Perhimpunan Tabligh Di Masjid Sri Petaling ‘Hotspot’ COVID19 Sampai Tersebar Ke Negara Lain!

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 18/04/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Jumlah mereka yang disahkan positif setakat 18 Mac 2020 adalah seramai 790 individu. 568 daripada mereka dikaitkan dengan perhimpunan tabligh yang diadakan di masjid Sri Petaling pada hujung Februari lepas. 

Pengisytiharan perintah kawalan pergerakan dan amalan jarak sosial telah dilaksanakan ekoran peningkatan mendadak kes wabak korona virus (COVID) di seluruh negara. 

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

63,176

Disahkan

9,196

Sembuh

354

Kes Kematian
Peta sebaran

Jika dilihat dari sudut titik pusat jangkitan, kita boleh anggap perhimpunan tabligh di masjid Sri Petaling sebagai sumber utama yang menyebabkan jumlah kes positif melonjak naik. Ia bagaikan Wuhan di China atau Daegu di Korea Selatan.

Jadi apakah punca yang menjadi kepada titik mula penyebaran jangkitan di perhimpunan tabligh tersebut? Baca artikel ini untuk mengetahuinya dengan lebih lanjut.

Ikatan persaudaraan sesama muslim tidak perlu dizahirkan melalui kontak fizikal

masjid sri petaling

Dalam situasi wabak, semua perkara berkaitan dengan keintiman hubungan berubah 360 darjah daripada keadaan sebelum wabak. 

Jika anda menyayangi keluarga anda, jangan dekati mereka. Kalau anda risau akan keselamatan ibu bapa anda, usah pulang ke kampung. Jika anda ingin menunjukkan betapa sayangnya anda kepada isteri, tidurlah berasingan.

Berbeza dengan prinsip yang penulis sebutkan (amalan jarak sosial), apa yang berlaku di perhimpunan tabligh yang berlangsung di masjid Sri Petaling  bertentangan dengan konsep kawalan wabak virus korona baharu. Tanpa amalan jarak sosial, kita tidak tahu situasi sebenar dan berapa ramai individu yang telah dijangkiti.

Baca juga:

PKP Disambung BERSEBAB Untuk Perangi COVID-19, Ini 29 Langkah Cegah Virus- PASTI BERHASIL!

Apa yang kita tahu adalah, mereka tidak mengendahkan saranan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) dan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM). Atau mungkin mereka terlupa sepenuhnya yang mana kini nasi sudah menjadi bubur.

Menurut salah seorang peserta yang berasal dari Kemboja, tiada peringatan berkenaan dengan amalan cuci tangan secara kerap dan tiada pengumuman berkenaan dengan etika semasa wabak yang diumumkan sepanjang perhimpunan berlangsung.

Daripada 16,000 peserta yang hadir, hampir 14,000 merupakan rakyat Malaysia. Walau bagaimanapun, hanya separuh daripada jumlah tersebut yang menghadiri ujian saringan COVID.

Seusai perhimpunan tersebut, peserta segera bergerak pulang, ini sekali gus meningkatkan risiko penularan ketika mereka bergaul dengan ahli keluarga mereka.

Negara jiran seperti Brunei telah mengesahkan 50 kes positif daripada 56 peserta yang diuji, Kemboja 13, Singapura 5 dan Thailand, sekurang-kurangnya 2.

Sentuhan tangan, ke badan dan seterusnya ke muka. Ini perjalanan korona virus menuju jangkitan di masjid Sri Petaling 

perhimpunan tabligh

Kebanyakan individu menyentuh muka pada kekerapan yang tidak disangkakan. Ia merupakan satu tindakan separuh sedar dan tabiat ini boleh dieksploitasi oleh korona virus untuk menyebabkan jangkitan.

Kajian yang dijalankan di sebuah universiti di Australia pada tahun 2015 telah menunjukkan secara puratanya, subjek menyentuh muka sebanyak 23 kali. Hampir separuh daripada kawasan yang disentuh melibatkan kawasan hidung, mata dan mulut. 

Baca juga

16x Pegang Muka Sendiri Dalam Sehari, Ia Mungkin Punca Jangkitan COVID-19!

Ini merupakan satu model transmisi jangkitan yang membimbangkan apatah lagi dalam situasi perhimpunan tersebut. Kadangkala tanpa sedar kita akan menyentuh dagu sewaktu berfikir, bermain dengan rambut dan menggosok mata. Itu belum kira jika ada yang memicit jerawat.

Bersalaman dan berpelukan merupakan perkara biasa dalam interaksi saudara muslim. Perkara tersebutlah yang menjadi kebimbangan dan apa yang lebih merungsingkan adalah pengesanan kontak selepas berakhirnya perhimpunan tersebut.

Terdapat juga isu berkenaan dengan peserta yang hadir dari China dan Korea, dua titik pusat utama bagi jangkitan wabak korona virus. Pelbagai gambar berkaitan dengan perhimpunan tersebut yang dikongsikan melalui media sosial menunjukkan peserta berkongsi makanan dan berada pada jarak rapat. 

Inilah gambar yang menunjukkan 1001 punca kepada penularan wabak korona virus. 

