Humalog

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 19/12/2019 . 6 minit bacaan
Share now

Kegunaan

Apa itu Humalog® (Insulin Lispro)?

Humalog® adalah insulin yang bertindak cepat yang mula bertindak balas kira-kira 15 minit selepas suntikan, puncak dalam kira-kira 1 jam, dan terus berfungsi selama 2 hingga 4 jam. Insulin adalah hormon yang berfungsi dengan menurunkan tahap glukosa (gula) dalam darah.

Humalog® digunakan untuk meningkatkan kawalan gula dalam darah untuk orang dewasa dan kanak-kanak yang menghidap kencing manis.

Humalog® digunakan untuk mengubati kencing manis jenis 2 dalam kalangan orang dewasa.

Humalog® juga digunakan untuk mengubati kencing manis jenis 1 dalam kalangan orang dewasa dan kanak-kanak yang berumur sekurang-kurangnya 3 tahun.

Bagaimanakah kegunaan ubat ini?

Gunakan Humalog® seperti yang ditetapkan untuk anda. Ikut semua arahan pada label preskripsi anda. Jangan gunakan ubat ini dalam jumlah yang lebih besar atau lebih kecil atau lebih lama daripada yang disyorkan.

Humalog® disuntik di bawah kulit, atau melalui intra vena IV. Anda akan ditunjukkan cara menggunakan suntikan di rumah. Jangan ambil  ubat ini jika anda tidak faham bagaimana menggunakan suntikan dan betul membuang jarum, tiub IV, dan benda lain yang digunakan.

Selepas menggunakan Humalog®, makan makan dalam masa 15 minit. Sekiranya anda tidak megambil suntikan sebelum makan, gunakan ubat tersebut selepas makan.

Sekiranya anda menggunakan ubat ini dengan pam insulin, jangan campurkan atau cairkan Humalog® dengan sebarang insulin lain. Tiub pam infusi, kateter, dan lokasi jarum pada kulit anda perlu diubah setiap 3 hari. Tukar ubat di dalam takungan setiap 7 hari.

Concentrated Humalog® (200 unit / ml) tidak boleh diberikan dengan pam insulin, atau bercampur dengan insulin lain. Jangan menyuntik Humalog® pekat ke dalam vena.

Jika anda menggunakan pena suntikan, gunakan pena suntikan yang terdapat sekali dengan pembelian Humalog®. Kaunter dos di atas pena suntikan menunjukkan dos anda dalam unit. Jangan menukar dos anda. Pasangkan jarum baru sebelum setiap penggunaan. Jangan memindahkan insulin dari pen ke dalam pam jarum suntikan atau infusi.

Jangan sekali-kali berkongsi pen suntikan, kartrij, atau jarum suntikan dengan orang lain, walaupun jarum telah berubah. Perkongsian peranti ini boleh menyebabkan jangkitan atau penyakit berjangkit kepada orang lain.

Gunakan jarum pakai buangi dan suntikan sekali sahaja. Ikuti undang-undang negeri atau tempatan tentang membuang jarum dan jarum suntik yang digunakan. Gunakan bekas pelupusan “tajam” (tanyakan kepada ahli farmasi anda untuk mendapatkannya dan bagaimana untuk membuangnya). Jauhkan daripada kanak-kanak dan haiwan kesayangan.

Gula darah rendah (hypoglycemia) boleh berlaku kepada semua orang yang menghidap kencing manis. Simptom termasuklah sakit kepala, kelaparan, berpeluh, kerengsaan, pening, mual, laju denyutan jantung, dan rasa cemas atau menggigil. Untuk merawat gula darah yang rendah dengan segera, sentiasa simpan sumber gula yang cepat dengan anda seperti jus buah, gula keras, keropok, kismis, atau soda tanpa diet.

