Mengapa “Berfikir Secara Positif” Tidak Selalunya Positif?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 4 minit bacaan
Share now

“Cuba fikir positif sikit…”

“Fikir positif lah…”

Adakah dengan berfikir secara positif boleh menyelesaikan isu atau situasi anda? Bagaimana pula jika ‘berfikir secara positif’ ini boleh memberikan kesan yang negatif pula? Mungkin anda tidak begitu jelas, bagaimana galakan untuk berfikir secara positif ini tidak selalunya menjadi seperti yang kita harapkan. Apatah lagi jika kami katakan ia boleh memberi kesan buruk terhadap kesihatan mental anda. Ketahui bagaimana berfikiran positif kadangkala boleh menjadi negatif melalui artikel ini.

Mengapa “berfikir secara positif” boleh menjadi negatif?

Berpandangan positif secara umumnya bukanlah sesuatu yang buruk. Walau bagaimanapun, frasa “berfikir atau menjadi positif” itu sendiri mempunyai kesan buruk terhadap kesihatan mental kita. Walaupun kita mempunyai niat yang baik tatkala menggunakan frasa ini, penting juga untuk kita mengetahui potensi kesan negatif daripada penggunaan frasa ini. Antara sebabnya ialah:

#1. Mengandaikan sesuatu yang “buruk” telah berlaku

Manusia cenderung untuk mempunyai tanggapan tertentu terhadap perkara-perkara yang berlaku ke atas diri mereka. Kadangkala, sesuatu yang diandaikan itu tidaklah benar-benar berlaku, tetapi isu persepsi kita yang sentiasa mengandaikan sesuatu secara negatif. Sekiranya kita menganggap sesuatu itu sebagai perkara yang buruk, maka reaksi emosi yang negatif akan muncul. Oleh sebab itu, wujudnya keperluan untuk “berfikir secara positif” bagi menguruskan atau mengatasi emosi negatif yang muncul.

Walau bagaimanapun, ia adalah sangat membantu sekiranya kita mengangggap sesuatu yang berlaku itu sebagai satu peringatan, dan bukannya sesuatu yang “buruk”. Ini kerana jika kita mengelakkan diri kita daripada menggunakan persepsi negatif, kita juga sebenarnya telah menyingkirkan sebarang tekanan yang berkaitan dengan bebanan untuk “berfikir secara positif”. Jika anda menganggap sesuatu perkara yang berlaku itu sebagai peringatan, maka reaksi emosi negatif tidak akan muncul dan tiada keperluan untuk “berfikir secara positif”.

#2. Memberikan banyak tekanan terhadap seseorang individu, dengan anggapan emosi boleh ditukar dengan mudah

Untuk pengetahuan anda, pengurusan emosi bukanlah semudah anda menentukan menu untuk dimakan oleh keluarga anda hari ni. Emosi adalah reaksi kompleks yang tidak boleh dikawal dengan mudah dengan hanya sepotong ayat. Contohnya, anda menyuruh rakan anda yang sedang sedih untuk berasa gembira. Adakah dia akan terus berhenti sedih dan terus menukarkan emosinya kepada perasaan gembira? Anda pasti tahu ia tidak semudah itu. Malah ia mungkin akan bertambah teruk kerana rakan anda akan merasakan bahawa anda sedang menghakiminya lalu membuatnya berasa bersalah. Kesannya? Emosi rakan anda akan menjadi lebih terganggu dan semakin teruk.

Anda tidak perlu risau kerana perubahan emosi adalah sesuatu yang bersifat sementara. Oleh itu, selain daripada mengucapkan kata-kata seperti “cubalah positif” kepada rakan anda, adalah lebih baik untuk anda menerima apa yang dirasai oleh seseorang individu tersebut. Bersikaplah secara empati dan tidak menghakimi seseorang. Bantu rakan anda melalui fasa kesukaran yang dialami secara bersama-sama sehinggalah dia melepasinya.

#3. Menggalakkan pemikiran hitam dan putih (black-and-white thinking)

Pemikiran hitam dan putih juga disebut sebagai all-or-nothing thinking atau splitting. Ia adalah kegagalan dalam pemikiran seseorang untuk membawa bersama perbezaan ciri-ciri positif dan negatif untuk menjadikannya bersatu padu dan realisitik. Secara mudahnya, ia bermaksud kecenderungan untuk berfikir secara ekstrem.

Pemikiran seperti ini adalah satu perangkap yang menjadikan anda berfikir secara tidak rasional sehingga boleh menyebabkan kemurungan dan keresahan melampau. Apabila kita mempunyai tanggapan penghakiman sebegini terhadap diri kita sendiri, emosi negatif akan muncul. Oleh kerana itu, anda tidak boleh menganggap bahawa kesemuanya hanya berwarna hitam dan putih. Adakalanya, hidup anda memiliki warna-warna lain seperti kelabu yang sepatutnya anda terima.  

