Kebakaran Hutan di Indonesia, Adakah Malaysia Terjejas?

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Kebakaran hutan di Riau dikatakan telah membakar tanah gambut seluas 3,808 hektar. Kawasan ini juga dilitupi asap atau jerebu. Disebabkan keadaan ini, Indonesia mengerahkan ribuan anggota keselamatan memadam, kebakaran hutan selepas pengisytiharan darurat di enam wilayah di kepulauan Sumatera dan wilayah Kalimantan di Borneo.

Berdasarkan laporan BH Online, jurucakap Agensi Mitigasi Bencana Nasional, Agus Wibowo berkata, jumlah titik panas yang meningkat dengan 124 daripadanya disifatkan cukup kuat boleh menyebabkan kebakaran di seluruh negara. 

Katanya, kerajaan telah mengisytiharkan darurat di wilayah Riau, Sumatera Selatan, Kalimantan Barat, Jambi, Kalimantan Selatan dan Kalimantan Tengah yang mempunyai tanah gambut mudah terbakar.

Justeru, pihak berkuasa mengerahkan seramai 5,679 anggota tambahan ke lima wilayah dengan membabitkan kerjasama antara tentera, polis dan agensi mitigasi. Selain itu,  turut dikerahkan ialah pesawat yang mampu melakukan operasi bom air. Di Riau, pihak berkuasa bencana menyediakan 17 helikopter dan 10 lagi dibantu syarikat swasta, tentera dan kementerian perhutanan. Dan pihak berkuasa tempatan juga telah mengagihkan topeng muka kepada penduduk.

Menurut laporan newsflare, kebakaran biasanya disebabkan oleh percubaan membersihkan tanah untuk pertanian, kadang kala untuk perladangan kelapa sawit. Tetapi dengan tanah di bawahnya selalunya terdiri daripada gambut, yang mana apabila terbakar ia menjadi tidak terkawal selama berbulan-bulan. 

Kebakaran Riau: Adakah Malaysia Terjejas?

Menerusi temubual di talian Astro Awani, Timbalan Ketua Pengarah (Operasi) Jabatan Meteorologi (MET) Malaysia, Muhammad Helmi Abdullah berkata,sebenarnya jerebu atau kebakaran hutan yang berlaku di Indonesia khususnya Sumatera memberi kesan kepada negara. Jika diperhatikan cuaca di beberapa kawasan terutama di Lembah Kelang, Negeri sembilan, Pulau Pinang dan Butterworth.

Katanya, ketampakan (had penglihatan) menurun disebabkan oleh faktor jerebu itu. Walaupun tidak dinafikan ada juga jerebu di negara berlaku disebabkan oleh kebakaran dan titik panas di negara kita. Tetapi berdasarkan ramalan MET, pergerakan asap atau jerebu itu, ianya berasal dari Sumatera, khususnya mempengaruhi kawasan yang disebutkan tadi.

Menurutnya lagi, memandangkan sekarang masih mengalami tiupan angin barat daya, tiupan angin itu meningkat kelajuannya sedikit sehingga beberapa hari akan datang, pihaknya menjangkakan keadaan jerebu akan berterusan sehingga tujuh hari kehadapan. Cuaca agak kering dan stabil menyebabkan keadaan berterusan. Jadi, itu adalah penilaian dan ramalan dari MET Malaysia berdasarkan situasi semasa.

Tip Menghadapi Jerebu

Pencemaran udara boleh menyebabkan kesan buruk kepada kesihatan manusia. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah menamakan pencemaran udara sebagai risiko kesihatan alam sekitar terbesar di dunia. Terdapat 3 langkah pencegahan utama iaitu dengan mendidik diri sendiri tentang masalah jerebu, ubah aktiviti harian anda untuk mengelakkan kesan lebih buruk dan amalkan diet sihat supaya badan anda dapat membaiki diri setelah terdedah kepada kesan jerebu. Oleh itu, amalkan tip berikut untuk menangani masalah jerebu:

Ketahui keadaan jerebu semasa

Semak indeks pencemaran udara yang dilaporkan daripada masa ke masa untuk mengetahui tahap pencemaran udara di kawasan anda. Layari laman web APIMS (Air Pollutant Index of Malaysia) untuk mengetahui indeks pencemaran udara (IPU) semasa. Baca berita dan ambil tahu sebarang kemerosotan dalam kualiti udara agar anda dapat bersiap sedia.

Lindungi diri anda daripada pencemaran

Sekiranya anda mendapati indeks IPU berada dalam julat berbahaya (300 ke atas), elakkan keluar daripada rumah. Berada di luar boleh meningkatkan risiko penyakit paru-paru, serangan jantung, asma dan masalah kesihatan lain.

