Pengurusan Keseimbangan Tenaga Mencegah Obesiti

Fakta Perubatan Disemak oleh | Oleh

Kemas kini Tarikh 17/07/2020 . 3 minit bacaan
Share now

Pengambilan tenaga, penggunaan tenaga dan penyimpanan tenaga tubuh menunjukkan keseimbangan tenaga dapat membantu mengembangkan strategi dalam usaha cegah obesiti.

Obesiti dan kanser, masalah global

obesiti

Kajian World Cancer Research Fund dan American Institute of Research menyatakan bahawa berat badan berlebihan dan obesiti disifatkan sebagai lemak badan yang berlebihan dan secara meluas ia dianggap sebagai salah satu masalah kesihatan awam paling mendesak pada abad ini.

Sepanjang tempoh lima dekad yang lalu, kelaziman orang yang hidup dengan berat badan berlebihan dan obesiti telah meningkat secara dramatik.

Pada anggaran semasa, 1.97 bilion orang dewasa hidup dengan berat badan berlebihan atau obesiti, dan jumlah itu dijangka akan meningkat.

Walaupun kadar peningkatan telah mula perlahan di beberapa negara berpendapatan tinggi, kelaziman obesiti cenderung berkembang dengan cepat di negara berpendapatan rendah dan berpendapatan sederhana.

Keadaan ini berlaku seiring dengan perubahan dalam sistem makanan dan pola pemakanan yang lazimnya dikenali sebagai ‘peralihan makanan’ (nutrition transition).

Berat badan berlebihan dan obesiti yang berlaku pada usia yang lebih awal, meningkatkan pendedahan seumur hidup terhadap risiko yang berkaitan.

12 jenis kanser berkait dengan berat badan berlebihan

 Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective (Third Expert Report), berikut adalah jenis-jenis kanser yang berkait dengan obes:

 • Kanser mulut, farinks dan larinks
 • Kanser esofagus (adenocarcinoma)
 • Kanser perut (cardia)
 • Kanser pankreas
 • Kanser hempedu
 • Kanser hati
 • Kanser kolorektal
 • Kanser payudara (postmenopause)
 • Kanser ovari
 • Kanser endometrium
 • Kanser prostat (advanced)
 • Kanser buah pinggang

Diet, keseimbangan tenaga dan usaha cegah obesiti

Dalam langkah cegah obesiti yang baik semasa dewasa bergantung kepada penyesuaian pengambilan tenaga melalui makanan dan minuman, dan penggunaan tenaga melalui fungsi asas tubuh dan aktiviti fizikal dalam jangka panjang, yang dipanggil sebagai keseimbangan tenaga.

Penyelenggaraan berat badan yang stabil pada masa dewasa bergantung kepada pengambilan tenaga (melalui makanan dan minuman) dan perbelanjaan tenaga (melalui fungsi asas badan dan aktiviti fizikal) dalam tempoh jangka panjang, yang disebut keseimbangan tenaga.

Menurut Third Expert Report berkaitan dengan diet, pemakanan dan aktiviti fizikal, pengaruh lain yang terbentuk terhadap keseimbangan tenaga dan berat badan termasuk:

1. Genetik

Kajian kembar yang sama telah mengenalpasti banyak varian genetik yang menyumbang kepada peningkatan berat badan, terutama dengan mempengaruhi selera makan.

Walau bagaimanapun, penyusunan semula mutasi dan kromosal yang diketahui menyebabkan obesiti seperti kekurangan leptin kongenital, sindrom Prader-Willi dan Bardet-Biedl, adalah jarang berlaku.

2. Epigenetik dan pengaturcaraan ibu hamil

Persekitaran rahim adalah penentu penting fenotip janin dan risiko penyakit pada kemudian hari.

Faktor seperti pemakanan atau jangkitan mempengaruhi corak gen fetus dan risiko penambahan berat badan, berat badan berlebihan dan obesiti.

Ibu bayi yang obes cenderung mempunyai saiz janin yang lebih besar dan peningkatan jisim lemak, yang merupakan faktor risiko untuk obesiti.

3. Mikrobiota usus

Terdapat bukti awal tetapi perkembangan bakteria yang tinggal di kolon (microbiome) mungkin terlibat dengan perkembangan berat badan berlebihan dan obesiti, walaupun mekanisma itu tidak sepenuhnya terbentuk.

4. Faktor psikososial

depresi

Faktor psikososial yang boleh mempengaruhi berat badan termasuk tekanan, diskriminasi, mood depresi dan gangguan emosi makan.

5. Faktor persekitaran dan dasar

Berat badan berlebihan dan obesiti adalah isu yang rumit, dipengaruhi oleh banyak faktor di luar kawalan peribadi seseorang secara langsung.

Secara umum, ini adalah faktor ekonomi, sosial dan persekitaran yang beroperasi di peringkat global, nasional dan tempatan.

Di peringkat peribadi, ia dialami sebagai ketersediaan, kemampuan, kesedaran, penerimaan diet yang sihat dan aktiviti fizikal, berbanding dengan diet tidak sihat dan tidak aktif fizikal.

Walaupun perubahan tingkah laku yang besar diperlukan untuk menghasilkan dan mengekalkan pengurangan berat badan, perubahan tingkah laku yang kecil mungkin mencukupi untuk mencegah pertambahan berat badan yang berlebihan.

Oleh itu, konsep keseimbangan tenaga digabungkan dengan pemahaman tentang cara tubuh mencapai keseimbangan mungkin merupakan suatu yang berguna dalam membantu mewujudkan strategi untuk mengurangkan kadar obesiti.

Hello Health Group tidak memberikan nasihat perubatan, diagnosis atau rawatan.

Baca juga:

Adakah artikel ini membantu anda?
happy unhappy"
Rujukan

Anda mungkin berminat dengan artikel berikut

Apa Itu Kanser : Tanda, Punca Dan Rawatan Yang Anda Perlu Tahu

Penyakit kanser atau barah sudah tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Ketahui apa itu kanser, simptom, punca dan bila anda perlu berjumpa doktor.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Kanser 17/09/2020 . 6 minit bacaan

Bagaimana Nak Tahu Jika Alami Kanser Kulit Melanoma? Ini Cara Periksa Sendiri Di Rumah

Anda nampak tahi lalat pelik pada badan anda? Jaga-jaga, itu mungkin tanda kanser kulit. Kesan kanser melanoma melalui 2 kaedah mudah.

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Fatin Zahra
Pusat Kesihatan, Kanser Kulit 15/09/2020 . 3 minit bacaan

Susu Rendah Lemak Lebih Baik Daripada Susu Penuh Krim? SALAH! Ini Tak Sesuai Untuk Si Kecil

Tahukah anda, kanak-kanak yang minum susu penuh krim kurang berpotensi mengalami obesiti berbanding kanak-kanak yang minum susu rendah lemak! Ini buktinya!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Keibubapaan, Pemakanan Kanak-kanak 10/09/2020 . 3 minit bacaan

Nafsu Makan Tiba-tiba Memuncak? Ia Bukan Sekadar Tabiat, Tapi Sejenis Gangguan Pemakanan!

Apakah yang dimaksudkan dengan gangguan makan binge eating? Bagaimanakah ia berlaku dan adakah gangguan pemakanan ini berisiko kepada kesihatan kita?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Gaya Hidup Sihat, Pemakanan 04/09/2020 . 3 minit bacaan

Artikel lain untuk anda

pembengkakan prostat

Kerap Buat Seks Mungkin Boleh Cegah Kanser Prostat! – Berita Baik Atau Palsu?

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
penghidap penyakit barah

9 Perkara Ini PERLU Anda ELAK Ucapkan Pada Pesakit Kanser! Bertimbang Rasa, Please

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Asyikin Md Isa
Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
kencing manis jenis 2

Bukan Sahaja ‘Apa’, Penderita Kencing Manis Juga Kena Prihatin Dengan ‘Bila’ Anda Makan!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Ahmad Farid
Diterbitkan pada 21/09/2020 . 3 minit bacaan
penyakit bulimia nervosa

Paksa Muntah Kembali Makanan Boleh Bawa Maut, Ada 11 Tanda Penyakit Bulimia, AWASINYA!

Fakta Perubatan Disemak oleh Panel Perubatan Hello Doktor
Ditulis oleh Muhammad Wa'iz
Diterbitkan pada 18/09/2020 . 3 minit bacaan