backup og meta
Info Kesihatan
Alat Kesihatan
Tanya Doktor
Simpan

Tip Melebatkan Rambut Secara Semula Jadi

Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

Tip Melebatkan Rambut Secara Semula Jadi

Keguguran rambut dilihat sebagai tanda penuaan. Terdapat pelbagai sebab terjadinya keguguran rambut, dari ubat, ketidakseimbangan hormon, jenis diet dan tekanan kerja. Kebiasaannya, kita semua mencari ubat kimia segera untuk merawat keguguran dengan cepat walaupun menyedari banyak akibat yang berbahaya. Namun, terdapat beberapa bahan semula jadi yang boleh merawat masalah rambut tanpa kesan sampingan.

1. Santan kelapa

Menurut Dr. Blossom Kochhar, Pengerusi Kumpulan Syarikat Blossom Kochhar, ubat yang paling berkesan untuk pertumbuhan rambut semula jadi ialah penggunaan santan kerana ia kaya dengan besi, kalium dan lemak penting. Caranya, ambil santan dari kelapa segar, tambahkan setengah perahan lemon dan 4 titisan minyak lavender. Campurkan dengan teliti dan sapukan pada kulit kepala anda, biarkan selama 4-5 jam dan kemudian bilas.

2. Cuka epal cider

Cuka ini perlahan-lahan membersihkan kulit kepala dan mengekalkan keseimbangan pH rambut sehingga mempercepat pertumbuhan rambut. Mulakan membuat campuran cair dengan mencampurkan 75ml dalam satu liter air untuk kumpulan yang lebih besar atau 15 ml kepada secawan air panas yang ditapis untuk kumpulan yang lebih kecil.

Untuk menggunakannya, gunakannya sebagai bilas akhir selepas mencuci rambut anda. Ini juga akan memberikan rambut anda bersinar dan meningkatkan pertumbuhan rambut.

3. Masker telur

Rawatan rumah ini digunakan di seluruh dunia untuk pertumbuhan rambut yang cepat dan semula jadi. Seperti yang kita tahu, telur mengandungi paras protein yang tinggi yang membantu dalam pembentukan rambut baru. Ia juga kaya dengan sulfur, zink, besi, selenium, fosforus dan sodium.

Untuk masker telur, masukkan sebiju telur putih ke dalam mangkuk dan tambah satu sudu teh minyak zaitun (anda juga boleh menggunakan minyak biji anggur atau minyak lavender) dan madu. Sapukan seluruh rambut dan kulit kepala anda selama kira-kira 20 minit. Bilas dengan air sejuk dan syampu.

4. Teh hijau

Teh hijau, seperti yang anda ketahui, sangat kaya dengan antioksidan dan membantu dalam meningkatkan pertumbuhan rambut dan menghalang keguguran rambut. Sapukan teh hijau hangat (dari uncang teh yang digunakan) ke atas kulit kepala anda dan biarkan selama sejam. Basuh dengan air sejuk.

Hello Health Group tidak menyediakan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Penafian

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.Fakta Disemak oleh

Hello Doktor Medical Panel


Ditulis oleh Farah Aziz · Disemak pada 05/12/2019

ad iconIklan

Adakah artikel ini bermanfaat?

ad iconIklan
ad iconIklan