Doktor anda boleh menetapkan kit suntikan kecemasan glukagon untuk digunakan sekiranya anda mempunyai hipoglisemia yang teruk dan tidak boleh makan atau minum. Pastikan keluarga dan sahabat anda tahu bagaimana untuk memberi anda suntikan ini dalam kecemasan.

Juga lihat tanda-tanda gula darah tinggi (hyperglycemia) seperti kerap dahaga atau kerap kencing, kabur penglihatan , sakit kepala, dan keletihan.

Tahap gula dalam darah boleh terjejas oleh tekanan, penyakit, pembedahan, senaman, penggunaan alkohol, atau melangkau makanan. Tanya doktor anda sebelum menukar dos insulin atau jadual anda.

Humalog® hanya sebahagian daripada program rawatan lengkap yang mungkin termasuk diet, senaman, kawalan berat badan, ujian gula darah biasa, dan penjagaan kesihatan khusus. Ikut arahan doktor anda dengan teliti.

Simpan ubat ini dalam bekas asalnya yang dilindungi dari haba dan cahaya. Jangan masukkan insulin dari botol ke dalam jarum suntikan sehinggalah anda bersedia memberikan suntikan. Jangan membekukan insulin atau simpan di ruang penyejuk di dalam peti sejuk. Buang sebarang insulin yang telah dibekukan.

Bagaimana saya menyimpan ubat ini?

Menyimpan Insulin Lispro yang belum digunakan:

 • Dinginkan dan gunakan sehingga tarikh tamat tempoh; atau
 • Simpan pada suhu bilik dan gunakan dalam masa 28 hari.

Menyimpan Humalog® yang digunakan:

 • Simpan botol di dalam peti sejuk atau pada suhu bilik dan gunakan dalam masa 28 hari.
 • Simpan kartrij atau pena suntikan pada suhu bilik (jangan bekukan) dan gunakan dalam masa 28 hari. Jangan simpan pena suntikan bersama jarum.
 • Jangan gunakan ubat ini jika kelihatan keruh, telah berubah warna, atau mempunyai sebarang bendasing di dalamnya. Hubungi ahli farmasi anda untuk memohon ubat baru.

Langkah berjaga-jaga dan amaran

Apakah yang perlu saya tahu sebelum menggunakan ubat ini?

Sebelum mengambilnya, sila beritahu doktor anda:

 • Anda sedang hamil atau menyusukan bayi. Ini adalah kerana anda hanya perlu mengambil ubat yang disyorkan oleh doktor sahaja ketika fasa ini.
 • Anda sedang mengambil ubat-ubatan lain. Ini termasuk ubat yang boleh dibeli tanpa preskripsi dari doktor.
 • Anda mempunyai alahan terhadap bahan aktif dan tidak aktif pada Humalog®  atau ubat lain.
 • Anda mempunyai penyakit atau keadaan kesihatan yang lain.

Anda tidak boleh menggunakan Humalog® jika anda mengalami episod hipoglisemia (gula darah rendah).

Humalog® tidak boleh diberikan kepada kanak-kanak yang berumur bawah daripada tiga (3) tahun. Humalog® tidak boleh digunakan untuk mengubati kencing manis jenis 2 pada kanak-kanak.

Untuk pastikan bahawa Humalog® selamat untuk anda, beritahu doktor anda jika anda mempunyai:

 • Penyakit hati atau buah pinggang.
 • Rendah paras kalium dalam darah anda (hypokalemia).

Meklumkan kepada doktor anda jika anda juga mengambil pioglitazone atau rosiglitazone (kadang-kadang terkandung dalam kombinasi dengan glimepiride atau metformin). Mengambil ubat kencing manis yang tertentu semasa anda menggunakan insulin dapat meningkatkan risiko masalah jantung yang serius.

