home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Pasangan Cukup Tidur Lebih Puas Dengan Hubungannya

Pasangan Cukup Tidur Lebih Puas Dengan Hubungannya

Tidur memainkan peranan penting dalam kesihatan dan kesejahteraan sepanjang hayat seseorang. Mendapatkan rehat yang mencukupi membawa kepada keadaan mental yang lebih baik dan perasaan yang lebih positif terhadap pasangan anda. Kita semua tahu bahawa mendapat tidur yang baik membuatkan anda segar, bertenaga dan bersedia sepanjang hari. Ini memberi kesan secara langsung dalam hubungan dan reaksi anda. Penyelidik mendapati bahawa suami dan isteri yang tidur melebihi daripada purata malam adalah lebih puas dalam hubungannya pada hari berikutnya.

Bagaimana tidur memberi kesan pada tubuh

Sesetengah kajian telah menunjukkan betapa pentingnya tidur untuk kesejahteraan seseorang. Mendapatkan rehat yang mencukupi pada waktu malam memberi kesan kepada beberapa proses dalaman mental, seperti pengawalan diri. Pengawalan diri memerlukan tenaga, yang mana dapat diisi semula ketika tubuh kita tidur. Sedangkan kekurangan tidur dapat memberi kesan negatif terhadap proses yang memerlukan pengawalan diri.

Para penyelidik mendedahkan dalam kajian “The Rested Relationship: Sleep Benefits in Marital Evaluations”, sehingga satu pertiga orang dewasa yang sudah berkahwin atau bersekedudukan melaporkan bahawa masalah tidur membebankan hubungan mereka.

Sekiranya anda telah berkahwin dan kini hidup bersama pasangan anda, tidur malam yang baik bukan sahaja termasuk keadaan fizikal atau tempoh tidur, tetapi juga daripada interaksi dengan pasangan anda.

Penyelidik mendapati bahawa perkaitan antara tidur dan konflik bukan sahaja disebabkan oleh orang yang lebih tertekan, cemas atau depres. Sebab lainnya ialah pasangan mengganggu satu sama lain pada waktu malam, jadi selepas kekurangan tidur, mereka menyalahkan pasangan masing-masing dan seterusnya mewujudkan situasi konflik. Mungkin tidak menghairankan, seseorang (terutama suami) kurang dipengaruhi oleh pengalaman negatif dalam perhubungan jika mereka mendapat tidur yang lebih banyak pada malam sebelumnya.

Lebih dekat, lebih bahagia!

Kekurangan tidur boleh menyebabkan anda lebih mudah terdedah kepada keputusan yang impulsif, seperti menceraikan pasangan atau bahkan menilai perasaan anda tentang pasangan anda. Ini mungkin menyebabkan konflik antara pasangan. Tidur malam yang teruk dikaitkan dengan konflik yang lebih kerap, teruk dan kurang diselesaikan antara pasangan. Mereka yang mendapat tidur yang lebih buruk pada malam sebelum itu, dilaporkan banyak berlaku pergaduhan dengan pasangan pada hari itu.

Seperti yang anda dapat lihat, seseorang yang mendapat rehat yang baik mungkin dapat menyelesaikan apabila mereka mempunyai konflik dengan seseorang. Manakala seseorang yang tidak mendapat tidur mencukupi mungkin akan bertindak secara automatik tanpa mempertimbangkan dan memikirkannya.

Selepas tidur malam yang baik, otak anda akan diset semula dengan cara yang lebih baik, keadaan fizikal anda akan disegarkan dan mood anda akan bertambah baik juga. Terutama untuk pasangan, mereka berasa lebih puas dengan hubungan mereka.

health-tool-icon

Kalkulator BMR

Guna kalkulator pengambilan kalori ini untuk menentukan keperluan kalori seharian yang anda perlu, berdasarkan tinggi, berat, umur dan tahap aktiviti anda.

Lelaki

Wanita

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How the Position You Sleep in with Your Partner Reveals the Strength of the Relationship.  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-2605498/How-position-sleep-partner-reveals-strength-relationship.html Accessed December 12, 2016.

18 Ways to Keep Your Relationship Strong. http://daringtolivefully.com/keep-your-relationship-strong. Accessed December 12, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel
x