Cuba 11 Cara Mudah Ini Untuk Hilangkan Parut Jerawat Di Muka!

Disemak secara perubatan oleh Dr. Joseph Tan · Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 11/01/2023

  Cuba 11 Cara Mudah Ini Untuk Hilangkan Parut Jerawat Di Muka!

  Jerawat adalah penyakit kulit yang disebabkan bakteria dan biasanya muncul pada bahagian muka, leher, belakang badan dan dada. Kesan akibat jerawat yang paling ketara adalah parut jerawat, yang mungkin memakan masa bertahun untuk sembuh. Jadi, kefahaman tentang penyebab parut jerawat boleh membantu anda untuk menentukan kaedah rawatan yang berkesan dan mengetahui cara hilangkan parut jerawat yang boleh dilakukan.

  Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Kulit, sila dapatkannya di sini.

  Adakah terdapat cara hilangkan parut jerawat?

  Mengubati parut jerawat biasanya bergantung kepada tahap dan lokasi parut anda. Doktor mungkin akan menyarankan anda menggunakan krim berubat atau rawatan kulit kosmetik untuk merawat parut jerawat anda.

  Pastikan anda mendapat nasihat daripada doktor sebelum menggunakan sebarang krim berubat atau rawatan penyakit kulit kosmetik.

  Krim berubat untuk atasi cara hilangkan parut jerawat

  Doktor anda boleh menetapkan kortikosteroid dos rendah digunakan untuk menguruskan sebarang parut yang merah dan bengkak. Krim berubat lain boleh meringankan parut jerawat anda dengan bahan-bahan seperti hidrokuinon, asid kojik (pelembap kulit semula jadi yang berasal dari ekstrak cendawan), arbutin (juga dikenali sebagai ekstrak bearberry), dan vitamin C (asid askorbik).

  Rawatan penyakit kulit kosmetik

  Sekiranya anda mengalami parut atau bekas jerawat yang serius yang disebabkan oleh kehadiran jerawat, terdapat beberapa perkara yang boleh anda lakukan sebagai cara hilangkan parut jerawat anda, antaranya:

  • Laser resurfacing

  Kaedah ini menggunakan teknologi laser untuk memperbaiki dan mengetatkan permukaan kulit, meninggalkan kulit licin dan kelihatan muda. Ia membantu menghasilkan kolagen untuk membentuk lapisan kulit baru dan membantu mengisi parut jerawat.

  Ia boleh mengambil mana-mana masa dari beberapa minit hingga satu jam. Doktor akan cuba mengurangkan kesakitan terlebih dahulu dengan mematikan rasa kulit dengan anestesia tempatan. Ia biasanya mengambil masa antara 3 dan 10 hari untuk kulit sembuh sepenuhnya.

  • Fractional laser therapy

  Rawatan laser jenis ini boleh menembusi lebih mendalam ke dalam kulit daripada kaedah laser biasa atau dermabrasi.

  Laser jenis ini tidak mengeluarkan lapisan atas kulit. Sebaliknya, ia menggunakan denyutan cahaya laser untuk memasuki kulit dan menggalakkan pengeluaran kolagen. Ia kurang invasif dan mempunyai masa penyembuhan yang lebih pendek.

  • Dermabrasion

  Rawatan ini menggunakan peranti berus berputar untuk menghilangkan lapisan kulit. Apabila kulit menyembuh, lapisan kulit yang baru terbentuk adalah lebih licin dan muda. Ia mengambil masa kira-kira 10 hari hingga 3 minggu untuk penyembuhan kulit.

  • Filler injections

  Rawatan ini boleh membantu mengisi jurang inden yang membentuk parut keloid atau parut yang tertekan.

  Tetapi, kelemahan kepada kaedah ini adalah bahawa ia perlu diulang pada setiap 4 hingga 6 bulan, kerana produk ini memerlukan masa untuk menyerap ke dalam kulit.