Adakah selamat untuk mengambil ubat ini semasa mengandung atau menyusukan bayi

Tiada maklumat yang mencukupi tentang keselamatan menggunakan ubat ini semasa hamil dan menyusukan bayi. Sila sentiasa berunding dengan doktor anda untuk melihat potensi manfaat dan risiko sebelum mengambil ubat ini. mengikut Pentadbiran Makanan dan Dadah Amerika Syarikat (FDA) berada di kategori ‘B ‘  bagi risiko mengandung.

Kategori risiko mengandung berdasarkan FDA adalah seperti berikut:

 • A=Tiada risiko
 • B=Tiada risiko dalam sesetengah kajian
 • C=Mungkin terdapat sedikit risiko
 • D=Terbukti berisiko
 • X=Kontraindikasi
 • N=Tidak diketahui

Kesan Sampingan

Apakah kesan sampingan ubat ini?

Dapatkan bantuan kecemasan jika anda mengalami mana-mana tanda tindak balas alergik terhadap insulin Humalog®:kemerahan atau bengkak pada tempat yang disuntik, gatal seluruh badan; sukar bernafas;jantung berdegup laju, rasa nak pitam bengkak pada lidah atau tekak.

Maklumkan doktor anda dengan segera jika mana-mana kesan sampingan berikut berlaku:

 • Peningkatan cecair berat badan, bengkak di tangan atau kaki anda, berasa sesak nafas.
 • Kalium yang rendah-Kekejangan kaki, sembelit, degupan jantung yang tidak teratur, rasa dada berdegup pantas,kerap haus atau kencing, kebas, lemah otot .

Kesan sampingan biasa termasuklah:

 • Kandungan Gula darah rendah.
 • Gatal-gatal, ruam kulit yang ringan.
 • Kulit menjadi di tempat suntikan ubat.

Tidak semua orang mengalami kesan sampingan ini. Mungkin terdapat beberapa kesan sampingan yang tidak disenaraikan di atas. Jika anda mempunyai sebarang kebimbangan mengenai kesan sampingan di atas, sila berjumpa doktor atau ahli farmasi anda.

Tindak Balas

Apakah ubat yang mempunyai tindak balas ubat ini?

Humalog® mempunyai tindak balas dengan ubat lain yang anda ambil, di mana ia boleh mempengaruhi prestasi atau meningkatkan risiko kepada kesan sampingan yang lebih serius. Untuk mengelakkan sebarang tindak balas, anda harus menyimpan senarai nama ubat yang anda guna (termasuk ubat yang mendapat preskripsi, tidak berpreskripsi dan produk-produk herba lain) dan kongsikannya bersama doktor dan ahli farmasi. Untuk keselamatan anda, jangan mula menggunakan, berhenti atau mengubah dos ubat anda tanpa sebarang kebenaran daripada doktor anda.

Adakah makanan atau alkohol bertindak balas dengan ubat ini?

Humalog® mungkin mempunyai tindakbalas dengan makanan dan alkohol dengan mengubah cara ia berfungsi ataupun meningkat kesan sampingan yang serius. Sila bertanya kepada doktor atau ahli farmasi tentang makanan dan minuman beralkohol yang berpotensi mengakibatkan tindakbalas sebelum menggunakannya.

Apakah masalah kesihatan yang mungkin bertindak balas dengan ubat ini?

Humalog® akan bertindakbalas dengan keadaan kesihatan anda. Tindakbalas ini akan mengakibatkan keadaan anda semakin teruk atau mengubah cara ubat ini berfungsi. Sangat penting untuk anda memberitahu doktor dan ahli farmasi akan keadaan kesihatan terkini anda.

Penggunaan / Dos

Maklumat yang diberikan tidak menggantikan nasihat perubatan. SILA berunding dengan doktor atau ahli farmasi anda sebelum menggunakan ubat ini.

Apakah dos yang disyorkan untuk dewasa?

Bergantung kepada individu dan kesesuaian dos Humalog® berdasarkan cara ubat diambil, keperluan metabolik individu, keputusan pemantauan glukosa darah dan matlamat kawalan glisemik.

