Montelukast

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 7 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Montelukast?

Montelukast digunakan untuk mengelakkan nafas berdehit (wheezing) dan sesak nafas disebabkan oleh asma dan mengurangkan jumlah serangan asma. Montelukast juga digunakan sebelum bersenam untuk mengelakkan masalah pernafasan semasa senaman (bronkospasm). Ubat ini boleh membantu mengurangkan kekerapan penggunaan alat sedut. Ubat ini juga digunakan untuk melegakan simptom-simptom demam alergi dan alahan rinitis (seperti bersin, tersumbat hidung berair /tersumbat/ gatal).

Ubat ini tidak berfungsi serta-merta dan tidak boleh digunakan untuk merawat serangan asma secara tiba-tiba atau masalah pernafasan yang lain.

Ubat ini berfungsi dengan menyekat bahan-bahan semula jadi tertentu (leukotrienes) yang boleh menyebabkan atau memburukkan lagi asma dan alahan. Ia membantu membuat pernafasan lebih mudah dengan mengurangkan bengkak (keradangan) di dalam saluran pernafasan.

Bagaimanakah kegunaan Montelukast?

Ambil ubat ini melalui mulut dengan atau tanpa makanan seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Dos ini adalah berdasarkan kepada keadaan kesihatan anda dan tindak balas kepada rawatan. Jika anda menggunakan tablet kunyah, kunyah dengan baik sebelum menelan. Jika anak anda tidak boleh mengunyah dengan selamat dan menelannya, berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk mendapatkan nasihat.

Ambil ubat ini pada masa yang sama setiap hari. Jika anda mengambil ubat ini untuk asma atau asma dan alahan, ambil dos pada waktu petang. Jika anda mengambil montelukast untuk mengelakkan alahan sahaja, ambil dos anda sama ada pada waktu pagi atau petang.

Jika anda mengambil ubat ini untuk mengelakkan masalah pernafasan semasa senaman, ambil dos anda sekurang-kurangnya 2 jam sebelum bersenam. Jangan ambil lebih daripada satu dos dalam 24 jam. Jangan ambil dos untuk sebelum bersenam jika anda sudah mengambil ubat ini setiap hari untuk asma atau alahan. Berbuat demikian boleh meningkatkan risiko kesan sampingan.

Jangan menambah atau mengurangkan dos atau berhenti menggunakan ubat ini tanpa nasihat doktor. Terus menggunakan ubat ini secara kerap supaya asma anda berada di bawah kawalan, walaupun semasa serangan asma secara tiba-tiba atau tempoh apabila anda tidak mempunyai simptom asma. Teruskan juga mengambil ubat-ubatan lain untuk asma seperti yang diarahkan oleh doktor anda. Ubat ini berfungsi dari masa ke masa dan bukan untuk melegakan serangan asma secara tiba-tiba. Oleh itu, jika serangan asma atau masalah pernafasan yang lain berlaku, gunakan alat sedut kelegaan segera sebagaimana yang ditetapkan. Anda harus sentiasa mempunyai alat sedut kelegaan segera dengan anda. Dapatkan nasihat doktor atau ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut.

Dapatkan bantuan perubatan dengan segera jika simptom asma anda menjadi lebih teruk dan alat sedut kelegaan segera anda tidak membantu. Beritahu doktor anda dengan segera jika gejala asma, masalah pernafasan, gejala alahan, kekerapan anda menggunakan alat sedut berterusan atau bertambah teruk.

Bagaimana saya menyimpan Montelukast?

Montelukast lebih baik disimpan pada suhu bilik jauh daripada cahaya dan kelembapan. Untuk mengelakkan kerosakan, anda tidak boleh menyimpan montelukast dalam bilik mandi atau penyejuk beku. Mungkin terdapat jenama montelukast berbeza yang mungkin mempunyai keperluan penyimpanan yang berbeza. Adalah penting untuk sentiasa memeriksa bungkusan produk anda atau merujuk ahli farmasi untuk arahan penyimpanan. Untuk keselamatan, anda perlu menyimpan semua ubat daripada jangkauan kanak-kanak dan haiwan peliharaan.

