Jangan Biarkan Kuku Hitam! Ini Cara Betul Penjagaan Kuku Tangan & Kaki

  Jangan Biarkan Kuku Hitam! Ini Cara Betul Penjagaan Kuku Tangan & Kaki

  Amalan potong kuku mungkin nampak remeh bagi anda, tetapi untuk sesetengah individu, penjagaan kuku yang betul penting untuk kesihatan mereka.

  Contohnya pesakit diabetes perlu memastikan mereka potong kuku panjang dengan betul untuk mengurangkan risiko masalah kaki di masa hadapan.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Kulit, sila dapatkannya di sini.

  Apa yang perlu diketahui mengenai penjagaan kuku panjang?

  Kuku terdiri daripada lapisan berlapis protein yang dipanggil sebagai keratin dan ia tumbuh di kawasan pangkal kuku di bawah kutikel.

  Kuku sihat adalah bersifat licin, tanpa sebarang lubang atau alur. Malah, kuku yang sihat juga memiliki warna yang sama dan konsisten serta bebas daripada sebarang tompok atau perubahan warna.

  Kadangkala, kuku panjang mengembangkan rabung menegak yang tidak berbahaya dan ia bermula daripada kutikel hingga ke hujung kuku.

  Rabung vertikal cenderung menjadi lebih menonjol seiring dengan usia. Kuku jari juga boleh muncul garis putih atau bintik-bintik disebabkan oleh kecederaan.

  Walau bagaimanapun, tidak semua keadaan kuku adalah normal. Rujuk doktor atau pakar dermatologi jika anda menyedari sebarang perubahan seperti berikut:

  • Perubahan warna kuku seperti garisan gelap
  • Perubahan dalam bentuk kuku seperti bergulung
  • Kuku menjadi nipis atau tebal
  • Kuku terpisah daripada kulit
  • Pendarahan kuku
  • Bengkak atau sakit kuku
  • Kuku sukar untuk tumbuh

  Perkara yang perlu dilakukan dalam penjagaan kuku

  potong kuku

  Untuk memastikan kuku kelihatan sihat, anda disarankan untuk melakukan perkara seperti berikut:

  #1. Pastikan kuku kering dan bersih

  Cara ini dapat menghalang bakteria daripada berkembang di bawah kuku. Ini kerana sentuhan kerap dengan air boleh menyebabkan kuku berpisah dengan kawasan kulit di sekitarnya.

  Kuku pendek dan dipotong cantik mungkin sukar untuk mengumpul bakteria dan kotoran berbanding kuku panjang. Jadi, sebaiknya periksa kuku anda setiap pagi atau petang selepas mandi, selain pastikan ia sentiasa kering dan bersih.

  #2. Mengamalkan kebersihan kuku

  Gunakan gunting riasan atau pengetip yang tajam. Potong kuku anda secara melurus, kemudian bulatkan bucu atau hujung kuku yang tajam dengan cara membuat potongan lengkungan halus.

  #3. Pastikan sabun dan air sampai ke kawasan kuku apabila mencuci tangan

  Ada kajian mengenai empat kaedah kebersihan tangan dalam kalangan pembantu pergigian.

  Kajian tersebut mendapati mencuci tangan menggunakan sabun antibakteria dan sanitizer tangan berasaskan alkohol adalah baik untuk mengurangkan bakteria di hujung jari.

  #4. Guna pelembap

  Apabila anda menggunakan losyen tangan, gosokkan juga losyen ke bahagian kuku dan kutikel.

  #5. Guna lapisan pelindung

  Menggunakan pengeras kuku (nail hardener) boleh membantu anda menguatkan kuku.

  #6. Tanya doktor mengenai biotin

  Sesetengah penyelidikan menunjukkan bahawa suplemen pemakanan biotin mungkin membantu menguatkan kuku yang lemah atau rapuh.

  Perkara yang dilarang semasa potong kuku

  kebersihan kuku

  Untuk mengelakkan sebarang kerosakan kuku, anda disarankan untuk tidak melakukan perkara-perkara seperti berikut:

  #1. Jangan gigit kuku atau mencabut kutikel kuku

  Tabiat ini boleh merosakkan pangkal kuku. Walaupun dengan hanya potongan kecil di sisi kuku anda, ia boleh menyebabkan bakteria atau kulat masuk ke dalam jari dan mengakibatkan jangkitan.

  #2. Jangan mencabut hangnails

  Hangnails adalah cebisan kulit koyak yang terletak pada akar kuku. Anda mungkin akan menanggalkan tisu hidup bersama-sama dengan hangnails jika mencabutnya.

  Sebaliknya, anda boleh mengetip hangnails secara berhati-hati dengan menggunakan pengetip kuku.

  #3. Jangan menggunakan produk penjagaan kuku yang bersifat kasar atau tajam

  Hadkan penggunaan remover pengilat kuku dan pilih produk bebas aseton.

  #4. Tidak mengabaikan masalah yang berlaku

  Sekiranya anda mempunyai sebarang masalah kuku yang tidak mempunyai simptom tertentu, segera berjumpa doktor atau pakar dermatologi untuk menjalankan penilaian terhadap kuku anda.

  Tip potong kuku kaki

  kuku

  • Potong lurus. Kuku kaki tidak boleh dipotong menyerong pada sisi. Elakkan memotong kuku menjadi bentuk melengkung
  • Guna pengetip kuku yang sesuai. Pengetip kuku besar lebih sesuai digunakan untuk kuku kaki. Pastikan pengetip kuku dan alatan lain yang anda gunakan pada jari kaki dinyahkuman seperti mencuci guna alkohol sebelum dan selepas memakainya
  • Biar kuku sedikit panjang. Jangan potong kuku terlalu pendek, kerana ia adalah satu lagi sebab mengapa kuku cekam berlaku. Ia juga boleh meningkatkan risiko jangkitan
  • Potong kuku sewaktu kering, bukan basah. Kuku basah mungkin berkeruping, membengkok atau tidak dipotong dengan baik kerana keadaannya yang lembut. Memotong kuku sewaktu kering akan memberi anda potongan yang bersih dan licin
  • Potong sedikit-sedikit. Jangan cuba untuk memotong setiap kuku jari dalam satu ketipan. Sebaliknya, potong sedikit demi sedikit
  • Mengilat kuku dengan betul. Sekiranya anda suka mengilat kuku, jangan seret papan pengilat ke depan dan belakang berulang kali. Sebaliknya, gerakkan pengilat kuku anda pada satu arah sehingga kuku licin

  Kesimpulannya, jangan pandang remeh akan penjagaan kuku tangan dan kaki anda. Ia juga melambangkan kebersihan diri anda.

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Helma Hassan · Disemak pada 10/04/2021

  Iklan
  Iklan
  Iklan
  Iklan