Adakah Coronavirus Turut Menjangkiti Kanak-kanak?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang coronavirus di Malaysia, sila dapatkannya di sini.

Rata-rata laporan tentang jangkitan coronavirus melibatkan individu dewasa. Bagaimana pula dengan impak coronavirus pada kanak-kanak? Adakah si kecil kurang berisiko untuk dijangkiti virus korona ini?

Perkembangan Terkini COVID-19
Negara: Malaysia
Statistik Kes

22,957

Disahkan

9,196

Sembuh

199

Kes Kematian
Peta sebaran

Coronavirus pada kanak-kanak

Sehingga kini, masih tiada sebarang maklumat lengkap mengenai demografi usia mangsa wabak novel coronavirus atau 2019-ncov ini. 

Walau bagaimanapun, berdasarkan penularan wabak virus korona sebelum ini, kanak-kanak dilaporkan sebagai individu yang jarang dijangkiti. Tahukah anda mengapa ia terjadi? 

Sebagai ibu bapa, pastinya lahir rasa bimbang mengenai penularan wabak korona yang menyerupai simptom jangkitan pneumonia ini. Hal ini berikutan kerana, jangkitan virus korona telah menjangkiti ribuan individu yang bukan sahaja melibatkan penduduk di China, tetapi juga negara-negara lain.

Berdasarkan penyelidikan yang diterbitkan dalam jurnal Emerging Infectious Diseases pada tahun 2010, jangkitan coronavirus pada kanak-kanak amat jarang sekali untuk berlaku. 

Menurut saintis dari Itali yang melakukan kajian ini, jangkitan yang disebabkan oleh HCoV (Human coronavirus) pada kanak-kanak hanya akan mengakibatkan wujudnya masalah jangkitan saluran pernafasan (respiratory tract infections).

Malahan, Pusat Kawalan Dan Pencegahan Penyakit (Centers for Disease Control and Prevention – CDC) menyatakan jangkitan SARS pada kanak-kanak mempunyai peratusan yang rendah, iaitu kurang daripada 5% daripada jumlah keseluruhan kes SARS.

Dari tahun 2004 hingga sekarang, masa belum ada laporan yang melibatkan jangkitan coronavirus, khususnya SARS yang menyerang bayi mahupun kanak-kanak. Namun, ia tidak bermakna golongan ini tidak terdedah kepada risiko. Masih wujud risiko, cuma ia adalah dalam jumlah yang rendah.

Dalam satu kajian yang diterbitkan jurnal Nature Medicine pada hari Jumaat lalu, pengkaji dari Guangzhou Women and Children’s Medical Centre di Guangdong mendapati dalam hampir 10 kanak-kanak yang diperiksa, 5 daripada mereka batuk, 4 sakit tekak, manakala lagi 3 dan 2 kanak-kanak mengalami cirit-birit dan selsema.

“Pemeriksaan x-ray dada mendedahkan simptom ini serupa seakan pneumonia, mengesahkan tanda jangkitan seperti pada orang dewasa.”

Walau bagaimanapun, kesemua kanak-kanak telah sembuh dan tidak memerlukan sokongan pernafasan atau rawatan di unit rawatan rapi pun!

Researchers in Guangdong looked at the cases of 10 children infected with the coronavirus. Photo: EPA-EFE

Mengapa coronavirus jarang menjangkiti kanak-kanak?

Ini antara sebab mengapa virus korona jarang menjangkiti kanak-kanak mahupun bayi:

1 – Pertama

Penularan wabak coronavirus pada kanak-kanak jarang berlaku kerana kebanyakan tempat berlakunya penyebaran ini adalah di hospital. Keadaan ini sekaligus menjadi punca mengapa kakitangan kesihatan dan individu dewasa lebih terdedah kepada jangkitan virus corona.

Kan terdapat peraturan yang tidak membenarkan kanak-kanak mengunjungi atau menziarahi pesakit di hospital.

2 – Kedua

Kanak-kanak dalam lingkungan usia 2.5 hingga 3.5 tahun dikatakan mempunyai antibodi yang kuat dalam melawan HCoV. Ia menjadi antara faktor mengapa kes jangkitan virus korona yang melibatkan kanak-kanak adalah rendah dan lebih cenderung kepada kanak-kanak yang lebih dewasa dan remaja.

Artikel berkaitan:

Kuatkan Sistem Imun Badan Anda Untuk Mencegah COVID-19 Dengan 8 Makanan Ini!

Simptom virus korona pada kanak-kanak

Simptom coronavirus pada kanak-kanak adalah tidak jauh berbeza dengan individu dewasa. Ia hampir sama dengan selesema atau flu yang muncul setelah dua hingga empat hari dijangkiti.

Kebiasaannya simptom yang berlaku tidaklah begitu teruk. Berikut antara simptom yang boleh dikenal pasti untuk rawatan awal:

 • Bersin dan batuk
 • Hidung berair
 • Demam
 • Pernafasan pendek dan cepat
 • Sakit tekak
 • Asma 

Tanda di atas mungkin hampir sama dengan penyakit lain. Walau bagaimanapun, ia tidak bermakna anak anda tidak dijangkiti virus korona. 

Jadi sekiranya anda melihat simptom seperti jangkitan virus korona berlaku kepada anak anda, sebaiknya lakukan pemeriksaan dan rawatan doktor dengan segera. Ia sudah tentu dapat menghindari sebarang risiko jangkitan yang lebih kritikal. 