#4. Ia memalukan seseorang

Penggunaan frasa seperti “berfikirlah secara positif” atau “jadilah seorang yang positif” secara berlebihan akan memalukan individu yang sedang merasai sesuatu emosi yang negatif seperti kesedihan, depresi dan juga keresahan. Frasa “jadilah atau berfikirlah secara positif” kedengaran seperti satu arahan dan bukanlah galakan. Ia juga sering dipromosikan sebagai perkara yang sering dilakukan oleh mereka yang berjaya dan gembira. Bagi mereka yang sedang bergelut dengan emosi negatif, frasa ini boleh membuatkan mereka berasa malu, kerana mereka kelihatan seperti gagal dalam kehidupan mereka tidak seperti individu lain.

#5. Ia memandang rendah penderitaan yang dialami seseorang

Tiada siapa yang suka dengan penderitaan emosi kerana ketidakselesaan emosi adalah satu perkara yang agak mengerikan. Kadangkala emosi kita menafikan perasaan ini dengan cara untuk menjadi lebih positif. Walau bagaimanapun, perkembangan psikologi dan juga emosi boleh juga terhasil daripada pembelajaran bagaimana untuk menerima dan menjalani waktu-waktu sukar yang dialami. Hasilnya, ia juga akan menjadikan kita memiliki hubungan yang lebih sihat kerana kita telah belajar untuk menjadi lebih sensitif dan empati terhadap masalah emosi yang dialami oleh individu lain. 

#6. Berlakunya paksaan emosi

Mungkin mudah untuk mengungkap kata-kata seperti “cubalah berfikiran positif”, tetapi pengaplikasiannya tidak begitu mudah seperti yang disangka. Mengapa? Emosi adalah satu perkara yang tidak boleh dilihat apatah lagi dipegang dan dikawal. Frasa seperti ini seolah-olah memaksa seseorang untuk menjadi lebih baik, dan pada akhirnya, memaksa individu tersebut untuk menukar emosinya sebagai cubaan untuk menjadi lebih baik.

Disinilah berlakunya paksaan emosi yang sebenarnya tidak direlakan oleh individu tersebut. Hasilnya, bukan hasil positif yang diharapkan berlaku malah ia menjadi lebih buruk daripada sebelumnya. Empati adalah kunci bagi membantu individu yang sedang memiliki emosi negatif. Apa yang anda alami tidak sama seperti apa yang mereka alami. Oleh itu, pemahaman terhadap emosi yang dialami oleh individu lain amatlah penting.

Kesimpulan

Kita mungkin menunjukkan senyuman yang sama setiap hari, tetapi emosi yang kita miliki pastinya amat berbeza. Ada individu yang sedang bergembira pada hari ini, tetapi ada juga individu yang sedang mengalami kekeliruan emosi dan kesedihan akibat sesuatu yang menimpanya. Anda mungkin berniat menghulurkan tangan untuk membantu mereka yang sedang berhadapan dengan waktu-waktu sukar, tetapi adalah lebih baik jika anda mengetahui cara yang paling tepat untuk menghulurkan bantuan. Kita tidak mahu jika masalah yang ingin diselesaikan akan bertukar menjadi timbunan masalah yang baharu kepada individu yang terjejas ini.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kes Bunuh Diri Di Negara Jepun Adalah Tinggi! Adakah Isolasi Sosial Jadi Punca Utama?

  Seperti mana yang kita semua tahu, kes bunuh diri di Jepun adalah sangat tinggi. Adakah isolasi sosial jadi punca utama? Jom ikuti artikel ini untuk tahu!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 02/10/2020 . 3 minit bacaan

  Benarkah Tahap Kesihatan Mental Ganggu Prestasi Kalian Di Ranjang? Ya, Ini 5 Kaitannya!

  Untuk pengetahuan anda, hubungan seks suami isteri terjejas akibat banyak perkara termasuklah masalah mental. Jom baca untuk tahu lebih lanjut!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Jika Ada Ahli Keluarga Menghidap Demensia, Ajak Mereka Lakukan 5 Perkara MENARIK Ini!

  Demensia adalah satu penyakit gangguan mental. Bagi anda yang mempunyai ahli keluarga penghidap penyakit demensia, cuba ajak mereka lakukan 5 perkara ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 09/09/2020 . 3 minit bacaan

  Betul Ke Individu Yang Kekurangan Vitamin B12 Berisiko Alami Masalah MENTAL? Bahaya Ini!

  Adakah benar kurang vitamin B12 dalam badan boleh menjadi punca kepada wujudnya masalah kesihatan mental? Artikel ini akan menjawab persoalan tersebut.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kesihatan A-Z, Kesihatan A-Z 02/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  stres pasca trauma

  Jangan Biarkan Jika Alami Stres Pasca Trauma PTSD, Penghidap Berisiko Kena Penyakit Kronik!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 21/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Hari Statistik Dunia 20 Okt: Angka Kesihatan Mental Dunia Meningkat Angkara COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  gangguan personaliti

  Gangguan Sakit Jiwa Ini Adalah Antara Yang PALING SUKAR Dikesan & Dirawat, Cuba Periksa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  kesihatan mental

  Ramai Sakit Jiwa Angkara COVID-19, Mungkinkah PKPB Kali Ini Bakal Tambah Bilangan Pesakit Mental?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan