10 Kesilapan Umum Menggunakan Pengering Rambut

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 13/09/2019 . 2 minit bacaan
Share now

Ia adalah hakikat bahawa apabila anda menggunakan pengering rambut dengan cara yang salah, rambut dan gaya rambut anda boleh terjejas secara negatif. Artikel ini akan memberi anda senarai kesilapan biasa ketika menggunakan pengering rambut.

Keringkan apabila rambut terlalu basah

Jangan gunakan pengering rambut apabila rambut anda masih basah, seperti apabila rambut anda tidak sekurang-kurangnya 80% kering, ia lebih cenderung kepada haba dan dengan itu, ia lebih mudah gugur. Tambahan pula, ia juga lebih sukar untuk gaya rambut anda ketika masih menetes.

Jangan gunakan perlindungan haba

Apa-apa pun jenis rambut anda, selalu gunakan perlindungan panas ketika menggunakan pengering rambut. Lebih-lebih lagi, ingat untuk mengekalkan jarak pengering rambut 4 atau 5 sentimeter dari rambut, jika tidak, haba boleh merosakkannya.

Pemilihan jenis pengering rambut yang salah

Cari pengering rambut yang sesuai untuk dipadankan dengan jenis rambut anda. Berunding dengan pakar kecantikan untuk nasihat dan bantuan lanjut.

Guna pengering rambut yang terlalu lama

Tidak kira betapa anda suka pengering rambut lama anda, anda perlu membuangnya dan membeli yang baru secara berkala. Pengering rambut lama boleh mengandungi banyak kotoran dan residu atau sisa. Oleh itu, kekal menggunakannya akan menjadikan rambut anda kotor lebih cepat daripada biasa.

Gunakan sikat yang salah

Sikat logam menjadi panas sangat cepat, ia dengan mudah boleh membakar rambut anda. Oleh itu, pilih berus yang dibuat daripada bulu haiwan, nilon, seramik, atau gabungan tiga bahan. Ia akan menjadi lebih selamat, dan lebih mudah untuk gayakan rambut anda.

Tetapan suhu yang salah

Kebanyakan pengering rambut mempunyai tiga tetapan yang berbeza: tinggi, rendah dan sejuk. Jika rambut anda bukan jenis tebal, pilih panas yang rendah setiap kali anda menggunakan pengering rambut. Dengan melakukan ini, anda tidak akan mengeringkan rambut anda seperti ketika anda menggunakan suhu tinggi.

Tidak bahagikan/seksyen rambut anda dengan betul

Seksyen rambut anda menjadi bahagian kecil sehingga pengering rambut dapat melakukan kerja penggayaan yang lebih baik dan menyejukkan rambut anda.

Tiup ke arah yang salah

Apabila anda meniup rambut anda ke arah yang betul, ia akan menjadikan rambut anda kelihatan lebih penuh dan lancar. Keringkan rambut anda dari akar ke bahagian atas, dan tiup ke arah yang bertentangan di mana rambut anda jatuh, jadi rambut anda mungkin kelihatan lebih tebal.

Menanggalkan muncung pengering

Anda mungkin berfikir bahawa muncung dilepaskan dari pengering rambut adalah tidak berguna. Walau bagaimanapun, ia adalah hakikat bahawa apabila anda menggunakannya, rambut anda lebih mudah untuk digayakan.

Mengabaikan kesan plasebo yang disebabkan oleh pengering rambut

Pengering rambut boleh menipu fikiran anda untuk berfikir bahawa rambut anda benar-benar kering sementara ia hanya terasa panas. Meninggalkan rambut yang belum dikeringkan akan menjadikannya terdedah kepada kerinting.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  Alami Masalah Rambut Gugur Semasa Hamil? Ini Cara Atasinya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nurul Nazrah
  Diterbitkan pada 18/10/2018 . 2 minit bacaan
  kelemumur

  Kelemumur: Ketahui Punca dan Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh JX Chan
  Diterbitkan pada 06/04/2018 . 2 minit bacaan