Pelarasan dos mungkin diperlukan dengan perubahan aktiviti fizikal, perubahan pola makan (iaitu kandungan macronutrien atau pengambilan makanan masa), perubahan fungsi buah pinggang atau hati atau semasa sakit yang tiba-tiba.

Apakah dos yang disyorkan untuk kanak-kanak?

Tiada lagi dos yang disyorkan pada ibubapa pesakit pediatrik. Ia mungkin tidak selamat untuk anak anda. Ia amat penting untuk memahami sepenuhnya keselamatan ubat sebelum menggunakannya. Sila berunding dengan doktor atau ahli farmasi untuk maklumat lanjut.

Apakah bentuk penyediaan ubat ini?

Humalog®  boleh didapati dalam bentuk dan kekuatan:

 • Cecair suntikan: Insulin Lispro 100[iU] dalam 1mL

Apakah yang perlu saya lakukan jika berlakunya kecemasan atau terlebih dos?

Jika terdapat kecemasan atau berlaku terlebih dos, sila hubungi perkhidmatan kecemasan atau pergi terus ke unit kecemasan di hospital yang terdekat.

Apakah yang perlu saya lakukan jika terlepas dos?

Jika anda terlepas atau terlupa mengambil dos Humalog®, sila ambil ubat ini dengan kadar segera. Walau bagaimanapun, jika ia sudah hampir melebihi separuh masa dos sehingga dos yang baru, anda boleh abaikan dos yang terlepas dan sila ambil dos yang ditetapkan seperti biasa. Jangan ambil dos dua kali ganda sebagai ganti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Kawal Simptom Kencing Manis. Makan Ubat Anda

  Apakah ubat kencing manis paling berkesan yang boleh merawat masalah anda. Teruskan membaca untuk tahu dengan lebih lanjut. Lanjutkan sekarang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diabetes, Pusat Kesihatan 20/12/2019 . 4 minit bacaan

  Diet Ketogenik Boleh Menyebabkan Masalah Psoriasis Lebih Teruk

  Betul ke diet ketogenik boleh sebabkan penyakit psoriasis semakin teruk? Diet makan lemak untuk cepatkan proses pembakaran lemak ini ada kesan tersendiri.  

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diet Sihat, Pemakanan Sihat 04/11/2019 . 3 minit bacaan

  Betul Ke Minum Susu Boleh Menyebabkan Kanser Prostat?

  Mereka yang kerap mengambil makanan tenusu berisiko untuk mendapat kanser prostat. Hah, betul ke? Ikuti artikel ini untuk penerangan selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Gaya Hidup Sihat, Pemakanan Sihat 03/11/2019 . 2 minit bacaan

  250 Juta Kanak-Kanak Obes Menjelang 2030

  Lebih daripada 250 juta kanak-kanak dan remaja di seluruh dunia akan menjadi obes menjelang tahun 2030. Ikuti artikel ini untuk maklumat selanjutnya.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Obesiti, Pemakanan Sihat 29/10/2019 . 2 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  kadar gula dalam darah

  Boleh Periksa Kadar Gula Dalam Darah Sendiri Di Rumah, Tapi Elak 5 Kesilapan Ini Ya!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 02/11/2020 . 3 minit bacaan
  cara suntik insulin

  Pesakit Diabetes Kena Tahu, Insulin Bukan Main Suntik Saja, Ada 4 Bahagian Tubuh PALING Sesuai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 30/10/2020 . 3 minit bacaan
  penyakit diabetes

  Bagaimana Saya Boleh Dapat Diabetes Jenis 1? Kenali Simptom, Komplikasi & Rawatan

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nana Muhammad
  Diterbitkan pada 12/10/2020 . 6 minit bacaan
  suntikan insulin

  Buat Pesakit Diabetes, Ini Yang Perlu Anda Lakukan Jika Terlupa Ambil Suntikan Insulin!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Diterbitkan pada 25/08/2020 . 3 minit bacaan