What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Rupanya Setiap Jenis Kulit Wajah Memerlukan Cara Cuci Yang Berbeza, Ini Panduan Untuk Anda

Rupanya Setiap Jenis Kulit Wajah Memerlukan Cara Cuci Yang Berbeza, Ini Panduan Untuk Anda

Pasti ramai yang tertanya-tanya, perlu cuci muka berapa kali sehari? Ada yang kata 2 kali sehari, malah ada juga yang kata sekali sudah cukup. Selain itu, apakah waktu sesuai cuci muka? Semua persoalan ini akan terjawab di dalam artikel di bawah.

Kulit sensitif / reaktif

Jika anda mempunyai kulit kering atau kombinasi, jangan fikir ini bermakna anda boleh melangkau mencuci muka anda. Dalam kebanyakan kes, anda masih perlu mencuci muka dua kali sehari.

Cuci untuk membersihkan kotoran kulit seharian, seperti solekan dan kotoran persekitaran, masih penting, tetapi terlebih mencuci bermakna perbezaan antara kulit yang bersih, kulit yang teruk dan rosak.

Pada waktu pagi, percikan air sahaja akan menyiapkan anda untuk hari yang akan datang, diikuti dengan regimen biasa anda untuk toning dan pelembab.

Dalam membersihkan waktu petang, pastikan anda menggunakan jenis pembersih kulit khusus (dalam kes ini, biasanya pembersih susu lembut) untuk menghalang seseorang kerengsaan.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Kulit, sila dapatkannya di sini.

Cuci muka Kulit normal / berminyak

cuci muka berapa kali sehari

Untuk mereka yang mempunyai kulit berminyak, perlu cuci muka berapa kali sehari?

Kulit berminyak, sebenarnya, memerlukan penjagaan lebih daripada jenis kulit yang lain dari segi pembersihan dan pengelupasan. Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh terlalu bersih; muka anda bukan salah satu daripadanya.

Jika anda mempunyai kulit yang sangat berminyak, cuci muka secara berlebihan boleh menghilangkan kelembapan muka dan seterusnya menghasilkan lebih banyak minyak. Minyak dibina semalaman dan oleh itu membersihkan pagi adalah perlu untuk membersihkannya.

Minyak dan bahan pencemar akan dibina semula pada siang hari, membersihkan pada malam penting untuk kelangsungan kulit anda. Cuci pada waktu petang biasanya masih satu kemestian untuk membuang solekan dan mana-mana kootran lain.

Anda juga calon yang baik untuk pengelupasan biasa, sama ada dengan harian biasa atau lebih satu minggu. Juga, pastikan tidur dengan bantal sangat bersih!

Jika bersenam di siang hari

Mana kelas senaman yang anda sertai, ia mesti sentiasa perlu dibersihkan selepas senaman yang berlebihan – jenis yang menghasilkan peluh. Peluh untuk meresap ke dalam kulit akan menyekat liang, berpotensi menyebabkan jerawat dan bintik hitam.

Jika anda tidak mempunyai isu ini, anda pasti tidak mahu memperkenalkannya hanya kerana anda terlalu malas untuk cuci muka di bilik persalinan.

Sentiasa ingat untuk memastikan tuala tangan bersih untuk pengeringan – menggunakan tuala kotor anda risiko memburukkan mana-mana keadaan kulit yang sedia ada (atau menyebabkan sesuatu yang tidak pernah wujud sebelum ini).

Cuci muka selepas memakai solekan

cuci muka berapa kali sehari

Di mana sahaja kedudukan kulit anda, di spektrum sangat berminyak sangat sensitif, satu perkara yang pasti: memakai solekan memerlukan membersihkan dua kali ganda pada waktu malam.

Jadi, mereka yang bersolek perlu cuci muka berapa kali sehari? Selepas bersolek, gunakan pembersih muka berasaskan minyak untuk membuang semua kotoran. Kemudian, gunakan pencuci muka biasa untuk bersihkan saki baki make-up yang ada.

Bagaimana pula dengan waktu sesuai cuci muka untuk mereka yang memakai make-up? Apa yang pasti, anda tidak boleh tidur dengan muka yang ada solekan. Jadi, pastikan anda membasuh muka dahulu sebelum tidur.

Pembersihan pertama mengambil kira solekan, yang kedua sebenarnya membersihkan kulit. Jika anda melihat sebarang kesan solekan apabila anda mengelap muka pada tuala anda, anda tidak membersihkan dengan teliti atau berkesan seperti sepatutnya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan
  1. https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101
  2. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-products/art-20045814
  3. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/in-depth/moisturizers/art-20044232
  4. https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11015-laser-skin-resurfacing
  5. https://medlineplus.gov/acne.html
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Farah Aziz Disemak pada 25/06/2021
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor