Ini Rupanya Punca Ketiak Bau Hangit! Jangan Salahkan Deodoran

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 02/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Eh, kenapa ‘dorang’ semua macam tak suka aku aje? Mulut aku berbau ke? Adoiii…apasal ketiak aku berbau padahal dah pakai deodoran pagi tadi. Haaa…pernah tak lalui situasi macam ni? Nak tahu kenapa ketiak berbau walaupun dah pakai deodoran? Ikuti perkongsian artikel Hello Doktor ini. 

Masalah ketiak berbau

Penulis akui masalah ini pastinya akan membuatkan anda hilang keyakinan diri, walaupun secara hakikatnya hampir kebanyakan individu pasti pernah berdepan dengan situasi seperti ini.

Keadaan ini adalah termasuk dalam masalah badan berbau yang secara istilah teknikalnya dirujuk sebagai bromhidrosis dan ia bukanlah satu masalah yang mendatangkan kebimbangan berkaitan masalah kesihatan.

Kombinasi peluh dan bakteria pada permukaan kulit anda akan menyebabkan wujudnya bau. Inilah yang dipanggil sebagai bau badan atau B.O untuk body odor. Itu jugalah keadaan yang berlaku kepada bahagian ketiak anda.

ketiak berbau

Bagaimana ia berlaku?

Umumnya, badan dipenuhi dengan kelenjar peluh mempunyai fungsi penting untuk menyejukkan suhu badan. Terdapat 2 kelenjar peluh di dalam badan iaitu ekrin (eccrine) dan apokrin (apocrine). 

Kelenjar peluh ekrin, merupakan kelenjar yang terlibat dalam thermoregulation melalui pengeluaran peluh.Ia terdapat di seluruh badan dan terbuka pada permukaan kulit. Kelenjar peluh apokrin pula berada di kawasan yang mempunyai folikel rambut kulit kepala dan bahagian ketiak. 

Berbeza dengan kelenjar ekrin yang terbuka, kelenjar apokrin lebih bersifat lemak dan cenderung untuk berbau. Bau wujud disebabkan bakteria menguraikan cairan berminyak. Berdasarkan kajian daripada aspek pengawalan bau, individu dengan masalah bromhidrosis dikatakan mempunyai kelenjar apokrin yang lebih banyak dan bersaiz lebih besar.

Perkara normal

Apabila suhu badan anda meningkat, kelenjar ekrin akan mengeluarkan peluh untuk menyejukkan badan. Kebiasaannya ia tidak mengeluarkan bau, kecuali bakteria pada kulit bergabung dengan peluh. Malahan terdapat sesetengah makanan dan minuman yang diambil serta ubatan tertentu boleh menyebabkan peningkatan pengeluaran peluh. 

Manakala kelenjar apokrin bekerja di bawah tekanan dan merembeskan cecair tidak berbau. Namun, bau akan mula terhasil apabila ia bersentuhan dengan bakteria pada permukaan kulit. Kedua-dua kelenjar ini biasanya akan mula berfungsi apabila melangkah ke alam akil baligh.  

Berpeluh adalah sesuatu yang normal. Tetapi terdapat individu yang berpeluh lebih daripada biasa dan keadaan ini dipanggil hyperhidrosis. Individu dengan masalah ini akan mengalami peluh secara berlebihan terutama pada bahagian tangan, kaki serta ketiak.

Jika anda merasakan anda mungkin menghidapi hyperhidrosis, doktor akan menjalankan beberapa ujian untuk mengesahkan diagnosis dan memberikan rawatan yang sewajarnya kepada anda.

deodoran-ketiak

Deodoran vs ketiak berbau

Kembali kepada pemasalahan utama kita, kenapa ketiak masih berbau walaupun sudah memakai deodoran?

Berikut adalah beberapa kesilapan yang boleh menyebabkan timbulnya bau yang tidak menyenangkan daripada ketiak anda.

 1. Memakai deodoran biasa

Deodoran biasa adalah sesuai untuk kegunaan harian biasa. Tetapi apabila anda bersenam, badan akan berpeluh dengan kuat. Ia satu perkara yang biasa, tetapi dalam masa yang sama sudah tentu ia mengeluarkan peluh yang lebih banyak dan cenderung menyebabkan ketiak menjadi berbau. Jadi anda mungkin perlu sediakan deodoran khas untuk bersenam. 

