home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Polio: Penyakit Bersejarah

Polio: Penyakit Bersejarah

Polio adalah sejenis jangkitan virus. Di Malaysia, tiada lagi penyakit ini dilaporkan sejak Oktober tahun 2000. Terima kasih kepada vaksin yang telah membantu mengurangkan serta menghapuskan kes ini di hampir seluruh dunia. Hanya di beberapa negara sahaja kes masih dilaporkan termasuk Afghanistan, Nigeria dan Pakistan.

Bagaimana ia merebak?

Penyakit ini disebabkan oleh poliovirus. Ia sangat mudah berjangkit. Virus tersebut hidup di dalam tekak dan usus orang dijangkiti. Ia masuk melalui mulut, dan tersebar melalui sentuhan dengan najis atau kadangkala melalui air liur.

Jangkitan berlaku apabila memegang najis orang yang dijangkiti atau barang-barang yang dicemari oleh najis tersebut, kemudian menyentuh mulut.

Apa yang berlaku pada pesakit?

Majoriti daripada jangkitan tidak menunjukkan apa-apa simptom, tetapi virus masih boleh tersebar meskipun tiada sebarang tanda atau simptom.

Sekitar 1 daripada 4 yang dijangkiti mengalami simptom seperti selesema selama 2 hingga 5 hari:

  • Sakit tekak.
  • Demam.
  • Penat.
  • Mual.
  • Sakit kepala.
  • Sakit perut.

Sebahagian kecil daripada jangkitan menyebabkan simptom lebih serius yang menjejaskan otak dan urat saraf tunjang:

  • Paraesthesia (rasa seperti dicucuk jarum pada kaki).
  • Meningitis (radang selaput otak).
  • Lumpuh atau lemah pada kaki, tangan atau kedua-duanya.

Perkara yang paling bahaya adalah lumpuh kerana ia boleh menyebabkan ketidakupayaan kekal. Jika otot pernafasan terjejas, pesakit mungkin terpaksa menggunakan alat bantuan pernafasan seumur hidup. Kes seperti ini juga disebut sebagai poliomyelitis.

Kanak-kanak yang pernah menghidap polio mungkin mengalami sakit, lumpuh atau lemah otot selepas 15 hingga 40 tahun. Ini disebut sebagai sindrom pasca polio (post-polio syndrome).

Kesimpulannya, ada 3 jenis jangkitan polio: bukan lumpuh (nonparalytic), lumpuh (paralytic/poliomyelitis) dan sindrom pasca polio (post-polio syndrome).

Vaksin mengubah segala-galanya

Sebelum kewujudan vaksin, pesakit polio hanya diberikan rawatan sokongan. Bagi yang mengalami lumpuh, kecacatan tersebut terpaksa dihadapinya seumur hidup.

Jonas Salk telah mencipta vaksin pertama bagi penyakit ini pada tahun 1955. Dalam 5 tahun selepas itu pada 1960, Albert Sabin pula memperkenalkan vaksin yang diambil melalui mulut bagi menggantikan yang lama.

Pada tahun 1988, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memulakan usaha menghapuskan polio dengan memastikan semua kanak-kanak menerima vaksin. Hasilnya, hampir 100% kes berjaya dikurangkan dalam tempoh tidak sampai setengah abad, iaitu daripada 350,000 (1988) kepada 22 kes (2017).

Tidak mustahil juga penyakit seperti campak, beguk, tuberkulosis dan hepatitis dapat dihapuskan melalui vaksin. Syaratnya, anda perlu berikan anak anda vaksin!

Baca juga:

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Gambar penulis
Maklumat perubatan disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
Disemak pada 03/08/2018
x