Anda tidak boleh mengepam montelukast ke dalam tandas atau membuangnya ke dalam longkang kecuali diarahkan berbuat demikian. Adalah penting untuk melupuskan produk ini dengan betul apabila telah luput atau tidak diperlukan lagi. Dapatkan nasihat ahli farmasi anda untuk maklumat lanjut tentang cara melupuskan ubat anda dengan selamat.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan Montelukast?

Sebelum mengambil montelukast,

 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda jika anda alah kepada Montelukast atau sebarang ubat-ubatan lain.
 • Beritahu doktor dan ahli farmasi anda ubat-ubatan preskripsi dan bukan preskripsi, vitamin, makanan tambahan, dan herba yang anda ambil atau bercadang untuk mengambil terutamanya phenobarbital dan rifampin (Rifadin, Rimactane). Doktor anda mungkin perlu menukar dos ubat anda atau memantau dengan lebih berhati-hati untuk kesan sampingan.
 • Beritahu doktor anda jika anda mempunyai atau pernah mempunyai penyakit hati.
 • Beritahu doktor anda jika anda mengandung, merancang untuk mengandung, atau sedang menyusukan bayi. Jika anda hamil semasa mengambil montelukast, hubungi doktor anda.
 • Anda perlu tahu bahawa kesihatan mental anda mungkin berubah dalam cara yang tidak dijangka semasa anda mengambil montelukast. Anda perlu hubungi doktor anda dengan segera jika anda mengalami sebarang simptom berikut: gelisah, tingkah laku agresif, kebimbangan, cepat marah, mimpi yang luar biasa, halusinasi (melihat perkara-perkara atau suara yang tidak wujud), kemurungan, masalah untuk tidur atau kekal tidur, kegelisahan, tidur berjalan, pemikiran membunuh diri atau tindakan (berfikir tentang merosakkan atau membunuh diri sendiri atau merancang atau cuba untuk berbuat demikian), atau pergerakan sebahagian badan yang tidak terkawal. Doktor anda akan menentukan jika anda perlu terus mengambil montelukast.
 • Jika anda mempunyai phenylketonuria (PKU, satu keadaan yang diwarisi di mana diet khas diperlukan untuk mengelakkan kerencatan mental), anda perlu tahu bahawa tablet kunyah mengandungi aspartame yang membentuk phenylalanine.

Adakah selamat untuk mengambil Montelukast semasa mengandung atau menyusukan bayi?

Tiada kajian yang mencukupi dalam kalangan wanita untuk menentukan risiko penggunaan ubat ini semasa mengandung atau menyusukan anak. Sila berunding dengan doktor anda untuk menimbang manfaat dan potensi risiko sebelum mengambil montelukast.

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan Montelukast?

Dapatkan bantuan perubatan kecemasan jika anda mempunyai sebarang tanda tindak balas alahan seperti: gatal-gatal; kesukaran bernafas; bengkak pada muka, bibir, lidah, atau tekak.

Hubungi doktor anda segera jika anda mempunyai kesan sampingan yang serius seperti:

 • Ruam kulit, lebam, kesemutan teruk, kebas, sakit, lemah otot;
 • Perubahan mood atau tingkah laku, keresahan, kemurungan, atau berfikir tentang bunuh diri atau mencederakan diri sendiri;
 • Tangan menggigil atau menggeletar;
 • Mudah lebam, pendarahan yang luar biasa (hidung, mulut, faraj, atau rektum), bintik tepat ungu atau merah di bawah kulit anda;
 • Kesakitan sinus yang teruk, bengkak, atau kerengsaan;
 • Simptom asma semakin teruk; atau
 • Tindak balas kulit yang teruk – demam, sakit tekak, bengkak di muka atau lidah anda, rasa terbakar pada mata, sakit kulit, diikuti dengan ruam kulit merah atau ungu yang merebak (terutamanya di muka atau bahagian atas badan) dan sebab-sebab melepuh dan mengelupas.

Kesan sampingan yang kurang serius termasuklah:

 • Sakit kepala;
 • Sakit perut, pedih ulu hati, sakit perut, loya, cirit-birit;
 • Sakit gigi;
 • Perasaan letih;
 • Demam, hidung tersumbat, sakit tekak, batuk, suara serak; atau
 • Ruam ringan.

Bukan semua orang mendapat kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan, sila rujuk kepada doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas Montelukast?

Montelukast mungkin bertindak balas dengan ubat-ubat lain yang sedang anda ambil, di mana ia akan mengubah cara ubat anda bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Untuk mengelakkan daripada potensi tindak balas ubat, anda patut menyenaraikan ubat-ubat yang sedang anda guna (termasuk ubat-ubat preskripsi, ubat-ubat tanpa preskripsi, dan produk-produk herba) dan kongsikan dengan doktor dan ahli farmasi anda. Untuk keselamatan anda, jangan ambil, berhenti, atau mengubah dos ubat tanpa kebenaran doktor. Terutamanya jika menggunakan:

 • Clozapine
 • Cobicistat
 • Nilotinib
 • Pixantrone
 • Gemfibrozil
 • Prednisone

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan Montelukast?

Montelukast mungkin bertindak balas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ubat bertindak atau meningkatkan risiko kesan sampingan yang serius. Sila berbincang dengan doktor atau ahli farmasi anda berkenaan potensi tindak balas dengan makanan atau alkohol sebelum menggunakan ubat ini, terutama sekali:

Jus limau gedang (Grapefruit)

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan Montelukast?

Montelukast mungkin bertindak balas dengan masalah kesihatan anda. Tindak balas ini mungkin memburukkan lagi keadaan kesihatan anda atau mengubah cara ubat anda bertindak. Adalah sangat penting untuk doktor dan ahli farmasi anda mengetahui keadaan kesihatan semasa anda.  Terutamanya jika anda mempunyai:

 • Alahan kepada aspirin atau
 • Alahan kepada ubat anti-radang bukan steroid (NSAID) (contohnya, celecoxib, ibuprofen, naproxen, Advil®, Aleve®, atau Motrin®) -teruskan untuk mengelakkan aspirin atau NSAID semasa mengambil ubat ini.
 • Fenilketonuria (PKU) -Tablet kunyah mengandungi aspartame, yang boleh membuat keadaan ini lebih teruk.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Dos Dewasa yang biasa untuk Alahan Rinitis

10 mg oral sekali sehari. Untuk asma, dos perlu diambil pada waktu petang. Untuk alahan rinitis, pengambilan ditentukan secara individu untuk memenuhi keperluan pesakit. Pesakit dengan asma dan alahan rinitis harus mengambil hanya satu dos harian pada waktu petang.

Dos Dewasa yang biasa untuk Asma – Pengekalan

10 mg sekali sehari. Untuk asma, dos yang perlu diambil pada waktu petang. Untuk alahan rinitis, masa pengambilan ditentukan secara individu untuk memenuhi keperluan pesakit. Pesakit dengan kedua-dua asma dan alahan rinitis harus mengambil hanya satu dos harian pada waktu petang.

Dos Dewasa yang biasa untuk pencegahan bronkospasm

10 mg diambil secara oral sekurang-kurangnya 2 jam sebelum bersenam. Dos tambahan tidak perlu diambil dalam tempoh 24 jam selepas dos sebelumnya. Pesakit yang mengambil montelukast setiap hari atas sebab lain (termasuk asma kronik) tidak perlu mengambil dos tambahan untuk mengelakkan bronkospasm disebabkan senaman. Semua pesakit perlu ada beta 2 agonis bertindak pendek. Pengambilan harian montelukast untuk rawatan kronik asma belum ditentukan untuk mengelakkan episod akut bronkokonstriksi disebabkan senaman.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Dos Pediatrik Biasa untuk alahan rinitis:

15 tahun atau lebih  dengan asma atau alahan rinitis:

 • 10 mg oral sekali sehari.

6 tahun hingga 14 tahun dengan asma atau alahan rinitis:

 • 5 mg tablet kunyah secara oral sekali sehari.

2 tahun hingga 5 tahun dengan asma atau alahan rinitis:

 • 4 mg tablet kunyah atau 4 mg granul sekali sehari.

