home

Bagaimana kami boleh memperbaikinya?

close
chevron
Artikel ini mengandungi maklumat yang salah dan tidak tepat.
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Artikel ini tidak menyediakan info selengkapnya
chevron

Sila beritahu kami apa yang salah.

wanring-icon
Anda tidak wajib mengisi maklumat ini. Sila klik Hantar Pendapat Saya di bawah untuk terus membaca.
chevron
Hmm... Saya ada soalan!
chevron

Kami tidak boleh menawarkan khidmat nasihat kesihatan peribadi, tapi kami mengalu-alukan pendapat anda! Sila isi kotak di bawah.

wanring-icon
Jika anda mengalami kecemasan, sila hubungi pihak kecemasan atau lawati bilik kecemasan terdekat dengan kadar segera.

8 Makanan untuk Menangani Jerawat

8 Makanan untuk Menangani Jerawat

Bagi kebanyakan orang, mempunyai kulit yang licin sukar dicapai. Tidak kira berapa banyak produk yang mereka gunakan, jerawat mereka tidak kelihatan bertambah baik. Jerawat boleh berlaku apabila kita tertekan atau letih. Bahkan perubahan dalam musim pun boleh menyebabkan jerawat. Walau bagaimanapun, bagi kebanyakan orang, punca utama jerawat adalah pengambilan makanan mereka.

Diet boleh memainkan peranan penting dalam penjagaan kesihatan kulit. Sebagai contoh, jika anda makan banyak makanan berminyak, anda lebih berisiko mendapat jerawat. Mujurlah, terdapat juga banyak makanan sihat yang boleh mencegah jerawat. Berikut adalah senarai lapan makanan yang membantu untuk mencegah jerawat dan elok untuk kesihatan tubuh badan anda. Masa untuk menyusun senarai barang runcit anda sekarang!

Avokado

Avokado lazat dan kaya dengan vitamin E dan C. Vitamin ini membantu melawan keradangan dan mengurangkan kemerahan jerawat anda. Avokado juga membantu melembap kulit anda secara semulajadi.

Kacang

Kacang kaya dengan vitamin E, magnesium, kalium, zink, kalsium dan zat besi. Kebanyakan penghidap jerawat sebenarnya telah dikaitkan dengan kekurangan mineral, maka penambahan mineral ini adalah sangat baik.

Anggur Merah

Anggur mengandungi banyak bahan kimia semula jadi dan antioksidan yang boleh membantu dengan keradangan kulit serta kesan sampingan reaksi alahan pada kulit. Beberapa keadaan kulit seperti ekzema atau psoriasis juga boleh mendapat manfaat daripada antioksidan dalam anggur.

Articok

Ini merupakan satu lagi makanan yang penuh dengan antioksidan dan vitamin C. Articok dikenali kerana penuh dengan serat, dan dengan itu membantu membuang toksin dari badan yang menjadikannya pilihan yang baik untuk kulit yang sihat.

Beras Perang

Beras perang adalah gandum yang kaya dengan serat dan thiamine. Ia adalah sumber vitamin B, magnesium, protein dan antioksidan yang baik. Selain itu, beras perang mempunyai beban glisemik yang rendah. Makanan dengan vitamin B dan rendah beban glisemik berguna untuk memerangi jerawat kerana vitamin boleh membantu mengawal hormon.

Brokoli

Brokoli adalah makanan super yang membantu untuk badan anda dalam pelbagai cara. Walaupun anda tidak mempunyai jerawat, menambah brokoli dalam diet anda tetap pilihan yang baik. Brokoli penuh dengan vitamin A, B, C, E dan K. Vitamin ini akan membantu melawan kerosakan pada kulit anda dan membantu kulit anda bersinar.

Ikan

Ikan adalah sumber asid lemak seperti omega-3 dan omega-6. Asid ini sukar untuk dicari dalam alam, tetapi tubuh anda memerlukannya untuk membantu mengurangkan keradangan yang boleh mencetuskan sel-sel untuk menyumbat liang dan menyebabkan jerawat.

Bawang putih

Bawang putih bukan sahaja baik untuk jantung, bahkan untuk kulit anda. Dengan bahan kimia yang dipanggil allicin, bawang putih membunuh bakteria yang mungkin ada dalam tubuh anda, dan membantu melawan sebarang keradangan.

Ini adalah hanya beberapa cadangan daripada apa yang anda boleh makan untuk mengelakkan jerawat. Jika anda boleh menambah beberapa cadangan ini ke dalam diet anda, anda akan membantu untuk membersihkan kulit anda dari luar dan dalam. Bersama-sama dengan produk rawatan gaya hidup dan jerawat sihat, anda dijamin untuk mempunyai kulit yang jelas dalam masa yang singkat.

Hello Health Group tidak menawarkan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Sumber Rujukan

8 Foods That Help Prevent Acne Breakouts. http://stylecaster.com/beauty-high/foods-that-prevent-acne/. Accessed August 24, 2016.

Best Foods For Acne: 10 Foods That Prevent Pimples And Irritated Skin. http://www.huffingtonpost.ca/2012/11/09/best-foods-for-acne_n_2089079.html. Accessed August 24, 2016.

Got Acne? You Must Eat These Foods. http://www.totalbeauty.com/content/gallery/acne-foods-you-must-eat. Accessed August 24, 2016.

Foods that fight acne. http://www.besthealthmag.ca/best-looks/acne/foods-that-fight-acne/. Accessed August 24, 2016.

Gambar penulisbadge
Ditulis oleh Helma Hassan Disemak pada 05/12/2019
Fakta Disemak oleh Hello Doktor Medical Panel