Gesaan WHO Berkenaan Sekatan Pengiklanan, Promosi dan Penajaan Industri Tembakau

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 09/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) baru-baru ini menggesa agar kerajaan-kerajaan mengenakan sekatan keatas sebarang pengiklanan, promosi dan penajaan oleh produk dan syarikat tembakau terhadap sebarang kejohanan sukan termasuklah semasa menganjurkan dan menerima siaran acara-acara Formula 1 dan MotoGP. Saranan sekatan ini adalah disebabkan kebimbangan terhadap pendedahan besar-besaran oleh pemain-pemain industri rokok berkaitan produk-produk tembakau kepada masyarakat terutamanya kepada golongan remaja.

Desakan ini susulan pengumuman syarikat gergasi tembakau, British American Tobacco (BAT) berkenaan satu “perkongsian global yang baharu” bersama dengan kumpulan Formula 1 McLaren dengan penggunaan logo “a better tomorrow”. BAT menyatakan bahawa perkongsian bersama ini akan menyediakan platform global untuk pemasaran produk tertentu yang lebih baik termasuklah glo, satu alat pemanas tembakau yang memanaskan tembakau yang menghasilkan aerosol yang mengandungi nikotin dengan rasa tembakau yang dihirup oleh pengguna. Kenyataan oleh BAT tersebut jelas sekali bertujuan mempromosikan penggunaan tembakau dengan skala besar melalui penganjuran Formula 1.

Selain daripada itu, satu lagi syarikat tembakau yang bernama Philip Morris International (PMI) telah membuat rekaan logo baharu iaitu ‘Mission Winnow’ untuk digunakan oleh Ferrari dan Ducati, kedua-duanya keatas badan kereta dan motosikal. Ferrari dan Ducati pada sebelum ini membawa jenama rokok Marlboro dan Ducati telah menggunakan logo baharu tersebut pada MotoGP baru-baru ini bagi menggantikan penggunaan penjenamaan Marlboro.

Sekatan menyeluruh terhadap sebarang pengiklanan, promosi dan penajaan tembakau boleh mengurangkan penggunaan produk tembakau terutamanya bagi orang muda. Ini selari dengan Artikel 13, WHO Framework Convention on Tobacco Control yang mana kesemua parti atau pihak terlibat mengakui bahawa sekatan yang menyeluruh ini mampu mengurangkan penggunaan produk tembakau. WHO menggesa kerajaan-kerajaan untuk menggunapakai undang-undang negara mereka bagi menyekat pengiklanan, promosi dan penajaan produk tembakau melalui setiap cara yang mereka boleh. Ini termasuklah mengenakan penalti yang terpakai di bawah undang-undang domestik dan mengambil langkah pencegahan seperti mengenalpasti sebarang acara yang melanggar undang-undang domestik.

Berdasarkan Pelan Strategik Kebangsaan Bagi Kawalan Tembakau 2015 – 2020, kerajaan Malaysia telah menggariskan beberapa panduan jelas dalam mencapai objektif dan matlamat pelan strategik ini terutamanya berkaitan pengiklanan produk-produk tembakau. Terdapat 4 strategi utama dalam pelan ini, dan strategi keempat amat berkait rapat dengan isu pengiklanan, promosi dan penajaan produk tembakau. Strategi keempat adalah untuk memperkukuhkan aktiviti kawalan tembakau melalui strategi MPOWER melalui beberapa cara dan langkah yang lebih terperinci antaranya melarang sebarang aktiviti pengiklanan, promosi dan penajaan. Berpandukan strategi ini, kerajaan akan merancang polisi penguatkuasaan bagi menghalang pengiklanan secara tidak langsung di kaunter jualan dengan mewujudkan satu garis panduan berkaitan. Selain itu, kerajaan akan merancang polisi penguatkuasaan bagi menghalang pengiklanan secara langsung dan tidak langsung melalui kotak rokok dengan menggubal peraturan baharu. Kerajaan juga akan merancang mewujudkan “Code of Conduct” bagi mengawal aktiviti penerimaan tajaan secara langsung atau tidak langsung daripada industri rokok.

Kesemua strategi dan cara pelaksanaan yang dirangka melalui pelan ini amat bertepatan dengan seruan pihak WHO dalam usaha mengekang kekerapan individu merokok terutamanya dalam kalangan remaja. Pengurangan kekerapan merokok ini secara langsung dapat mengurangkan pelbagai masalah kesihatan berkaitan aktiviti merokok seperti kanser, masalah-masalah pernafasan dan masalah lain yang berkaitan dengan perubahan gaya hidup yang tidak sihat terutamanya yang berpunca daripada merokok.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

  Adakah artikel ini membantu anda?
  happy unhappy
  Rujukan

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Bukan Sebab Hormon Sahaja, Beronani Juga Boleh Jadi Punca Jerawat?

  Melancap ialah sebahagian daripada kehidupan seks, baik lelaki dan wanita. Namun, adakah ia memberi kesan kepada kita? Adakah ia menjadi penyebab jerawat?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Sihat Bergaya 20/08/2020 . 3 minit bacaan

  Nak Tahu Sperma SUBUR Atau TIDAK? Lakukan Kiraan Air Mani, Ini 7 Sebab Kaum Adam Kena Buat!

  Kesukaran untuk mendapat anak ada kalanya berpunca daripada sperma lelaki yang tidak subur. Disebabkan itu pentingnya untuk menjalani ujian air mani.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Kehamilan, Rancang Kehamilan 12/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Ramai ibu bapa yang memberikan vitamin untuk anak, tanpa memikirkan risiko yang bakal anak hadapi. Ini senarai suplemen berbahaya untuk anak remaja.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 28/07/2020 . 3 minit bacaan

  Gelaran Ibu Buat Anda Lagi Stres? Silap! Ada Banyak Manfaat Kesihatan Buat Wanita Bergelar Mama

  Untuk menghindari penyakit, kita harus menjaga pemakanan & bersenam. Tapi 1 perkara tidak diketahui, menjadi ibu juga dapat memperbaiki tahap kesihatan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Tips Keibubapaan 16/07/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  apa itu sepsis

  Pembunuh Senyap, Jutaan Penduduk Dunia Maut Angkara Keracunan Darah! Jaga-jaga Penyakit Sepsis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/09/2020 . 3 minit bacaan
  barah payudara

  Kanser Payudara Sinonim Dengan Wanita, Tapi Remaja Perempuan Berisiko Juga Ke?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/08/2020 . 3 minit bacaan
  perokok pasif

  Husband Perokok Jangan Pelik Kalau Isteri Masih Tak ‘Lekat’ Lagi, Anda Mungkin Penyebabnya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan

  Tak Nak Lahirkan Anak Dalam Perut? JANGAN Gugurkan Kandungan Sendiri, Jika Tidak BAHAYA Menanti

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan