Jantung: Majoriti Suplemen Tidak Meningkatkan Kesihatan Keadaan Penyakit Ini

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 15/06/2020 . 4 minit bacaan
Share now

Jantung manusia adalah organ yang mengepam darah ke seluruh tubuh melalui sistem peredaran darah, membekalkan oksigen dan nutrien ke tisu serta mengeluarkan karbon dioksida dan bahan buangan lain.

Sekiranya anda sudah mempunyai keadaan jantung, diet harian anda adalah sangat penting kerana ia boleh menjejaskan keadaan penyakit. Diet yang sihat boleh mengurangkan kolesterol dan membawa manfaat kepada anda. Namun, bagaimana pula dengan amalan pengambilan suplemen?

Kajian Menemui Suplemen Tidak Meningkatkan Keadaan Jantung

Dalam penemuan besar-besaran analisis baru, daripada 277 percubaan klinikal menggunakan 24 campur tangan yang berbeza. Para penyelidik Johns Hopkins Medicine mengatakan bahawa mereka mendapati bahawa hampir semua vitamin, mineral dan makanan tambahan atau diet lain tidak dapat dikaitkan dengan kehidupan yang lebih lama atau perlindungan dari penyakit jantung.

Walaupun mereka mendapati bahawa kebanyakan makanan tambahan atau diet tidak dikaitkan dengan apa-apa kemudaratan, analisis menunjukkan kemungkinan manfaat kesihatan hanya dari diet rendah garam, suplemen asid lemak omega-3 dan mungkin suplemen asid folat bagi sesetengah orang. Penyelidik juga mendapati bahawa suplemen yang menggabungkan kalsium dan vitamin D mungkin sebenarnya dikaitkan dengan risiko strok yang sedikit meningkat.

Keputusan analisis telah diterbitkan pada 8 Julai dalam Annals of Internal Medicine.

Survei oleh Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC) menunjukkan bahawa 52% rakyat Amerika mengambil sedikit vitamin atau makanan tambahan setiap hari. Rakyat Amerika menghabiskan $ 31 bilion setiap tahun atas produk-produk tanpa preskripsi. Peningkatan jumlah kajian termasuk yang baru dari Johns Hopkins, yang gagal membuktikan manfaat kesihatan daripada kebanyakan mereka.

Menurut penulis senior kajian, Erin D. Michos, M.D., M.H.S, penyelesaian atau peluru ajaib yang terus di cari oleh orang ramai bukannya dalam makanan tambahan atau suplement. Tambahnya, orang ramai perlu fokus pada cara mendapat nutrien mereka daripada diet yang baik untuk jantung. Ini kerana data semakin menunjukkan bahawa majoriti orang dewasa yang sihat tidak perlu pengambilan makanan tambahan.

Untuk kajian semasa, para penyelidik menggunakan data daripada 277 percubaan klinikal rawak yang menilai 16 vitamin atau suplemen lain dan lapan diet untuk persatuan mereka dengan mortaliti atau keadaan jantung termasuk penyakit jantung koronari, strok, dan serangan jantung. Semuanya termasuk data yang dikumpulkan pada 992,129 peserta penyelidikan di seluruh dunia.

Vitamin dan suplemen lain yang dikaji semula termasuk antioksidan, carotene, vitamin B-kompleks, multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B3 / niacin, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja, kalsium dan vitamin D bersama-sama, asid folik, zat besi dan asid lemak omega-3 (minyak ikan). 

Dan, diet yang dikaji adalah diet Mediterranean, lemak tepu yang mengurangkan lemak (lemak kurang dari daging dan tenusu), pengambilan diet lemak yang diubahsuai (kurang lemak tepu atau menggantikan kalori dengan lebih lemak tak tepu atau karbohidrat), diet rendah lemak, diet rendah garam pada orang yang sihat dan mereka yang mempunyai tekanan darah tinggi, peningkatan diet alfa linolenik (ALA) (kacang, biji dan minyak sayuran), dan peningkatan diet asid lemak omega-6 (kacang, biji dan minyak sayuran). Setiap campur tangan juga disenaraikan oleh kekuatan bukti sebagai kesan risiko tinggi, sederhana, rendah atau sangat rendah.

