Isteri, Rupa-Rupanya Ada Faedah Jika Anda ‘Berpura-pura’ Puas Lepas Bersama Suami!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 29/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Ada wanita yang gemar berpura-pura klimaks atau melakukan orgasma palsu ketika melakukan hubungan seks. Adakah anda juga seperti ini?

Sering tewas awal ketika beraksi di ranjang bersama pasangan adalah perkara yang paling ditakuti oleh setiap pasangan suami isteri. Kebiasaannya, perkara ini akan berlaku kepada sang lelaki sekali gus meninggalkan pasangannya mendambakan lebih daripada apa yang diterima ketika itu. Ataupun, ada isteri yang sanggup berpura-pura puas semata-mata ingin menjaga imej dan ego suaminya.

Persoalannya, adakah anda perlu orgasma palsu dalam kehidupan seks anda? Sila ikuti artikel ini untuk mengetahui mengenainya dengan lebih lanjut.

Wanita & orgasma palsu

Menurut kajian yang dijalankan oleh University of Texas di Amerika terhadap 998 wanita berusia antara 18 hingga 29, perbuatan berpura-pura mencapai klimaks ketika melakukan hubungan kelamin bersama pasangan sebenarnya akan membantu meningkatkan kualiti seks mereka. Ini kerana perbuatan itu membuat mereka lebih menikmati seks bersama pasangan!

Setelah bertahun lamanya, rata-rata pengkaji telah menyimpulkan bahawa orgasma palsu dalam kalangan wanita sebenarnya hanya akan memudaratkan hubungan asmara di kamar tidur. Pun begitu, kajian terbaharu ini akan membuatkan para pengkaji untuk berfikir semula dan lebih menekankan kelebihan berbanding kekurangannya. 

Majoriti daripada wanita dalam kajian menegaskan bahawa mereka tidak pernah mencapai klimaks ketika melakukan hubungan kelamin bersama pasangan, lantas membuat mereka lebih gemar berpura-pura kononnya sudah puas untuk menjaga hati pasangan. Tanpa mereka sedari perbuatan itu sebenarnya membuat mereka ‘turn on’ secara tidak sengaja!

Persoalannya, apakah punca yang mendalangi kepentingan orgasma palsu ini?

Faktor psikologi

Jawapannya, adalah faktor psikologi. Menurut Dr. Michael Barnett, ramai pengkaji dan pakar terapi seks berpendapat bahawa berpura-pura mencapai klimaks sebenarnya boleh menjejaskan kehidupan seks anda dan pasangan secara umumnya. Pun begitu, ia masih perlu dilakukan ekoran manfaatnya dari segi psikologi.

Menurutnya lagi, faktor psikologi memainkan peranan yang sangat besar dalam orgasma wanita sama seperti faktor fizikal juga. Dalam erti kata yang lain, tanpa perasaan yang mendalam mendorong anda untuk puas ketika berasmara bersama pasangan, sudah tentu seks itu akan berasa bosan, bukan? Lantas menyebabkan anda tidak mencapai klimaks.

Selain itu, wanita yang gemar melakukan orgasma palsu lebih cenderung berasa diri mereka seperti diperlukan atau dimahukan secara seksual oleh pasangannya. Ini sekali gus dapat mengelakkan mereka berasa tidak bermaya atau tidak berguna semasa berhubungan intim. Dengan perasaan yang positif ini, klimaks mungkin boleh dicapai dengan lebih mudah.

Ada pro dan kontranya

Menurut Tracey Cox yang merupakan pakar terapi seks dari United Kingdom, berpura-pura klimaks ada baik dan buruknya.

Keburukannya, perbuatan ini akan membuat anda terus berbohong kepada pasangan anda lalu menyebabkan dia sendiri tidak tahu sama ada anda benar-benar puas dalam hubungan intim atau tidak.

Kebaikannya pula, perbuatan ini mungkin akan mendorong anda untuk mencapai orgasma yang sebenar. Bak kata pepatah Inggeris, ’fake it til you make it’. 

Ketika berasmara, teknik orgasma palsu seperti bernafas lebih laju, membuat bunyi ghairah, menggerakkan pinggang, merelakskan otot dan mengeluarkan kata-kata ‘nakal’ sebenarnya adalah salah satu cara yang tanpa sedar membuat tubuh badan anda terangsang, lalu meninggikan risiko pencapaian klimaks dengan lebih mudah. 

Dalam erti kata yang lain, wanita mungkin perlu melakukan orgasma palsu bagi membolehkan dirinya mencapai orgasma yang sebenar. Ini kerana wanita memang sukar mencapai klimaks. Apa sebabnya, ya?

orgasma

Mengapa wanita sukar mencapai klimaks?

Sekarang, kita sudah tahu akan kepentingan orgasma palsu untuk membolehkan wanita mencapai orgasma yang sebenar. Persoalannya, mengapa ia perlu dilakukan? Apa sebab wanita sukar mencapai klimaks?

Menurut kajian yang dijalankan oleh Society of Obstetricians and Gynaecologists of Canada, kira-kira hampir 1 daripada 3 wanita tidak mampu mencapai klimaks semasa melakukan hubungan kelamin. Tambah kajian itu lagi, ramai pasangan terpaksa melakukan rangsangan tambahan termasuklah melakukan teknik orgasma palsu ini untuk mencapai orgasma yang sebenar. Berikut merupakan sebab ia berlaku:

#1. Klitoris kurang terangsang

Buat anda yang belum tahu, klitoris mempunyai banyak saraf yang sangat sensitif terhadap sebarang rangsangan termasuklah sentuhan tangan atau jilatan lidah. Kekurangan rangsangan ini sudah pasti akan menyukarkan wanita untuk mencapai klimaks.

