Laporan WHO Berkaitan Perbelanjaan Kesihatan Global: Kenapa Rakyat Masih Berbelanja Tinggi?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Dalam misi menuju liputan kesihatan universal, minggu ini, Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) telah memperincikan laporan terbaru mereka berkaitan perbelanjaan kesihatan global bertajuk ‘Public Spending on Health: A closer look at global trends’. Perlu difahami dahulu perbelanjan kesihatan ini terdiri daripada perbelanjaan kerajaan, perbelanjaan pesakit sendiri, sumber daripada insuran kesihatan sukarela, program kesihatan majikan atau syarikat dan juga badan bukan kerajaan.

Kebangkitan Negara-Negara Berpendapatan Rendah Dan Sederhana

Dapatan daripada kajian ini adalah perbelanjaan kesihatan telah meningkat pada kadar yang lebih pantas daripada kadar perkembangan ekonomi global dan dianggarkan perbelanjaan kesihatan global keseluruhan mewakili 10% daripada keluaran kasar global. Hal ini benar khususnya untuk negara berpendapatan rendah dan sederhana di mana perbelanjaan mereka meningkat 6% setiap tahun berbanding negara berpendapatan tinggi iaitu sebanyak 4% setiap tahun.

Apabila angka-angka ini diteliti, satu trend perbelanjaan dikenalpasti – terdapat peningkatan perbelanjaan domestik biayaan kerajaan dalam negara berpendapatan rendah dan sederhana dan penurunan dalam pembiayaan luar khususnya untuk negara berpendapatan sederhana. Kebergantungan terhadap perbelanjaan sendiri turut menurun serata dunia namun pada kadar yang perlahan. Pembiayaan yang beransur-ansur diambil alih kerajaan ini turut selari dengan perkembangan saiz ekonomi sesuatu negara. Dalam negara berpendapatan sederhana, purata perbelanjaan per kapita adalah pada RM 240 untuk negara berpendapatan rendah bawahan dan RM 1080 untuk negara berpendapatan sederhana atasan.

Kenapa Kita Masih Berbelanja Besar?

Apa yang kita mampu berpuas hati dengan adalah sistem kesihatan yang bergantung lebih banyak pada kerajaan memberi perlindungan kewangan yang lebih baik dan liputan servis-servis asas yang lebih menyeluruh. Trend ini juga bagus kerana ianya selari dengan matlamat perkembangan lestari dan liputan kesihatan universal. Walaupun angka-angka ini memberi gambaran perkembangan dan peningkatan yang memberangsangkan, terdapat beberapa langkah yang masih perlu diambil untuk menjadikan akses kepada kesihatan lebih sama rat. Penyelesaian isu ini berkait rapat dengan betapa effisyen peruntukan untuk perbelanjaan awam dilaksanakan.

Apabila perbelanjaan kerajaan terhadap kesihatan meningkat, kemungkinan untuk penduduknya jatuh ke kemiskinan akibat ingin mendapatkan servis kesihatan, berkurang. Tetapi, pembiayaan kerajaan hanya dapat mengurangkan ketidaksamarataan dari segi akses apabila peruntukan tersebut disalurkan dengan penuh ketelitian dan perancangan. Dalam negara berpendapatan rendah dan sederhana, data terbaru menunjukkan bahawa kebanyakkan negara, lebih daripada separuh pembiayaan kesihatan diperuntukan untuk kesihatan primer namun kurang 40% daripada nilai tersebut datang daripada kerajaan.

Khusus untuk negara berpendapatan rendah, pembiayaan luar masih diperlukan walaupun peratusan pembiayaan luar telah turun kepada kurang daripada 1% daripada perbelanjaan kesihatan global. Mereka masih memerlukan pembiayaan luar untuk kos immunisasi dan juga untuk respon kepada pandemik penyakit dan hampir 50% daripada jumlah pembiayaan luar digunakan untuk 3 penyakit sahaja iaitu Tuberkulosis, HIV dan juga Malaria.

Dalam menghayati ulang tahun ke-40 deklarasi Alma Ata dan juga deklarasi Astana yang lepas, laporan WHO baru-baru ini menyentuh tentang langkah-langkah yang boleh diambil oleh penggubal polisi, akedemia perubatan dan masyarakat secara menyeluruh dalam membantu mengukuhkan lagi kelancaran sistem kesihatan negara masing-masing.

“Peningkatan perbelanjaan domestik adalah asas kepada mencapai liputan kesihatan universal dan juga misi pembanguan lestari yang berkaitan dengan kesihatan,” kata Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, Pengarah Awam WHO. Tambahnya lagi, “Perbelanjaan kesihatan bukanlah satu kos yang bersifat kerugian, sebaliknya, ianya adalah pelaburan dalam mengurangkan kemiskinan, meningkatkan perkerjaan, produktiviti, pembentukan ekonomi menyeluruh dan masyarakat yang sihat, selamat dan adil.”

Baca laporan penuh di sini

Hello Health Group tidak memberi nasihat perubatan, diagnosis mahupun rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Azam 2021 Mahu Tingkatkan Kesihatan Mental, Ingin Jayakannya, Guna 5 Tip Ini!

  Apa azam tahun baru kalian? Adakah mahu menuju kesihatan mental yang lebih terjamin? Jika ya, jom klik untuk tahu tip menjayakannya pada tahun depan!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 18/12/2020 . 3 minit bacaan

  Awas, Nyawa Mungkin Melayang Jika Anda Berlengah Rawat Apendiks!

  Anda sakit apendiks tapi tak mahu dapatkan rawatan lagi? Jangan begitu, tindakan itu boleh menyebabkan masalah kesihatan lain, bahkan mungkin meragut nyawa!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Penyakit Perut/Gastrousus, Pusat Kesihatan 18/12/2020 . 3 minit bacaan

  Anak Kecil Lebih Mudah Dapat Sakit TB? Ini Beza Serangan TB Untuk Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Adakah terdapat perbezaan yang ketara jika penyakit tuberkulosis atau penyakit TB menjangkiti kanak-kanak dan juga orang dewasa?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz

  Tuberkulosis Bukan Kanser Paru-Paru. Ini Perbezaan Di Antara Kedua-Duanya

  Tuberkulosis dan kanser paru-paru adalah dua penyakit yang berbeza. Penting buat anda untuk mengetahuinya memandangkan ia mempunyai protokol yang berbeza.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kanser, Kanser Paru-Paru 27/10/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  manfaat hubungan sihat

  Ini Manfaat Kesihatan Jika Jaga Silaturahim, Antaranya Panjang Umur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit strok

  Kenali Penyakit Strok Dengan Lebih Mendalam- Ini Jenis, Penyebab & Rawatan Angin Ahmar

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 5 minit bacaan
  hikmah perkahwinan

  Ini Sebab Mengapa Lelaki Kena Kahwin, Bukan Untuk Nafsu Saja, Tapi Ada Kaitan Dengan Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 31/12/2020 . 3 minit bacaan
  kepentingan tidur untuk kesihatan

  Selalu Tak Cukup Tidur? Ini Sebab Mengapa Tidur Malam Penting Untuk Kesihatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 29/12/2020 . 4 minit bacaan