Kerap mencuci tangan kurangkan kesan coronavirus pada kanak-kanak

Galakkan si kecil untuk kerap mencuci tangan sebelum makan, selepas menggunakan bilik air, serta selepas batuk dan juga bersin. Seeloknya, ajar anak untuk mencuci tangan dengan air dan sabun bersama teknik mencuci tangan yang betul.

Jika si kecil sudah boleh memahami apa yang anda katakan, anda boleh menggunakan gel pembersih tangan sebagai salah satu cara lain untuk membantu mencegah jangkitan virus.

Dalam keadaan tertentu, selepas melawat sesetengah tempat atau melakukan beberapa perkara, anda perlu memastikan anak anda membasuh tangan.

Antara tempat yang dimaksudkan adalah:

1. Taman permainan

Walaupun, ada pakar yang mengatakan pendedahan kepada bakteria daripada tanah baik untuk kanak-kanak, namun itu tidak bermakna anda harus memandang remeh kemungkinan yang boleh berlaku. 

Ini kerana terdapat risiko untuk dijangkiti tetanus melalui luka pada kulit, jadi pastikan anda sentiasa pantau si kecil ketika bermain di taman permainan.

2. Haiwan peliharaan

Tidak dinafikan si kecil memang gemar untuk menyentuh haiwan peliharaan seperti kucing mahupun anjing. Keadaan ini sekali gus meningkatkan risiko anak untuk dijangkiti bakteria, virus dan parasit melalui najis, air liur mahupun bulu haiwan tersebut.

Lebih membimbangkan, alat mainan dan juga bekas makanan haiwan merupakan tempat sarang pembiakan bakteria Salmonella dan E.coli. 

Anda pastinya sukar untuk menolak keinginan si kecil membelai haiwan peliharaan. Jadi anda perlu pastikan anak mencuci tangan sebaiknya sejurus selepas bermain dengan haiwan peliharaan.

3. Pusat membeli-belah

Pemegang eskalator, panel butang lif, permainan arked serta tempat makan di medan selera merupakan antara tempat pembiakan bakteria yang sangat ideal. Jadi sentiasa pastikan anda mencuci tangan si kecil. 

Walaupun Dah Boleh Keluar Bekerja, Jangan Ambil Mudah! Pakai Topeng Muka Di 3 Lokasi Ini!

Sekiranya anda perlu menggunakan kerusi makan bayi, pastikan anda lap terlebih dahulu dengan menggunakan tisu atau semburan antibakteria sebelum meletakkan si kecil di dalamnya. Biarlah jika ada yang menganggap anda paranoid, tetapi kesihatan anak merupakan satu perkara utama yang tidak boleh dikompromi.

Akhir kata

Walaupun mungkin risiko virus ini kepada kanak-kanak adalah rendah, namun hakikatnya virus korona ini boleh menjangkiti sesiapa sahaja tanpa mengira peringkat usia. Ia boleh berlaku kepada bayi, kanak-kanak mahupun individu dewasa. Maka aspek penjagaan kebersihan diri dan pemakaian topeng muka adalah amat digalakkan.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis, atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bahasa Isyarat Bukan Hanya Untuk OKU, Orang Biasa Juga Kena Belajar! Ini Sebabnya

  Orang kelainan upaya (OKU) mempunyai cara yang tersendiri untuk memahami sesuatu perkara dan bertindak balas, melalui penggunaan bahasa isyarat.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Pusat Kesihatan, Keadaan Telinga, Hidung/Tekak 22/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ramai Ibu Bersalin Tahun 2020, Sebelum Melawat Baby Baru Lahir, Ambil Tahu 6 Perkara Ini Dulu!

  Pasti ramai yang rasa teruja ketika melawat ibu bersalin dan bayi yang baru lahir. Jika anda ingin melawat, jom ikuti 7 tip ketika melawat bayi.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Kehamilan, Kelahiran Bayi 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Risiko Wanita PCOS Hamil, Boleh Membahayakan Bayi? Ada Kesan Juga Pada Jantina Si Manja?

  Wanita hamil dengan sindrom ovari polisistik dikatakan boleh memberi kesan kepada jantina bayi dalam kandungan, adakah ia benar?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 17/09/2020 . 3 minit bacaan

  Selamat Ke Penyaman Udara Untuk Si Manja? Sebelum Buka Aircond Dalam Bilik Bayi, Baca Ini Dulu!

  Ramai yang percaya bahawa pendingin hawa bahaya untuk bayi. Tapi, betul ke? Penggunaan penyaman udara sebenarnya boleh buatkan bayi tidur dengan lebih lena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 15/09/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  virus corona

  Sudah Sembuh Daripada COVID-19? Anda Belum Boleh Tarik Nafas Lega! Ini Sebabnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 19/10/2020 . 3 minit bacaan
  puting kosong

  Puting Kosong, Objek Ajaib Menenangkan Si Manja! Tapi Ia Boleh Buat Gigi Bayi Jongang?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 13/10/2020 . 3 minit bacaan
  suhu badan manusia

  Angkara Mahu Cepat, Ramai Yang Suka Scan Suhu Pada Tangan, Tepat Ke Bacaannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 2 minit bacaan
  tulisan tangan

  Periksa Tulisan Anak Anda! Kalau Kurang Cantik, Ia Mungkin Tanda Awal Si Kecil Alami ADHD

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/10/2020 . 3 minit bacaan