Hasil Kajian

 • Majoriti suplemen termasuk multivitamin, selenium, vitamin A, vitamin B6, vitamin C, vitamin E, vitamin D sahaja, kalsium sahaja dan zat besi tidak menunjukkan kaitan kepada peningkatan atau penurunan risiko kematian atau kesihatan jantung.
 • Dalam ketiga-tiga kajian itu, 3,518 orang yang melihat diet rendah garam pada orang dengan tekanan darah yang sihat, terdapat 79 kematian. Para penyelidik mengatakan bahawa mereka mendapati penurunan 10% dalam risiko kematian dalam kalangan mereka ini, yang diklasifikasikan sebagai kesan yang bersesuaian.
 • Daripada lima kajian di mana 3,680 peserta dengan tekanan darah tinggi telah menjalani diet rendah garam, mereka mendapati bahawa risiko kematian akibat penyakit jantung menurun sebanyak 33%, kerana terdapat 674 kematian akibat penyakit jantung semasa tempoh kajian. Mereka juga mengelaskan campur tangan ini sebagai bukti sederhana kesan.
 • Empat puluh satu kajian dengan 134,034 peserta menilai impak kemungkinan suplemen asid lemak omega-3. Dalam kumpulan ini, 10,707 orang mempunyai peristiwa seperti serangan jantung atau strok yang menunjukkan penyakit jantung. Secara keseluruhannya, kajian-kajian ini mencadangkan bahawa penggunaan tambahan dikaitkan dengan pengurangan risiko serangan jantung sebanyak 8 peratus dan pengurangan 7 peratus penyakit jantung koronari berbanding mereka yang tidak mendapat makanan tambahan. Penyelidik mendapatkan bukti hubungan yang bermanfaat untuk campur tangan ini adalah rendah.
 • Berdasarkan 25 kajian dalam 25,580 orang yang sihat, data juga menunjukkan bahawa asid folik dikaitkan dengan 20 peratus mengurangkan risiko strok. Seramai 877 peserta telah mempunyai strok semasa ujian. Penulis menguji keterangan untuk hubungan kepada kesan yang bermanfaat sebagai rendah.
 • Penulis menunjukkan bahawa kajian menunjukkan kesan terbesar suplemen asid folik dalam mengurangkan risiko strok berlaku di China, di mana bijian dan bijirin tidak diperkuat dengan asid folik seperti di AS. Oleh itu, mereka mengatakan, kesan perlindungan yang jelas mungkin tidak boleh digunakan di kawasan di mana kebanyakan orang mendapat asid folik yang cukup dalam diet mereka.
 • Dua puluh kajian menilai gabungan kalsium dengan vitamin D dalam makanan tambahan. Daripada 42,072 peserta penyelidikan, 3,690 mengalami strok semasa ujian, dan diambil bersama para penyelidik mengatakan ini menunjukkan peningkatan risiko 17% untuk strok. Bukti risiko disenaraikan sebagai sederhana. Tiada bukti bahawa kalsium atau vitamin D yang diambil sendirian mempunyai sebarang risiko atau faedah kesihatan.

Ketua penulis Safi U. Khan, MD, penolong profesor Perubatan di West Virginia University berkata, analisis mereka membawa mesej ringkas bahawa meskipun terdapat beberapa bukti bahawa beberapa intervensi mempunyai kesan ke atas kematian dan kesihatan kardiovaskular, kebanyakan multivitamin, mineral dan pelbagai jenis diet tidak mempunyai kesan yang boleh diukur pada survival atau pengurangan risiko penyakit kardiovaskular.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy
Rujukan

Baca juga:

  Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

  Serangan Jantung Boleh Berlaku Tanpa Sakit Dada?! Ini 7 Cara Kesan Sakit Jantung

  Sakit jantung boleh menyebabkan kematian. Oleh sebab itulah penting untuk kita kenali tanda serangan jantung bagi mendapatkan rawatan awal.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Gabriel Tang Pei Yung
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 23/06/2020 . 3 minit bacaan

  Sediakan Payung Sebelum Hujan! Ini 7 Nutrien PENTING Untuk Wanita Muda!

  Anda wanita bekerjaya? Ikuti tips kesihatan kami untuk mengetahui makanan kesihatan wanita yang TERBAIK untuk anda amalkan setiap hari!

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Fatin Zahra
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Wanita 18/06/2020 . 3 minit bacaan

  Awasi Simptom Aritmia! Jantung Kadang Laju, Kadang Perlahan- Ini Mungkin Petanda Sakit Jantung

  Anda alami degupan jantung yang kadangkala laju atau perlahan tidak seperti kebiasaan? Hati-hati, ia mungkin jenis penyakit jantung ini; penyakit aritmia

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Pusat Kesihatan, Penyakit Jantung 03/06/2020 . 3 minit bacaan

  PKP Buat Kemurungan: Rawat Ia Bukan HANYA Dengan Ubat, Tapi Cuba 6 Cara Ini Juga!

  Anda berasa sangat sedih dan kesunyian? Itu mungkin tanda anda sedang alami kemurungan. Lakukan 6 cara ini untuk perubahan gaya hidup anda.

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Joseph Tan
  Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
  Gaya Hidup Sihat, Kesihatan Mental 25/03/2020 . 3 minit bacaan

  Artikel lain untuk anda

  rawatan penyakit jantung

  Tidak Semestinya Sakit Jantung Perlu Dibedah, Ada Cara Lain Untuk Rawat Penyakit Ini

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 01/10/2020 . 3 minit bacaan
  faktor penyakit jantung

  Ada Masalah Botak Dan Rambut Beruban? Jaga-jaga! Anda Mungkin Menghidap Sakit Jantung

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Mohammad Nazri Zulkafli
  Diterbitkan pada 25/09/2020 . 3 minit bacaan
  susu protein

  Nak Jadi Abang Sado, Boleh Ke Kalau Ambil Suplemen Protein Tapi Tidak Angkat Besi Di Gym?

  Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
  Ditulis oleh Ahmad Farid
  Diterbitkan pada 11/08/2020 . 3 minit bacaan
  vitamin untuk anak

  Tahu Tak, Bukan Semua Suplemen Anak Boleh Makan? Ada Yang Bahaya Buat Teruna & Dara

  Fakta Perubatan Disemak oleh Dr. Wazir Aiman
  Ditulis oleh Nisreen Nadiah
  Diterbitkan pada 28/07/2020 . 3 minit bacaan