Jadi, pasangan suami isteri perlu merancang hubungan seks dengan lebih menumpukan perhatian terhadap rangsangan pada klitoris. Sebagai cadangan, anda mungkin boleh menggunakan peralatan seks seperti vibrator atau dildo sekiranya rangsangan tangan atau lidah masih belum boleh memuaskan anda.

#2. Hormon oksitoksin tidak mencukupi

Hormon oksitoksin adalah sejenis hormon ‘cinta’ yang dirembeskan oleh otak kepada tubuh badan sebelum, semasa dan selepas melakukan seks. Jika ia tidak mencukupi, wanita akan mengalami kesukaran untuk mencapai klimaks.

Namun, bagaimana untuk memastikan bahawa hormon ini telah mencukupi? Mudah sahaja. Anda dan pasangan perlu melakukan adegan ‘ringan-ringan’ terlebih dahulu sebelum seks penetrasi dilakukan. Ia bertujuan memastikan wanita lebih mudah terangsang semasa beraksi di ranjang kelak.

Apakah adegan ‘ringan-ringan’ tersebut? Adegan ini bermaksud berpelukan, bercium, berpegangan tangan atau bersentuhan tubuh badan sesama suami isteri sebelum berasmara. Dengan ini, hormon oksitoksin akan terhasil secukupnya lalu memudahkan wanita untuk klimaks.

#3. Pengambilan ubat-ubatan

Untuk pengetahuan anda, beberapa jenis ubat terutamanya jenis antidepresan yang digunakan untuk merawat depresi akan memberi kesan kepada fungsi seksual wanita. Jadi, pengambilan ubat-ubatan mungkin akan menyukarkan wanita untuk klimaks.

Jadi, sila dapatkan nasihat pakar terlebih dahulu sekiranya anda terpaksa mengambil sebarang jenis ubat untuk merawat penyakit anda agar ia tidak mengganggu kehidupan seks anda, okay?

Selain itu, faktor kurang yakin terhadap diri sendiri juga mungkin merupakan salah satu puncanya. Jadi, usah ragu-ragu lagi terhadap diri anda sendiri. Mungkin anda boleh melakukan orgasma palsu?

Konklusi

Kesimpulannya, sebenarnya tidak salah jika anda berpura-pura puas semasa melakukan hubungan seks bersama pasangan. Ini kerana ia adalah perbuatan atau teknik yang boleh membuat seks itu lebih seronok atau lebih ghairah. Jika ia mampu membuat anda sebagai seorang wanita, puas ketika berasmara bersama pasangan, tiada apa yang anda rugi. Sudah tentu pasangan anda sendiri akan berasa diri mereka hebat dan kuat ketika di kamar tidur.

Dengan ini, tiada lagi masalah sering tewas awal di ranjang, bukan?

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Tak Tahu Sudah Lepas Waktu Subur Atau Belum? Kenal Pasti 5 Tanda Ovulasi TIDAK Berlaku

  Proses ovulasi adalah perkara normal berlaku pada badan secara automatik. Tetapi apakah tanda boleh dikenal pasti jika wujudnya masalah kesuburan wanita?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Keinginan Nafsu Seksual Turun Naik Masa Hamil? 5 Perkara Inilah PUNCANYA

  Kenapa keinginan seks atau libido wanita hamil ada naik turunnya semasa tempoh kehamilan? 5 perkara ini mungkin punca utamanya yang tidak anda ketahui.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Penjagaan Ibu hamil 16/10/2020 . 3 minit bacaan

  “Eh.. Kenapa Bulan Ini Dua Kali Datang Haid?” Takutnya! Normal Atau Tidak?

  Datang bulan bukanlah momen yang ditunggu segelintir wanita kerana masalah PMS dan kembung perut. Tapi bagaimana jika anda didatangi haid dua kali sebulan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 15/10/2020 . 3 minit bacaan

  Tiub Fallopio Tersumbat? Usah Risau, Ini Cara Semula Jadi Yang Boleh Dilakukan Hanya Di Rumah

  Dalam sistem pembiakan seseorang wanita, tiub fallopio adalah tempat berlakunya persenyawaan di mana sperma akan cuba memasuki sel telur.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 14/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  alat permainan seks

  Jangan Cuma Tahu Guna, Ketahui Dulu Manfaat & Mudarat ‘Sex Toy’ Dalam Bersenggama!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 28/10/2020 . 3 minit bacaan
  suami isteri

  Hubungan Toksik, Ini 14 Tanda Anda ‘Kaki Kongkong’! Jangan Teruskan Kalau Nak Kekal Lama

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 26/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit gonorea

  Nampak Macam Sama, Tapi Jangkitan Gonorea & Klamidia Ini Sangat Berlainan! Ini Bezanya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 23/10/2020 . 3 minit bacaan
  warna zakar

  Perasan Tak Warna Alat Sulit Kita Berbeza Dengan Kulit Badan? Ini Rupanya Punca Kejadian!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan