home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

Cara Menangani Kemerahan Jerawat dalam Masa Semalaman

Cara Menangani Kemerahan Jerawat dalam Masa Semalaman

Jerawat selalunya mengambil masa untuk berkembang dan sembuh dan selalu muncul dengan kesakitan dan kemerahan yang tidak dapat dielakkan. Walau bagaimanapun, terdapat beberapa helah yang boleh membantu anda mengurangkan kemerahan jerawat. Sekiranya anda memerlukan tip yang cepat berkesan, cubalah:

Uncang teh

Teh adalah sumber yang kaya dengan antibakteria dan antioksidan. Ia mengandungi tanin yang terkenal meredakan keradangan. Untuk merawat kemerahan jerawat, rendam uncang teh dalam air suam untuk seketika, kemudian angkat dan peras air keluar. Biarkan uncang teh yang lembap tersebut menyejuk dahulu sebelum meletakkannya pada jerawat anda.

Ketulan ais

Kiub ais juga membantu meredakan keradangan dengan mengurangkan aliran darah ke kawasan yang terjejas. Bungkus kiub ais kecil dalam sehelai kain bersih dan perlahan-lahan letakkannya pada jerawat anda. Elakkan menekan, atau anda akan menghancurkan jerawat anda, menyebabkan lebih kerengsaan.

Witch Hazel

Witch Hazel dikenali dengan ciri anti-radang dan anti-bakterinya. Sapukan ekstrak witch hazel pada jerawat anda untuk mengurangkan kemerahan dan bengkak dengan berkesan. Toner Witch Hazel disyorkan untuk mereka yang mengalami jerawat.

Aloe

Seperti Witch Hazel, lidah buaya juga mempunyai sifat anti-radang dan anti-bakteria. Ia bukan sahaja meredakan kemerahan dan bengkak tetapi juga mempercepatkan proses penyembuhan. Daun lidah buaya lebih elok digunakan sewaktu segar.

Aspirin

Aspirin mengandungi asid salisilik, bahan yang digunakan dalam banyak produk rawatan jerawat kerana keupayaannya untuk melegakan keradangan. Apa yang perlu anda lakukan ialah hancurkan pil aspirin menjadi serbuk, kemudian tambah sedikit air untuk membentuk pes. Sapukan pada bahagian yang terjejas sebelum tidur. Anda akan bangun dengan kesan kering tanpa kemerahan yang ketara.

Ubat gigi

Jika perkara di atas tidak boleh didapati di rumah anda, gunakan ubat gigi. Kebanyakan ubat gigi mengandungi baking soda, triclosan, dan hidrogen peroksida, yang semuanya boleh mengeringkan jerawat. Ubat gigi krim adalah lebih baik berbanding jenis gel. Walau bagaimanapun, kerana sesetengah ubat gigi mungkin terlalu kuat untuk kulit sensitif, anda perlu berhati-hati apabila menggunakannya.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

How to Get Rid of Redness & Swelling in Pimples. http://www.livestrong.com/article/254404-how-to-get-rid-of-redness-swelling-in-pimples/ Assessed October 28, 2016

How to Reduce Pimple Redness. http://www.newhealthadvisor.com/how-to-reduce-pimple-redness.html Assessed October 28, 2016

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 29/11/2019
Disemak secara perubatan oleh Panel Perubatan Hello Doktor
x