What are your concerns?

close
Inaccurate
Hard to understand
Other

Jerawat Penuh Di Muka? Cuba Amalkan 8 Makanan Ini, BERKESAN!

Jerawat Penuh Di Muka? Cuba Amalkan 8 Makanan Ini, BERKESAN!

Masalah muka berjerawat adalah isu yang tidak dapat dielakkan. Namun beberapa jenis makanan untuk elak jerawat ini boleh membantu menanganinya, cubalah!

Untuk mendapatkan lebih banyak info tentang Kesihatan Kulit, sila dapatkannya di sini.

Makanan untuk elak jerawat

Bagi kebanyakan orang, mempunyai kulit yang licin sukar dicapai. Tidak kira berapa banyak produk yang mereka gunakan, jerawat mereka tidak kelihatan bertambah baik.

Jerawat boleh berlaku apabila kita tertekan atau letih. Bahkan perubahan dalam musim pun boleh menyebabkan jerawat.

Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, punca utama jerawat adalah pengambilan makanan mereka.

Diet boleh memainkan peranan penting dalam penjagaan kesihatan kulit. Sebagai contoh, jika anda makan banyak makanan berminyak, anda lebih berisiko mendapat jerawat.

Mujurlah, terdapat juga banyak makanan sihat yang boleh mencegah jerawat.

Berikut adalah senarai lapan makanan untuk elak jerawat dan elok untuk kesihatan tubuh badan anda. Masa untuk menyusun senarai barang runcit anda sekarang!

makanan untuk elak jerawat

Avokado

Avokado lazat dan kaya dengan vitamin E dan C. Vitamin ini membantu melawan keradangan dan mengurangkan kemerahan jerawat anda. Avokado juga membantu melembap kulit anda secara semulajadi.

Makanan untuk elak jerawat #Kacang

Kacang kaya dengan vitamin E, magnesium, kalium, zink, kalsium dan zat besi. Kebanyakan penghidap jerawat sebenarnya telah dikaitkan dengan kekurangan mineral, maka penambahan mineral ini adalah sangat baik.

Anggur Merah

Anggur mengandungi banyak bahan kimia semula jadi dan antioksidan yang boleh membantu dengan keradangan kulit serta kesan sampingan reaksi alahan pada kulit.

Beberapa keadaan kulit seperti ekzema atau psoriasis juga boleh mendapat manfaat daripada antioksidan dalam anggur.

Baca juga:

Articok

Ini merupakan satu lagi makanan yang penuh dengan antioksidan dan vitamin C.

Articok dikenali kerana penuh dengan serat, dan dengan itu membantu membuang toksin dari badan yang menjadikannya pilihan yang baik untuk kulit yang sihat.

Beras Perang, salah satu makanan untuk elak jerawat

Beras perang adalah gandum yang kaya dengan serat dan thiamine. Ia adalah sumber vitamin B, magnesium, protein dan antioksidan yang baik.

Selain itu, beras perang mempunyai beban glisemik yang rendah. Makanan dengan vitamin B dan rendah beban glisemik berguna untuk memerangi jerawat kerana vitamin boleh membantu mengawal hormon.

Brokoli

makanan untuk elak jerawat

Brokoli adalah makanan super yang membantu untuk badan anda dalam pelbagai cara. Walaupun anda tidak mempunyai jerawat, menambah brokoli dalam diet anda tetap pilihan yang baik.

Brokoli penuh dengan vitamin A, B, C, E dan K. Vitamin ini akan membantu melawan kerosakan pada kulit anda dan membantu kulit anda bersinar.

Ikan

Ikan adalah sumber asid lemak seperti omega-3 dan omega-6.

Asid ini sukar untuk dicari dalam alam, tetapi tubuh anda memerlukannya untuk membantu mengurangkan keradangan yang boleh mencetuskan sel-sel untuk menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

makanan untuk elak jerawat

Bawang putih, antara makanan untuk elak jerawat

Bawang putih bukan sahaja baik untuk jantung, bahkan untuk kulit anda. Dengan bahan kimia yang dipanggil allicin, bawang putih membunuh bakteria yang mungkin ada dalam tubuh anda, dan membantu melawan sebarang keradangan.

Ini adalah hanya beberapa cadangan daripada apa yang anda boleh makan untuk mengelakkan jerawat. Jika anda boleh menambah beberapa cadangan ini ke dalam diet anda, anda akan membantu untuk membersihkan kulit anda dari luar dan dalam.

Bersama-sama dengan produk rawatan gaya hidup dan jerawat sihat, anda dijamin untuk mempunyai kulit yang jelas dalam masa yang singkat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

 

  1. Best Foods For Acne: 10 Foods That Prevent Pimples And Irritated Skin. http://www.huffingtonpost.ca/2012/11/09/best-foods-for-acne_n_2089079.html. Accessed August 24, 2016.
  2. Foods that fight acne. http://www.besthealthmag.ca/best-looks/acne/foods-that-fight-acne/. Accessed August 24, 2016.
  3. Apostolos Pappas. The relationship of diet and acne (2009). https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2836431/. Accessed Dec 02, 2021.
  4. Diet and Acne. https://www.acne.org/diet.html. Accessed Dec 02, 2021.
  5. CAN THE RIGHT DIET GET RID OF ACNE? https://www.aad.org/public/diseases/acne/causes/diet. Accessed Dec 02, 2021.
Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 02/12/2021
Fakta Disemak oleh