Perhimpunan di masjid Sri Petaling, tindakan tidak bertanggungjawab untuk atasi wabak korona virus

masjid sri petaling

KKM sedang berhempas pulas merawat, mengasingkan dan berkorban masa, tenaga dan nyawa dalam memastikan tiada penularan virus berlaku semenjak bermulanya wabak. Namun tidak dinafikan bahawa usaha mereka terbatas. 

Penganjuran perhimpunan tersebut ketika wabak korona virus sedang melanda dunia boleh dianggap sebagai langkah tidak bertanggungjawab oleh pihak penganjur. 

Aktiviti keagamaan seharusnya dilakukan bagi mendekatkan diri kepada tuhan. Namun apabila ia berpotensi untuk memudaratkan individu lain dan tetap dianjurkan, itu merupakan satu tindakan yang tidak mengendahkan kepentingan sejagat.

Walau bagaimanapun, jika dilihat pada sudut pandang pihak penganjur pula, tiada arahan pembatalan yang dibuat oleh pihak kerajaan pada masa itu. Salah seorang peserta berusia 44 tahun yang disahkan positif kecewa dengan diagnosis yang diterimanya.

Menurutnya, kerajaan seharusnya bergerak aktif membatalkan perhimpunan tersebut. Namun, apakan daya, pada saat perhimpunan itu berlangsung rakyat di seluruh negara sedang memberikan perhatian sepenuhnya kepada perlantikan Perdana Menteri baharu.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin telah mengharamkan aktiviti perhimpunan dan berkumpulan, namun perkara tersebut hanya dibuat pada 13 Mac 2020.

Terdahulu, KKM hanya mampu memberikan nasihat kepada seluruh rakyat Malaysia agar mengurangkan aktiviti di tempat awam. Semua individu digalakkan untuk membasuh tangan secara kerap dan memakai topeng muka jika sakit.

Konklusi

Cara Yang Betul Untuk Elak Jangkitan Bakteria & Virus

Wabak Novel Virus Korona (2019nCoV) boleh berjangkit antara manusia? Oh, tidak! Pastikan kalian pakai topeng muka dengan betul, ya!Ketahui mengenai koronavirus di: http://bit.ly/31dLjPj#ncov2019 #koronavirus #HelloHealthGroup #hellodoktor #HelloHealthCoronavirus

Posted by Hello Doktor on Friday, January 31, 2020

Ada dalam kalangan peserta yang menghadiri perhimpunan tabligh di masjid Sri Petaling enggan menjalani ujian dan menyerahkan nasib mereka sepenuhnya kepada tuhan.

Itu merupakan konsep yang salah memandangkan tiada usaha yang dibuat oleh individu tersebut untuk menghindarkan orang lain daripada berjangkit.

Jika anda merupakan salah seorang peserta, segeralah ke hospital bagi mendapatkan pemeriksaan lanjut. Apa yang sudah terjadi biarkan berlalu, yang penting kita usaha untuk menjaga kemaslahatan penduduk setempat.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

#HelloHealthGroup, #HelloDoktor, #HelloHealthCoronaVirus

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Penghidap Trauma PTSD Terkesan Dengan Pandemik COVID-19! Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Wabak koronavirus masih membelenggu seluruh dunia. Malah kes-kes mental dilihat semakin mencanak naik, tidak terkecuali gangguan stres pasca trauma (PTSD).

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 05/11/2020 . 3 minit bacaan

  GEMPAR! Kajian Terbaharu Temui Virus COVID-19 Mungkin Boleh Sebabkan Diabetes Jenis 1

  Tahukah anda, kajian terbaharu menyatakan bahawa diabetes anak atau diabetes kanak-kanak ini boleh berlaku disebabkan jangkitan virus COVID-19?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diabetes Jenis 1, Kencing Manis 02/11/2020 . 3 minit bacaan

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Kini, Malaysia digemparkan dengan wabak COVID-19 gelombang ketiga. Bolehkah individu mendapat jangkitan buat kali kedua? Klik artikel untuk jawapannya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Coronavirus, COVID-19 19/10/2020 . 3 minit bacaan

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Kita semua tahu bahawa suhu badan manusia perlu diperiksa sebelum masuk sesuatu tempat angkara COVID-19. Selain di dahi, bolehkah scan di tangan?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Coronavirus, COVID-19 08/10/2020 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  pilihan raya umum

  Jika PRK Batu Sapi Terpaksa Dilaksanakan, Patuhi 10 SOP Ini Elak Jangkitan COVID-19

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 19/11/2020 . 4 minit bacaan
  penutup mulut dan hidung

  Pelindung Muka Tanpa Mask, Belum Tentu Selamat! Masih Ada Risiko Terkena COVID-19!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 17/11/2020 . 3 minit bacaan
  wabak penyakit dan pelajar

  Angkara COVID-19, Perubahan Proses Pembelajaran Dari Kelas Ke Online Beri Kesan Pada Prestasi Pelajar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 16/11/2020 . 3 minit bacaan
  virus corona

  Bukan Pro Wanita, Tapi Ada Kajian Kata Perempuan Lebih Patuh Perangi COVID Berbanding Lelaki?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 09/11/2020 . 3 minit bacaan