1 tahun hingga 2 tahun dengan asma:

 • 4 mg granul sekali sehari pada waktu malam.

6 bulan hingga 23 bulan dengan alahan rinitis tahunan:

 • 4 mg granul sekali sehari.

Dos Pediatrik Biasa untuk Asma – Pengekalan

15 tahun atau lebih tua dengan asma atau alahan rinitis:

 • 10 mg sekali sehari.

6 tahun hingga 14 tahun dengan asma atau alahan rinitis:

 • 5 mg kunyah tablet secara lisan sekali sehari.

2 tahun hingga 5 tahun dengan asma atau alahan rinitis:

 • 4 mg tablet kunyah atau 4 mg granul sekali sehari.

1 tahun hingga 2 tahun dengan asma:

 • 4 mg granul sekali sehari pada waktu malam.

6 bulan hingga 23 bulan dengan alahan rinitis tahunan:

 • 4 mg granul sekali sehari.

Dos Pediatrik biasa untuk pencegahan brokospasme

15 tahun atau lebih tua:

 • 10 mg diambil secara lisan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum bersenam.

6 tahun hingga 14 tahun:

 • 5 mg kunyah tablet secara lisan sekurang-kurangnya 2 jam sebelum bersenam.

Apakah bentuk penyediaan Montelukast?

Montelukast boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan dos berikut:

Granul oral: 4 mg.

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos, sila hubungi jabatan kecemasan tempatan atau pergi ke unit kecemasan yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas dos montelukast, sila ambilnya secepat mungkin. Tetapi jika hampir dengan masa dos yang kemudian, abaikan dos yang terlepas dan ambil dos anda seperti yang telah dijadualkan. Jangan ambil dua dos sekaligus.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kulit Gatal-Gatal Jika Pakai Barang Kemas? Cuba Check Ini Tanda Alergi Emas Atau Ekzema

  Alahan juga boleh tercetus melalui barang kemas anda seperti alahan emas dan perak. Bagaimana hal ini boleh berlaku? Adakah ia hanya berpunca daripada emas?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Alahan, Pusat Kesihatan 06/01/2021 . 3 minit bacaan

  Selalu Bersin & Hidung Tersumbat Waktu Bangun Tidur? Anda Mungkin Alami Alahan Pagi!

  Hidung tersumbat, berair, meleleh, bersin, batuk ialah antara reaksi alergi yang boleh terjadi. Tapi bagaimana pula jika ia hanya berlaku waktu pagi?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Alahan, Pusat Kesihatan 05/01/2021 . 3 minit bacaan

  Hidung Tersumbat Buat Bayi Tidak Mahu Menyusu? Ini Cara Rawatan Di Rumah

  Ketidakselesaan yang disebabkan oleh masalah hidung bayi tersumbat adakalanya membuatkan anak tidak mahu menyusu. Ada ke kaedah rawatan untuk mengatasinya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 29/12/2020 . 3 minit bacaan

  Mahu Anak Sentiasa Sihat? Ketahui 10 Masalah Kesihatan Lazim Kanak-kanak Prasekolah

  Memasuki alam prasekolah, ibu bapa pasti risau akan masalah kesihatan kanak kanak. Ini 10 penyakit paling kerap menjangkiti anak.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Keibubapaan, Penjagaan Kanak-kanak 23/12/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kulit kering sekitar mulut

  Ada Masalah Kulit Kering Di Sekitar Mulut? Ini Punca & Tip Merawatnya

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 14/01/2021 . 3 minit bacaan
  alahan kulit

  Pening Kepala Kalau Bau Perfume Kuat Sangat? Mungkin Anda Ada Alahan Minyak Wangi

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Diterbitkan pada 11/01/2021 . 3 minit bacaan
  komplikasi asma

  Bukan Hanya Kacau Waktu Tidur, Tapi Penyakit Asma Juga Buat Hidup Anda Terjejas

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 08/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit asma gangguan pernafasan

  Info Lengkap Tentang ASMA: Jenis, Simptom, Risiko & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Diterbitkan pada 07/01/2021 . 3 minit bacaan