Minuman Tenaga Tinggi Kafein, Bukan untuk Remaja

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 30/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Laporan pada tahun 2018 mendapati bahawa lebih daripada 40 peratus remaja Amerika Syarikat telah mengambil minuman tenaga dalam tempoh tiga bulan lepas. Kaji selidik yang lain pula menemui bahawa 28 peratus remaja di Kesatuan Eropah telah mengambil minuman jenis ini dalam 3 hari sebelumnya.

Populariti pengambilan minuman ini sangat berbeza dengan cadangan dan saranan kumpulan seperti American Academy of Pediatrics dan American College of Sports Medicine, yang mengatakan bahawa kumpulan remaja atau belia harus mengelakkan pengambilan produk ini secara sepenuhnya. Cadangan ini berdasarkan kebimbangan mengenai masalah kesihatan yang boleh berlaku selepas pengambilan minuman jenis ini, termasuk kekejangan, kecelaruan, kenaikan denyutan jantung, strok, dan juga kematian secara tiba-tiba walaupun ianya jarang berlaku. Laporan oleh kerajaan Amerika Syarikat mendapati bahawa bermula daripada tahun  2007 hingga 2011, jumlah individu yang dimasukkan ke jabatan kecemasan yang melibatkan air tenaga adalah lebih dari dua kali ganda, yang melibatkan hampir 21, 000 individu.

Kebelakangan ini, negara-negara seperti United Kingdom dan Norway telah mempertimbangkan untuk melarang jualan air tenaga kepada golongan muda, sementara Lithuania dan Latvia mempunyai larangan aktif bagi penjualannya. Di Amerika Syarikat, penggubal undang-undang di Maryland, Illinois, dan Indiana selain Connecticut telah memperkenalkan rang undang-undang, walaupun tidak ada yang ditandatangani. Rang undang-undang South Carolina untuk mengharamkan penjualan minuman tenaga kepada kanak-kanak di bawah usia 18 tahun dan untuk mendenda mereka yang ditangkap menjual minuman tenaga kepada kanak-kanak bawah umur, kini sedang menunggu sebelum diluluskan oleh jawatankuasa urusan perubatan penuh di negeri itu. Rang undang-undang tersebut turut disokong oleh ibu bapa kepada seorang remaja lelaki berusia 16 tahun yang meninggal dunia akibat serangan jantung yang disebabkan pengambilan kafein berlebihan.

Faktor kepopularan minuman tenaga

Sementara status pengawalseliaan minuman tenaga terus diperdebatkan, semakin banyak pengguna dan penyokong kesihatan awam yang bertanyakan mengapa dan bagaimana produk yang dipenuhi dengan kafein dan bahan perangsang lain menjadi sangat popular dalam kalangan remaja. Alasannya adalah kerana campuran peraturan yang lemah, penggunaan kafein sebagai peningkat prestasi sukan dalam kalangan orang dewasa, dan sedikit ketidakpastian dalam pembuktian saintifik. Menurut ahli kardiologi sukan, John Higgins, seorang profesor di Sekolah Perubatan McGovern di UTHealth di Houston, terdapat juga faktor lain iaitu pengiklanan air tenaga yang sangat pintar.

Seawal tahun 2009, pertubuhan-pertubuhan sukan dan perubatan mula mengeluarkan kenyataan menyatakan pendirian mereka dengan tidak menggalakkkan penggunaan minuman tenaga oleh remaja atau belia. Pada tahun 2011, American Academy of Pediatrics menyimpulkan bahawa minuman tenaga adalah tidak sesuai untuk kanak-kanak dan remaja, dan langsung tidak digalakkan untuk diminum. Tambahan lagi, kumpulan tersebut memberi amaran bahawa remaja mungkin akan menyalahgunakan pengambilan air tenaga, berbanding daripada pengambilan minuman sukan seperti Gatorade, untuk dehidrasi semasa terlibat dengan aktiviti fizikal.

Menurut Jennifer L.Harris, penyelidik di Rudd Center for Food Policy and Obesity, University of Connecticut, syarikat-syarikat air tenaga telah menjadi perintis dalam menggunakan media sosial untuk memasarkan produk mereka. Pada waktu kajian yang dijalankan olehnya dan rakan sepasukannya, Red Bull dan Monster Energy adalah jenama kelima dan ke-12 paling popular dan di laman Facebook; satu platform yang pada ketika itu, sangat popular dalam kalangan pelajar kolej dan remaja. Menurut beliau lagi, jenama minuman tenaga sering mempromosikan atlet remaja dan pemuzik selain menaja acara tempatan, di mana mereka menyediakan sampel percuma untuk diberikan kepada semua termasuklah kepada kanak-kanak bawah umur.

Sebagai ibu bapa, anda perlulah memainkan peranan dalam mengawal pengambilan minuman tenaga oleh anak anda. Elakkan pengambilan air tenaga kerana ia bukan sahaja tinggi dengan kandungan kafein, malah tinggi dengan kandungan gula. 

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kenapa Anak Selalu Jatuh Sakit Jika Terkena Hujan? Ini Bukan Salah Hujan, Sebaliknya Ada Sebab Lain!

  Salah faham berkaitan dengan kanak kanak demam berpunca daripada mandi hujan memang sering diperdebatkan. Persoalannya, kenapa perkara tersebut berlaku?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 05/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Normal Ke Bila Anak Lelaki Alami Zakar Menegang? Bila Mula Dapat Ereksi?

  Ereksi zakar adalah perkara yang normal buat kaum Adam. Persoalannya, umur berapa anak lelaki anda akan mula mengalaminya? Klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Saja Suka-Suka Lambat Makan, Ini Akibat Yang Terjadi Pada Perut, Antaranya Berat Badan NAIK!

  Kita semua pasti pernah alami perut masuk angin sebab 'skip' waktu makan bukan? Bukan itu sahaja, ada 4 lagi kesan negatif. Jom klik untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 27/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kafein itu apa

  Penggemar Kopi Mahu Berhenti Ambil Kafein? Ini 6 Perkara Yang Akan Terjadi Pada Tubuh Badan Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu rendah lemak

  Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 10/09/2020 . 3 minit bacaan
  pencuci mulut pesakit diabetes

  Nikmati Pencuci Mulut Tanpa Risau, Penghidap Kencing Manis Jenis 2, Ini Untuk Anda!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 02/09/2020 . 3 minit bacaan
  jenis minuman kopi

  Bukan Setakat Makanan, Minuman Pun Kena Jaga Bila Sakit Tekak! Terutamanya Yang Ini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 14/08/2020 . 3 minit bacaan