Wanita Berisiko Terkena Kanser Serviks Jika Aktif Secara Seksual Dari Muda, Benarkah?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 11/10/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Risiko kanser serviks

Wanita menggandakan risiko menghidap kanser serviks jika mereka mempunyai hubungan seks pada usia awal, amaran daripada penyelidik. Satu kajian menunjukkan bahawa risiko besar penyakit ini dengan aktif secara seksual pada usia muda, yang mendorong pengiklan menurunkan had usia tanyangan.

Di England, wanita tidak layak menjalani pemeriksaan NHS sehingga mencapai 25 tahun, mungkin sepuluh tahun selepas itu mereka mungkin mengidap HPV, virus penularan seksual yang menyebabkan kebanyakan kes kanser serviks.

Risiko kemerosotan emosi

Sekiranya pada zaman kanak-kanak, hubungan seks melancap atau rakan sebaya telah menyenangkan dan tanpa pengalaman yang menakutkan, maka tiada kesan negatif di kemudian hari.

Tetapi jika pengalaman seksual awal dicemari oleh episod yang menakutkan, seperti diketahui orang dewasa, eksploitasi, rasa malu, hukuman atau tekanan ke atas perbuatan itu (seperti sumbang mahram atau perkosaan), maka pengalaman seksual awal dapat menyebabkan disfungsi seks pada kemudiannya dalam kehidupan.

Risiko kehamilan

Pendedahan awal kanak-kanak kepada kandungan seksual dan mula bersetubuh, lebih-lebih lagi apabila mereka terlibat dalam seks berisiko tinggi. Penyelidikan menunjukkan bahawa kanak-kanak yang mempunyai hubungan seks pada umur 13 tahun lebih cenderung mempunyai pasangan seksual yang banyak, terlibat dalam persetubuhan yang kerap, mempunyai hubungan seks yang tidak dilindungi dan menggunakan dadah atau alkohol sebelum seks.

Dalam kajian oleh penyelidik Dr. Jennings Bryant, lebih daripada 66 peratus kanak-kanak lelaki dan 40 peratus kanak-kanak perempuan dilaporkan ingin mencuba beberapa tingkah laku seksual yang mereka lihat di media, yang meningkatkan risiko penyakit kelamin dan kehamilan yang tidak diingini.

Dari manakah tingkah laku ini muncul?

Penyelidikan telah lama diterbitkan bahawa remaja yang menonton filem atau mendengar muzik sambil minum, penggunaan dadah atau keganasan cenderung melibatkan diri dalam tingkah laku mereka sendiri.

Satu kajian pada 2012 menunjukkan bahawa filem mempengaruhi sikap dan tingkah laku seks remaja. Kajian yang diterbitkan dalam Psychological Science mendapati bahawa lebih banyak remaja terdedah kepada kandungan seksual dalam filem, sebelum mereka melakukan hubungan seks dan mereka lebih suka melakukan seks tanpa perlindungan.

Dalam kajian lain, kanak-kanak lelaki yang terdedah kepada media seksual eksplisit adalah tiga kali lebih mungkin terlibat dalam seks oral dan hubungan seks dua tahun selepas pendedahan daripada kanak-kanak lelaki yang tidak terdedah.

Gadis-gadis muda yang terdedah kepada kandungan seksual dalam media adalah dua kali lebih mungkin untuk melibatkan diri dalam seks oral dan satu setengah kali lebih cenderung melakukan hubungan seksual.

Penyelidikan juga menunjukkan bahawa remaja yang mendengarkan muzik dengan rujukan seks lebih cenderung untuk melakukan hubungan seks daripada mereka yang kurang terdedah.

Kenapa remaja lebih cenderung melakukan hubungan seks selepas terdedah kepada kandungan seksual di media?

Sama seperti kita membaca buku-buku tertentu dan menunjukkan filem pendidikan kepada anak-anak dengan harapan mereka belajar pengajaran, media menyediakan jenis pendidikan seks kepada golongan muda.

Mesej media menormalkan eksperimen seksual awal dan menggambarkan seks sebagai kasual, tanpa perlindungan dan tidak berbangkit, menggalakkan aktiviti seksual sebelum anak-anak bersekolah secara emosi, sosial atau intelek.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Artikel lain untuk anda

  media sosial

  Alamak! Instagram Buat Anda Teringin Nak Makan Makanan Tidak Sihat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 19/02/2020 . 3 minit bacaan