkan mimpi basah semasa berpuasa?

Sebelum menjawab soalan-soalan di atas, adalah penting untuk memahami mengapa anda boleh mengalami mimpi basah.

Apa yang menyebabkan mimpi basah?

Mimpi basah berlaku disebabkan oleh kenaikan paras testosteron yang berlaku di dalam badan lelaki semasa akil baligh. Apabila badan anda menghasilkan testosteron, anda berupaya mengeluarkan air mani melalui ejakulasi zakar.

Selama seorang lelaki masih menghasilkan hormon testosteron, tubuh akan terus menghasilkan air mani yang boleh dilepaskan melalui ejakulasi, bahkan ketika anda tidur. Maksudnya, kedua-dua remaja lelaki dan dewasa masih boleh mengalami mimpi basah walaupun selepas mencapai akil baligh.

Semasa fasa tidur REM (pergerakan mata laju), adalah normal bagi lelaki untuk mengalami ereksi. Ada bahagian tertentu pada otak yang dimatikan semasa tidur REM, sehingga ketika anda tengah tertidur, otak “mengabaikan” gerak-geri zakar.

Jika normalnya pada siang hari otak boleh mengendalikan zakar untuk memastikan ereksi hanya terjadi apabila diperlukan, masa tidur REM zakar bebas melakukan apa yang dimahukan. Sekiranya anda mempunyai mimpi  erotik semasa tidur, anda mungkin mengalami ereksi dan ejakulasi.

Adakah terdapat cara untuk mengelakkan mimpi basah semasa berpuasa?

Beberapa cara mudah di bawah boleh membantu anda mengelakkan impian basah semasa berpuasa.

1. Membezakan antara imaginasi dan realiti

Untuk mengelakkan mimpi erotik pada masa-masa yang tidak diingini, anda perlu menjadi lebih sedar sepanjang siang hari. Jadi lebih peka dengan persekitaran kawasan kejiranan anda. Anda harus dapat melihat perbezaan antara mimpi dan realiti. Tegaskan keinginan anda untuk bangun, jadi, kenali perbezaan “suasana” ketika anda bermimpi.

Anda boleh melatihnya pada waktu lain apabila anda sedar, contohnya dengan membayangkan anda menekan dua jari tangan kanan anda ke telapak tangan kiri. Tekan dengan keras, dan bayangkan jari-jari anda menembusi telapak tangan kiri. Dalam keadaan sedar, sudah tentu ini tidak mungkin. Bahkan menyebabkan anda sakit. Begitu juga di alam mimpi, anda boleh memaksa diri anda untuk melakukan perkara yang sama. Perbezaannya, kini mungkin jari anda boleh menembus telapak tangan, kerana tidak ada yang mustahil dalam mimpi tersebut.

Biasanya apabila anda bermimpi, anda menerimanya sebagai perkara yang sebenar. Hanya apabila anda bangun, anda sedar sesuatu yang pelik. Dengan berusaha melatih diri agar lebih sedar, lambat-laun kesedaran diri ini akan merasuki alam bawah sedar anda apabila bermimpi dan membuat anda tersedar, “Ini tidak nyata, saya sedang bermimpi!” Ini membuat anda jadi lebih sedar akan persekitaran mimpi. Anda menjadi lebih fokus dan mempunyai gambaran sebenar siapa anda sebenarnya, di mana anda berada, dan apa yang anda mahu lakukan – tidur atau bangun.

2. Jangan berfikir tentang kekasih sebelum tidur

Mimpi sering kali mencerminkan keinginan, di mana minda bawah sedar anda menunjukkan sesuatu yang anda mahukan. Jadi, sebaiknya elakkan berfikir tentang artis kesayangan anda di siang hari untuk mengelakkan mimpi basah sewaktu berpuasa.

Semakin anda menumpukan tenaga anda untuk berfikir tentang seseorang, semakin besar kemungkinan orang tersebut muncul dalam impian anda. Pasangan anda mungkin muncul dalam satu daripada sejuta senario yang berbeza, termasuklah mimpi basah.