Semasa berada di luar rumah, pakai topeng muka untuk mengurangkan penyerapan bahan tercemar dalam udara. Kurangkan aktiviti luar dan gunakan laluan yang jauh daripada kawasan padat kerana kualiti udara lebih rendah di jalan raya yang sesak berbanding kawasan kediaman yang tenang. Anda juga patut elakkan merokok atau pergi ke kawasan merokok.

Semasa berada di dalam rumah, pasang penapis udara, tutup pintu dan tingkap serta bersihkan rumah menggunakan vakum dan kain basah untuk mengelakkan sebarang habuk dan bawaan jerebu yang membahayakan kesihatan. Anda juga digalakkan untuk membasuh tangan dan mandi dengan kerap. Selain itu, anda boleh meletakkan tumbuhan dalam rumah untuk membantu pengudaraan.

Diet sihat untuk melindungi diri

Ubah gaya pemakanan anda untuk membantu paru-paru bertahan daripada kesan-kesan pencemaran udara. Beberapa kajian mendapati sesetengah makanan kaya vitamin boleh membantu badan anda menjadi lebih berdaya tahan. Tingkatkan pengambilan makanan yang kaya dengan Vitamin A dan beta-karoten. Nutrisi ini membantu pembentukan dan penyelenggaraan membran mukus yang melapisi saluran pernafasan dan pencernaan, menjadikannya lebih tahan terhadap jangkitan. Sumber yang baik termasuklah marjerin, mentega, ubi keledek, lobak merah dan hati.

Makan makanan kaya Vitamin C. Vitamin ini membantu membentuk bahan penyambung dan menguatkan saluran darah, membantu anda sembuh lebih cepat. Sumber yang baik termasuklah oren, mangga, brokoli dan betik.

Banyakkan Vitamin E dalam diet anda. Nutrisi ini melindungi daripada kerosakan sel, meningkatkan bekalan oksigen ke sel dan dengan itu, menguatkan sistem imun. Selenium daripada telur, bawang, dan ikan pula dikatakan dapat melindungi paru-paru dan hati anda daripada radikal bebas.

Oleh itu, untuk mendapatkan nutrisi yang diperlukan untuk membantu tubuh menghadapi jerebu yang melanda, perbanyakkan buah-buahan dan sayuran dalam diet dan minum air dengan banyak untuk membantu badan menyingkirkan bahan tercemar yang diserap tubuh anda.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Buat Penunggang Motosikal, Ketahui Bahaya Jerebu Kepada Anda!

  “Eh, kenapa pakai topeng muka hari ini, kamu tidak sihat?”. Tanya Wazir kepada Nazrah apabila tiba sahaja di pejabatnya yang terletak di pusat bandar raya yang paling sibuk di Malaysia, Kuala Lumpur. Ini merupakan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Tips Kesihatan, Gaya Hidup Sihat 19/09/2019 . 2 minit bacaan

  4 Jenis Makanan Baik Bantu Anda Elak Bahaya Jerebu

  Terdapat beberapa jenis makanan yang boleh membantu meningkatkan sistem imun tubuh anda terutama ketika jerebu datang melanda. Ikuti panduan berikut

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 19/09/2019 . 3 minit bacaan

  Jerebu Lagi? Kesannya Kepada Kesihatan

  Masalah jerebu di Asia Tenggara dipercayai berpunca daripada kebakaran hutan di Indonesia dan sukar dikawal terutamanya sewaktu cuaca kering dan panas.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa

  EU Bersetuju Mengharamkan Plastik Pakai Buang Untuk Mengurangkan Pencemaran Laut

  Tiada lagi barang plastik pakai buang dan sekali guna seperti straw dan cawan polisterin di Eropah selepas Kesatuan Eropah (EU) bersetuju untuk mengharamkannya menjelang tahun 2021 dalam usaha untuk mengurangkan ...

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Shelby
  Ditulis oleh Muhamad Firdaus Rahim
  Berita, Berita Antarabangsa 28/12/2018 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rambut mudah gugur

  MENGEJUTKAN! Udara Luar Kotor Buat Rambut Anda Mudah Gugur!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 21/11/2019 . 3 minit bacaan
  minuman panas

  Bahayanya Minuman Panas! Jika Tertumpah, Kulit Anak Anda Boleh Melecur

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 03/11/2019 . 3 minit bacaan
  Kata IPU Rendah Tapi Kenapa Rasa Berdebu

  Jerebu: IPU Dah Rendah Tapi Kenapa Pulak Ramai Yang Sakit?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 24/09/2019 . 2 minit bacaan
  pernafasan

  Sakit Mata Atau Alami Masalah Berkaitan Pernafasan? Ia Mungkin Angkara Jerebu

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 20/09/2019 . 2 minit bacaan