Kulat Hasilkan Antibiotik bagi ‘human African trypanosomiasis’

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 10/07/2020 . 2 minit bacaan
Share now

Sekumpulan penyelidik telah menjadikan sejenis kulat sebagai sumber penyembuhan penyakit melalui kejuruteraan genetik moden. Antibiotik semulajadi adalah ubat yang menjanjikan bagi penyakit tropika yang diabaikan yang dipanggil sebagai ‘human African trypanosomiasis’, atau penyakit tidur Afrika, yang menjejaskan ribuan individu di kawasan pedalaman dan kawasan sub-Sahara Afrika setiap tahun.

Individu boleh mengalami penyakit tidur Afrika melalui gigitan lalat. Penyakit ini disebabkan oleh parasit yang berpindah daripada lalat tersebut, ke dalam aliran darah pesakit, dan kemudiannya ke dalam saraf otak dan saraf tunjang pesakit. Penyakit ini sering membawa maut dalam tempoh tiga tahun. Parasit yang sama juga boleh menjangkiti haiwan ternakan. Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) bermatlamat untuk menghapuskan ‘human African trypanosomiasis’ sebagai masalah kesihatan awam menjelang 2020.

Menurut Profesor Ikuro Abe daripada Jabatan Sains Farmaseutikal, University of Tokyo, kerjasama mereka bermula kira-kira empat tahun yang lalu, dan akhirnya mereka mencapai matlamat mereka. Kelompok gen di dalam kulat tersebut adalah unik – melalui penghapusan genetik yang mudah, kami telah membina penapisan kulat yang hanya menghasilkan kepekatan tinggi antibiotik yang dikehendaki.

Kulat Acremonium egyptiacum secara semulajadinya menghasilkan dua jenis antibiotik yang berbeza: satu adalah bersifat toksik kepada manusia, manakala selainnya dikenal pasti sebagai rawatan berpotensi untuk penyakit tidur Afrika pada tahun 1996 oleh Profesor Kiyoshi Kita, yang pada ketika itu bekerja bersama-sama rakan kerjasamanya di Niigata College of Pharmacy .

Profesor Kiyoshi Kita, yang bersara daripada University of Tokyo pada 2016, mendedikasikan sebahagian besar kerjayanya untuk memahami dan mengubati penyakit tidur Afrika. Pasukan penyelidikan Abe pula menyertai projek ini kerana kepakaran mereka dalam pemetaan laluan kimia yang membawa dari gen kepada protein di dalam sel-sel.

Pasukan penyelidik Abe menggunakan kepakaran jalur biosintesis mereka untuk mengubah suai kulat secara genetik agar ia dapat menghasilkan sejumlah besar antibiotik tertentu. Sintesis antibiotik secara buatan tidak efektif daripada aspek kos dan kaedah yang lebih biasa menggunakan bakteria untuk menghasilkan bahan kimia adalah tidak mungkin dan tidak praktikal.

Pasukan penyelidikan Abe mengenal pasti bahawa kedua-dua antibiotik kulat dibuat daripada molekul prekursor yang sama. Selepas prekursor dicipta, dua kumpulan enzim yang berasingan menghasilkan dua antibiotik yang berbeza.

Penyelidik boleh meninggalkan molekul prekursor dan gen yang bertanggungjawab untuk antibiotik yang dikehendaki sepenuhnya tidak berubah dengan hanya memotong gen yang bertanggungjawab bagi penghasilan antibiotik toksik yang lain. Dalam setiap liter kulat yang dibiakkan oleh penyelidik di dalam makmal, penapisan kulat yang dibina boleh menghasilkan 500 miligram antibiotik dan ianya adalah satu sistem pengeluaran atau penghasilan yang baik.

Para penyelidik telah memohon paten ke atas penapisan kulat tersebut. Para kolaborator di Kikkoman Corporation, yang terkenal dengan pembuatan kicap, akan memulakan pembiakan kulat yang diubahsuai secara genetik tersebut secara industri serta pemurnian antibiotik. Antibiotik yang dikehendaki tersebut iaitu ascofuranone, juga merupakan rawatan yang dicadangkan bagi kanser.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Hati-hati Pencinta Kucing! Jika Si Comel Ada Bisul Pada Kulit, Anda Mungkin Dijangkiti Penyakit Kulat Ini

  Penyakit kulat sporotrichosis, dikenali sebagai sporo selalunya dikaitkan sebagai penyakit yang membawa maut bagi haiwan peliharaan terutamanya si gebu.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Kulit 18/09/2020 . 3 minit bacaan

  Ingin Cepat Sembuh Daripada Sakit Tekak? Ini Penawarnya

  Jika anda ingin memulihkan sakit tekak, di sini kami ada senaraikan beberapa penawar yang boleh meringankan simptom tersebut. Teruskan membaca.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Tips Kesihatan 03/07/2020 . 8 minit bacaan

  PERHATIAN Mak Buyung! Jangan Makan 10 Ubat Ini, Bahaya Untuk Ibu & Kandungan

  Terdapat banyak ubat yang boleh mempengaruhi ibu hamil secara negatif. Ia boleh merencatkan perkembangan janin yang sedang membesar.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Kehamilan, Penjagaan Ibu 10/06/2020 . 3 minit bacaan

  Lelaki Jangan Rasa Selamat, Anda Juga Boleh Dapat Jangkitan Kulat Kalau Tak Cuci Zakar!

  Untuk kaum lelaki, jika anda berasa gatal pada kemaluan atau berlakunya iritasi pada bahagian zakar, ia mungkin petanda berlakunya jangkitan yis

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Lelaki 30/04/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  penyakit kelamin lelaki

  Masalah Jangkitan Kulat Pada Alat Sulit Bukan Dialami Wanita Saja, Lelaki Pun Boleh Kena!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 24/12/2020 . 3 minit bacaan
  jangkitan kulat kaki atlet

  Celah Jari Kaki Berkeruping & Gatal? Ini Petanda Kaki Makan Air, Cara Ubatinya Begini…

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 01/12/2020 . 3 minit bacaan
  minyak tea tree bagi kulat kuku

  Ada Masalah Kulat Kuku? Boleh Guna Minyak Tea Tree, Katanya Baik Untuk Kulit

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 18/11/2020 . 3 minit bacaan
  jangkitan bakteria

  Ibu, Kalau Anak Demam, Jangan Pandai-pandai Bagi Antibiotik! Ada 17 Risiko Pada Si Manja

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 12/11/2020 . 3 minit bacaan