Kadangkala sesuatu peristiwa dalam kehidupan dapat memunculkan kenangan lama yang dapat menggalakkan neuron di otak untuk nostalgia atau membayangkan. Jika ingatan lama tiba-tiba menjadi segar dalam fikiran anda, contohnya mengingati temu janji pertama atau malam pertama, maka ada kemungkinan anda secara tidak sedar mengaktifkan bahagian otak tersebut dalam mimpi.

3. Muhasabah (Meditasi) sebelum tidur

Adalah penting untuk tidur dengan keadaan minda yang jelas, terutamanya jika anda ingin cuba mengatur apa yang ingin anda mimpikan. Anda boleh bermula dengan rutin bermuhasabah untuk merangsang minda yang sihat. Bermuhasabah sekali dalam waktu yang santai di tengah hari dan kemudian lakukan lagi setengah jam sebelum tidur. Kaedah ini memberi anda banyak masa untuk memikirkan diri anda, apa yang anda lakukan sepanjang hari, dan bertenang sebelum tidur.

Kesejahteraan mental harus menjadi keutamaan bagi semua orang, kerana ini dapat dilihat dalam setiap aspek kehidupan anda, termasuk bagaimana anda bermimpi.

Tetapi mimpi tidak boleh dirancang

Sehingga kini tidak ada cara yang terbukti secara saintifik yang dapat mengawal garis cerita mimpi seseorang atau meramalkan apabila mimpi tertentu akan berlaku. Mimpi berlaku apabila anda tidak sedarkan diri, tidak mempunyai keupayaan untuk berfikir secara logik.

Malah, tiada apa yang boleh anda lakukan untuk bangun semula atau hentikan mimpi basah ketika berpuasa. Seperti mana-mana mimpi anda yang lain, mimpi erotik atau seksual tidak dapat anda kawal atau cegah. Malah anda mungkin tidak ingat mimpi anda malam tadi. Tambahan pula, mimpi basah adalah bahagian semula jadi dari reaksi badan normal semasa tidur.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Wah! Bukan Lelaki Saja Yang Alami Mimpi Basah, Tapi Wanita Pun Boleh

  Mimpi basah sering dikaitkan dengan lelaki. Namun adakah wanita juga boleh mengalaminya? Apa maksudnya terhadap kesihatan seksual anda?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Seks Hubungan 09/07/2020 . 3 minit bacaan

  Cuaca Panas Terik Di Luar Buat Badan Lesu? AWAS! Ini 15 Tanda Anda Dehidrasi Masa Berpuasa

  Terdapat banyak faktor yang boleh menyebabkan anda mengalami tanda tanda dehidrasi semasa berpuasa di bulan Ramadan. Ini 15 gejala yang boleh dialami.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 18/05/2020 . 3 minit bacaan

  Anda Sanggup Puasa 20 Jam Sehari Sepanjang Ramadan? Ini Cabaran Bagi Umat Islam Di Luar Negara

  Ada segelintir umat Islam yang puasa 20 jam sehari untuk tempoh sebulan pada bulan Ramadan. Banyak cabaran namun ia tidak mustahil untuk dilaksanakan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Fakta Menarik 13/05/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Berhenti Merokok Bulan Puasa Ini? Buat 5 Tip Di Bawah Confirm Anda Tak Hisap Lagi

  Anda mempunyai niat untuk berhenti merokok semasa Ramadan? Klik artikel ini untuk 5 tip berkesan yang boleh jadikan bulan puasa kali ini lebih bermakna!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/05/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  mimpi basah adalah

  Kerap Alami Mimpi Basah Tapi Tidak Tahu Kenapa? Ini Punca & Maksud Kejadian Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 16/10/2020 . 3 minit bacaan
  telur wanita

  Wanita Sudah Ada Telur Sejak Lahir? Ini Fakta Menarik Tentang Ovum, Dari Dalam Rahim Sampai Menopaus

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  ereksi zakar

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan
  mimpi basah

  Anak Lelaki Alami Mimpi Basah? Ayah, Jalankan Tanggungjawab Anda, Ini Yang Perlu Dibuat

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/07/2020 . 3 minit bacaan