  • Pembedahan parut jerawat

  Pembedahan kecil mungkin diperlukan untuk bekas luka jerawat yang lebih teruk. Pembedahan tidak boleh mengeluarkan parut sepenuhnya tetapi boleh meningkatkan parut menjadi kurang ketara. Tisu parut yang selebihnya akhirnya akan pudar dari masa ke masa.

  Cara hilangkan parut jerawat guna rawatan sampingan

  1. Ais

  cara hilangkan parut jerawat

  Apabila penyakit kulit jerawat meletus, terdapat rawatan percuma dan mudah yang boleh anda gunakan untuk membantu mengurangkan kesannya – ais. Meletakkan ais pada jerawat dapat membantu mengurangkan saiz dan kemerahan jerawat.

  Selain itu, ais boleh membuatkan kulit terasa kebas, membuatkan anda tidak akan merasa sakit daripada sista nanah yang besar dan menyakitkan itu.

  Ais juga berfungsi sebagai astringen semula jadi untuk mengetatkan liang sekitar cela dan parut, membuatkan parut kurang jelas, dengan mengurangkan saiz liang yang terjejas disebabkan jerawat. Jadi, ini mungkin cara hilangkan parut jerawat yang mudah, bukan?

  2. Hirisan tomato, timun

  Menggosok hirisan tomato pada parut juga didapati berkesan dalam mengurangkan kemunculan cela atau parut. Ini sebahagiannya disebabkan oleh vitamin A dan karoten dalam tomato, yang menambah baik tekstur kulit.

  Timun pula boleh mengurangkan keradangan, melegakan kulit dan menyembuhkan parut yang disebabkan oleh jerawat.

  3. Putih telur

  Telur mengandungi sejumlah besar protein dan dengan menggunakannya secara langsung kepada kulit anda, anda boleh mempercepatkan proses penyembuhan.

  Protein adalah blok pembinaan tisu selular, dan otot, jadi sapukan secara langsung dan biarkannya di muka anda boleh meningkatkan sedikit kecepatan pemulihan parut jerawat anda.

  Cara hilangkan parut jerawat No. 4: Jus limau

  Sapuan pada kulit berfungsi untuk mengelupaskan sel-sel mati dan menggalakkan keanjalan kulit dan pertumbuhan kulit yang baru, manakala jika diambil secara oral, jus limau boleh membantu liang roma membersihkan liang bagi mendapatkan kulit bersih yang cerah.

  Ciri pelunturan jus limau menjadikan cela kurang kelihatan. Jus limau juga membantu dalam pembuangan sel-sel kulit mati dan dalam pertumbuhan semula sel-sel baru, di samping meningkatkan keanjalan kulit.

  5. Minyak zaitun

  cara hilangkan parut jerawat

  Alternatif lain untuk cara hilangkan parut jerawat di muka adalah minyak zaitun. Selain baik untuk mencerahkan parut jerawat, minyak zaitun juga akan menjadikan kulit licin kembali dan mengurangkan betapa ketara parut anda.

  Minyak zaitun penuh dengan antioksidan semula jadi, disebabkan itu ia begitu kerap digunakan di seluruh dunia untuk pelbagai manfaat kesihatan. Dari segi membersihkan cela kulit dan parut, ia adalah salah satu pilihan rawatan sampingan yang terbaik.

  6. Minyak biji rose hip

  Minyak biji rosehip amat kaya dengan vitamin A. Minyak ini juga merupakan ejen antipenuaan yang kuat, yang mengurangkan kedutan dan membantu memperbaharui kulit.

  Beberapa dermatologi mengatakan minyak ini juga baik sebagai rawatan jerawat dan antipenuaan.

  Urut kulit dengan minyak ini dua kali sehari untuk hasil yang terbaik.

  Penafian

  Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

  Disemak secara perubatan oleh

  Dr. Joseph Tan

  Perubatan dalaman atau am · Hello Health Group


  Ditulis oleh Asyikin Md Isa · Disemak pada 11/01/2023

  Iklan

  Adakah artikel ini bermanfaat?

  Iklan
  Iklan
  Iklan