Hati-Hati Nak Beli Makanan Dalam Tin, Elakkan Tin Yang Kemek & Berkarat

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/08/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Seperti namanya, makanan dalam tin dibungkus dalam bekas kedap udara supaya tahan lama. Kaedah pengetinan ini telah direka pada masa perang untuk memastikan tentera mempunyai sumber makanan yang stabil.

Adakah makanan dalam tin kurang berkhasiat?

Ramai yang sering menganggap bahawa makanan dalam tin kurang berkhasiat berbanding makanan segar, kenyataan yang tidak semestinya benar. Kajian mendapati bahawa proses pengetinan dapat mengekalkan sebahagian besar nutrien seperti protein, karbohidrat, mineral, dan vitamin larut lemak. Walau bagaimanapun, memandangkan pengetinan sering melibatkan penggunaan suhu yang tinggi, adalah sukar untuk mengekalkan vitamin larut air seperti vitamin C dan B. Vitamin ini sering hilang melalui kaedah memasak dan penyimpanan di rumah juga. Apa yang lebih mengejutkan pula, walaupun sesetengah nutrien tertentu berkurangan, proses pengetinan sebenarnya boleh meningkatkan jumlah sebatian berfaedah lain dalam makanan. Antara contoh yang baik ialah tomato. Memandangkan tomato melepaskan tahap antioksida yang lebih tinggi di bawah suhu yang tinggi, tomato dalam tin adalah lebih kaya dengan antioksida berbanding tomato segar.

Jadi, adakah ini bermakna makanan dalam tin itu elok?

Tidak semestinya. Makanan dalam tin mungkin mengandungi bahan kimia yang dipanggil Bisphenol-A (BPA). BPA adalah bahan yang digunakan dalam pengeluaran pembungkus makanan dan minuman. BPA boleh mengganggu sistem hormon dalam badan anda. Walaupun banyak organisasi kawal selia (seperti Food and Drug Administration dan European Food Safety Authority) mengkategorikan pendedahan yang rendah kepada BPA sebagai tidak berbahaya, kajian menunjukkan sebaliknya. Bukti saintifik membuktikan kaitan antara dos BPA rendah dan masalah penyakit kardiovaskular, diabetes jenis 2, masalah fungsi seksual lelaki dan juga kanser yang semakin meningkat. 

Selain kebimbangan mengenai BPA, bakteria juga patut dirisaukan. Proses pengetinan yang tidak betul boleh membenarkan bakteria berbahaya untuk berkembang, salah satu daripadanya ialah Clostridium botulinum. Pengambilan makanan dalam tin yang tercemar boleh menyebabkan kesan kesihatan yang serius. Walaupun jarang untuk menemui bakteria dalam kebanyakan makanan dalam tin pada masa kini, risikonya masih ada. Sebab itulah penting untuk memerhatikan makanan dalam tin anda. Jangan makan makanan dalam tin yang telah tamat tempoh atau telah rosak pembungkusannya.

Bagaimana untuk makan makanan dalam tin dengan sihat?

Anda dinasihatkan untuk membaca label dengan teliti. Banyak produk-produk dalam tin telah menambah garam, gula, atau bahan tambahan lain yang boleh menimbulkan masalah kesihatan. Untuk mengelakkan garam tambahan, cari produk yang dilabelkan sebagai rendah sodium atau tiada garam tambahan. Untuk mengelakkan gula tambahan, pilih buah-buahan dalam tin dengan air atau jus bukannya sirap. Membilas makanan anda sebelum memakan boleh membantu mencuci sesetengah bahan tambahan. Tetapi tidak semua makanan dalam tin mempunyai bahan tambahan.

Yang penting adalah anda membaca senarai bahan sebelum anda membeli makanan dalam tin, sama seperti apa yang anda sepatutnya lakukan dengan mana-mana jenis makanan. Apabila makanan segar tidak boleh didapati, makanan dalam tin boleh menjadi alternatif yang baik. Anda masih boleh makan dengan sihat menggunakan makanan dalam tin selagi anda memberi perhatian kepada label.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

enEnglish

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy"
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  AWAS! Jangan Setuju Sertai Makan Buffet Di Hotel, Boleh Jadi Penyebab COVID-19!

  Kempunan nak makan di restoran bufet? Ada risiko untuk anda mendapat jangkitan COVID-19. Oleh sebab itulah pemilik restoran perlu membuat perubahan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Coronavirus, COVID-19 25/06/2020 . 3 minit bacaan

  Pinggan Viral Bercorak Mungkin Nampak Cantik Tapi Bahaya! – Baca Ini Sebelum Beli

  Tidak dinafikan, pinggan viral mungkin nampak cantik tapi bahaya ekoran terdapat plumbum di dalamnya. Klik artikel untuk tahu dengan lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Berita, Berita Tempatan 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  7 Resepi GERENTI SIAP 30 MINIT, Jom Tukar Menu Masakan Anda Minggu Ini!

  Dalam perintah kawalan pergerakan ini, mahu tidak mahu, kena masaklah. Hmmm...inginkan resepi mudah dan ringkas? Ada resepi masakan untuk anda cuba!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 20/03/2020 . 5 minit bacaan

  JANGAN Ambil 7 Makanan Ini Jika Anda Ingin Elak Diabetes!

  Jika anda ingin menghindari diabetes, elak makanan yang mengandungi jumlah karbohidrat dan gula yang tinggi. Berikut merupakan antara makanan tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 08/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  makanan penambah tenaga

  Dari Rasa Lesu, Terus Jadi Segar! Ini Dia 8 Makanan Yang Akan Buat Anda Kekal Bertenaga

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  warna kulit

  Rahsia Kulit Putih Hanya Dengan Makanan, Lepas Ini Tak Perlu Lagi Buat Rawatan Cerahkan Kulit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 04/09/2020 . 3 minit bacaan
  makanan yang dilarang untuk pcos

  Hati Hati Jika Ada Cyst Pada Ovari, Wanita PCOS Jangan Sentuh Makanan Ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 06/08/2020 . 3 minit bacaan
  perut masuk angin

  Saja Suka-Suka Lambat Makan, Ini Akibat Yang Terjadi Pada Perut, Antaranya Berat Badan NAIK!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 27/07/2020 . 3 minit bacaan