home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Rupanya Setiap Jenis Kulit Wajah Memerlukan Cara Cuci Yang Berbeza, Ini Panduan Untuk Anda

Rupanya Setiap Jenis Kulit Wajah Memerlukan Cara Cuci Yang Berbeza, Ini Panduan Untuk Anda

Berapa sehari anda cuci muka? Nak tahu lebih lanjut ikuti perkongsian dalam artikel ini.

Kulit sensitif / reaktif

Jika anda mempunyai kulit kering atau kombinasi, jangan fikir ini bermakna anda boleh melangkau mencuci muka anda. Dalam kebanyakan kes, anda masih perlu mencuci muka dua kali sehari.

Jangan terlalu cuci! Cuci untuk membersihkan kotoran kulit seharian, seperti solekan dan kotoran persekitaran, masih penting, tetapi terlebih mencuci bermakna perbezaan antara kulit yang bersih, kulit yang teruk dan rosak.

Pada waktu pagi, percikan air sahaja akan menyiapkan anda untuk hari yang akan datang, diikuti dengan regimen biasa anda untuk toning dan pelembab.

Dalam membersihkan waktu petang, pastikan anda menggunakan jenis pembersih kulit khusus (dalam kes ini, biasanya pembersih susu lembut) untuk menghalang seseorang kerengsaan.

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Kulit, sila dapatkannya di sini.

Cuci muka Kulit normal / berminyak

cuci muka

Kulit berminyak, sebenarnya, memerlukan penjagaan lebih daripada jenis kulit yang lain dari segi pembersihan dan pengelupasan. Terdapat beberapa perkara yang tidak boleh terlalu bersih; muka anda bukan salah satu daripadanya.

Jika anda mempunyai kulit yang sangat berminyak, membasuh berlebihan sepanjang hari boleh menghilangkan kelembapan muka dan seterusnya menghasilkan lebih banyak minyak. Minyak dibina semalaman dan oleh itu membersihkan pagi adalah perlu untuk membersihkannya.

Minyak dan bahan pencemar akan dibina semula pada siang hari, membersihkan pada malam penting untuk kelangsungan kulit anda. Cuci pada waktu petang biasanya masih satu kemestian untuk membuang solekan dan mana-mana kootran lain.

Anda juga calon yang baik untuk pengelupasan biasa, sama ada dengan harian biasa atau lebih satu minggu. Juga, pastikan tidur dengan bantal sangat bersih!

Jika bersenam di siang hari

Mana kelas senaman yang anda sertai, ia mesti sentiasa perlu dibersihkan selepas senaman yang berlebihan – jenis yang menghasilkan peluh. Peluh untuk meresap ke dalam kulit akan menyekat liang, berpotensi menyebabkan jerawat dan bintik hitam.

Jika anda tidak mempunyai isu ini, anda pasti tidak mahu memperkenalkannya hanya kerana anda terlalu malas untuk mencuci muka di bilik persalinan.

Sentiasa ingat untuk memastikan tuala tangan bersih untuk pengeringan – menggunakan tuala kotor anda risiko memburukkan mana-mana keadaan kulit yang sedia ada (atau menyebabkan sesuatu yang tidak pernah wujud sebelum ini).

Cuci muka selepas memakai solekan

cuci muka

Di mana sahaja kedudukan kulit anda, di spektrum sangat berminyak sangat sensitif, satu perkara yang pasti: memakai solekan memerlukan membersihkan dua kali ganda pada waktu malam.

Anda tidak boleh tidur dengan muka yang ada solekan. Tetapi, jika anda tidak memakai solekan pada hari itu, ia adalah idea yang baik untuk mencuci wajah anda.

Pembersihan pertama mengambil kira solekan, yang kedua sebenarnya membersihkan kulit. Jika anda melihat sebarang kesan solekan apabila anda mengelap muka pada tuala anda, anda tidak membersihkan dengan teliti atau berkesan seperti sepatutnya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-basics/care/face-washing-101

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/acne/in-depth/acne-products/art-20045814

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dry-skin/in-depth/moisturizers/art-20044232

https://my.clevelandclinic.org/health/treatments/11015-laser-skin-resurfacing

https://medlineplus.gov/acne.html

Gambar penulis
Ditulis oleh Farah Aziz pada 27/04/2018
x