 1. Bergantung kepada wangian

Menutup dan menyingkirkan bauan adalah tidak sama. Malahan bahan kimia yang terdapat dalam sesetengah wangian berkemungkinan boleh menyebabkan kerengsaan pada kulit dan membunuh bakteria baik yang membantu anda untuk berbau lebih baik secara semula jadi. Namun, pemakanan, pengambilan ubatan tertentu, komposisi bakteria dan gangguan metabolik turut boleh menjadi punca wujudnya bau. 

 1. Peluh atau bau

Berpeluh adalah fungsi detoks semula jadi badan dan keadaan ini sebenarnya menjadikan badan anda berbau dengan lebih baik untuk tempoh jangka masa. Dan produk yang menghalang anda daripada berpeluh seperti aluminum-filled antiperspirants, boleh melemahkan kelenjar ekrin dan mengakibatkan anda lebih berbau dari masa ke masa. Tetapi harus diingatkan  masalah kesihatan seperti hyperhidrosis boleh menjadi punca kepada bromhidrosis atau B.O.

 1. Perlindungan sepanjang hari

Pastinya anda pernah melihat label ‘perlindungan sepanjang hari’ dan anda merasakan ia boleh melindungi anda daripada bau untuk tempoh yang lama. Namun sebenarnya ia adalah bergantung kepada jumlah peluh anda. Kebanyakan deodoran hanya mampu bertahan untuk tempoh beberapa jam. 

Konklusi

Jadi apa yang boleh disimpulkan di sini, memakai deodoran tidak bermakna ketiak anda tidak akan berbau. Penjagaan kebersihan badan yang betul dan cara pemakaian serta jenis deodoran turut memainkan peranan penting untuk mengatasi masalah ketiak yang berbau. Jangan dilupakan, aspek pemakanan dan pengambilan ubatan tertentu juga boleh mempengaruhi masalah ketiak berbau.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Anda mungkin berminat untuk membaca artikel:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Ini 5 Petua Hilangkan Nafas Berbau Lepas Makan Bawang, Confirm Tak Segan Lagi!

  Bau mulut boleh terjadi disebabkan pelbagai faktor, terutamanya selepas makan bawang. Tetapi kenapa ia berlaku dan adakah cara untuk menghilangkannya?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Asyikin Md Isa
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mulut 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Sekiranya Anda Alami Kondisi Tulang Hidung Patah, Ini Senarai Perkara PERLU & JANGAN Buat!

  Sekiranya anda alami kondisi tulang hidung patah, apa perlu dilakukan? Tenang, klik sahaja artikel untuk tahu jawapan kepada soalan ini!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Keadaan Telinga, Hidung/Tekak, Pusat Kesihatan 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Elak Makan Makanan Ada Karbohidrat Sebab Takut Gemuk, Efektif Ke Cara Ini?

  Sumber karbohidrat boleh membingungkan kerana sebilangan pihak mendakwa pengambilannya menghalang penurunan berat badan dan menyebabkan masalah kegemukan.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Obesiti, Pemakanan Sihat 20/01/2021 . 3 minit bacaan

  Posisi Tidur Mana Yang Paling Sihat? Cara Tidur Ini Boleh Buat Awet Muda Juga, Tau!

  Tahukah anda posisi tidur berkaitan dengan keperibadian seseorang? Bukan itu saja, posisi yang betul memberikan manfaat kesihatan dalam jangka masa panjang!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Tidur Berkualiti, Tidur Nyenyak 19/01/2021 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  posisi rahim

  Condong Ke Hadapan Atau Belakang, Mana Satu Posisi Rahim Normal?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  cincin zakar

  Kalau Tak Nak Dikejarkan Ke Hospital Angkara CINCIN ZAKAR, Patuhi Syarat Ini Sebelum Pakai

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  virus korona

  Vaksin COVID-19 Sudah Ada! Bersediakah Kita Terima Suntikan Februari Ini?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan
  penyakit mata kuning jaundis

  Mata Kuning Sebab Jaundis? Bukan Saja Berlaku Pada Bayi, Tapi Juga Kanak-kanak & Orang Dewasa

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 20/01/2021 . 3 minit bacaan