home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Kaitan Makanan Ringan dan Kelakuan Buruk Anak Anda

Kaitan Makanan Ringan dan Kelakuan Buruk Anak Anda

Terlalu penat, bosan atau marah akan mengakibatkan kanak-kanak berkelakuan buruk. Namun begitu, pemakanan kanak-kanak juga boleh menjadi punca kepada kelakuan buruk mereka. Makanan ringan adalah salah satu daripadanya. Oleh itu, ibu bapa perlu mengehadkan makanan ringan dalam diet anak anda sebagai salah satu cara untuk mengurangkan kelakuan buruk anak anda.

Mengapa makanan ringan tidak elok dimakan oleh kanak-kanak?

Makanan ringan sangat menarik minat kanak-kanak atas pelbagai sebab terutamanya rasa, harga dan mudah untuk didapati. Namun begitu, mereka mungkin tidak tahu akan kesan sampingannya. Makanan yang mempunyai kandungan gula tinggi memang dikenali akan mendorong kelakuan negatif kanak-kanak. Begitu juga dengan makanan ringan yang mempunyai pewarna dan perasa artifisial yang boleh menjejaskan kelakuan anak anda.

Makanan ringan dan ketagihan

Apabila kanak-kanak sudah mempunyai pengalaman makan makanan yang bergula, bergaram atau berlemak ini, mereka akan mula ketagih. Makanan berkabohidrat seperti gula-gula, soda, roti dan pencuci mulut juga mempunyai kaitan dengan ketagihan. Sekali anak anda sudah mengambil makanan ringan, mereka cenderung menyukai rasa dan tesktur makanan tersebut lalu menyebabkan mereka ketagih. Ini menyebabkan mereka lebih gemar memilih makanan ringan berbanding makanan yang lebih sihat seperti buah-buahan dan sayur-sayuran.

Makanan ringan dan hiperaktif

Makanan yang bergula tinggi adalah yang makanan paling ditakuti oleh ibu bapa kerana terdapat kaitan di antara pengambilan gula yang banyak dengan kelakuan anak. Makanan bergula tinggi dan makanan ringan akan mengurangkan tenaga kanak-kanak dan keupayaan untuk fokus dalam masa yang lama. Gula yang ditemui dalam soda, roti dan pencuci mulut akan mempercepatkan peredaran darah lalu menyebabkan peningkatan aktiviti kanak-kanak. Sebagai contoh, soda adalah sejenis minuman yang akan megakibatkan kanak-kanak hilang konsentrasi dan perhatian.

Makanan ringan dan agresif

Kanak-kanak yang mengambil makanan ringan dalam kadar yang berlebihan lebih cenderung untuk menjadi lebih agresif berbanding rakan mereka yang mengamalkan diet sihat. Kajian menunjukkan bahawa terdapat kaitan yang signifikan antara kanak-kanak yang minum soda bergula dengan kelakuan ganas. Walaupun gula dianggap sebagai punca utama kelakuan ini, kafein juga perlu dipersalahkan kerana ia juga mampu mengubah hormon dan kimia yang terdapat dalam otak kanak-kanak.

Tenaga dan fokus

Aktiviti fizikal adalah sangat penting bagi setiap kanak-kanak. Makanan ringan pula tidak mengandungi nutrien secukupnya untuk membekalkan tenaga. Kekurangan aktiviti fizikal adalah berbahaya kepada fizikal serta mental lalu merencatkan tumbesaran fizikal dan sosial kanak-kanak.

Keyakinan diri dan depresi

Keyakinan diri adalah sangat penting bagi seorang kanak-kanak yang sedang membesar. Pengambilan makanan ringan yang berlebihan pula akan memberi impak negatif bagi mereka. Makanan ringan akan menjejaskan tumbesaran fizikal kanak-kanak termasuklah dari segi berat badan yang seterusnya akan mengundang kepada kehilangan keyakinan diri. Tahap keyakinan diri yang rendah akan mengakibatkan pelbagai masalah mental seperti depresi yang sangat berbahaya kepada kanak-kanak. Ini bukan sahaja akan menjejaskan tumbesaran dan perkembangan mereka malahan turut menjejaskan prestasi di sekolah dan perhubungan sosial mereka.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

The Effects of Junk Food on Bad Behavior in Children. http://www.livestrong.com/article/369049-the-effects-of-junk-food-bad-behavior-in-children/. Accessed February 25, 2017.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
Ditulis oleh Ahmad Farid
Disemak pada 25/02/2019
x